Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Recept za dobro zdravo torto?

Recept za dobro zdravo torto?

Pozdravljeni,

ima morda katera med vami dober recept za bolj zdravo torto? Npr. da je notri manj/nič sladkorja in bele moke..
Bi bila zelooo vesela 🙂

Lep vikend!

oj,

v poštev pridejo vse t.i. presne sladice, pogelj malo na presni svet, tam je kar nekaj receptov.

Drugače pa podlaga iz oreščkov, agavin sirup (ali ne), malo datljev…zmešaš in to je to.

Zgoraj pa lahko po želji, od smetanastih krem, do presnih…

Mogoče samo glede kreme, zadnje čase delam tole:
– gozdni sadeži (kupiš zmrznjen paket v trgovini) in s tremi žlicami medu prekuhaš nekaj minut na štedilniku (ohladiš)
– ohlajeno zmes naložiš na biskvit in po vrhu premažeš stepeno smetano

Nadaljujem prejšnji post:
– prekriješ z drugo plastjo biskvita, ponovno naložiš sadje in takoj premažeš s smetano
– na zadnji biskvit namažeš samo smetano

to je pa RES zdravo, neverjetno!

Tale je sicer brez moke, je nebeško dobra, samo prav zdrava pa najbrž ni.

Zakaj pa bi morala biti torta zdrava? To je oksimoron.

recept za zdravo torto: http://www.zazdravje.net/kuhamo.asp?recept=156
sem jo zadnjič naredila, pa zabrisala v smeti ker ni bila dobra in ni hihče hotel jesti

drugače pa malo inproviziram:
biskvit: polnozrnata pirina moka, javorjev sirup namesto sladkorja, jajce
ali pa namesto javorjevega sirupa agavin sirup, ki deluje bazično in ima za tretino manjši GI in tretino manj OH kot sladkor, sladek je pa istokot navaden sladkor
sirupa ne dam po teži isto kot sladkorja, ampak po občutku

namažem pa še vedno z alpsko smetano, ker mi sojina ni dobra

namesto nutele lešnikov namaz granovita

daj polnozrnato moko.

Včasih sem tudi jaz pekla torte s polnozrnato moko in se na vse načine poskušala izzogniti beli moki in sladkorju.
Sedaj pa nič več.
Spečem običajen biskvit za torto, ampak naredim npr. orehov biskvit ali lešnikov ali mandljev— na zak način veliko moke nadomestiš z oreščki, dodaš še malo kokosove moke in podobno.

Biskvit običajno sladkam s fruktozo (nizek glikemični indeks in še jajca ter fruktozo lahko zmešaš).
Za kremo uporabim sadje, navadne jogurte, malo želatine, smetano. Kremo sladkam z agava sirupom —-nizek glikemični indeks. Ali pa npr stepem alpsko sladko smetano, dam notri 2 žliči kokosovega namaza iz DM in je super.
Če delaš torto za diabetika je najpomembneje, da si kos torte pokrije z insulinom. Če veš, da gre za enostavne OH, je treba insulin dati malo prej kot običajno. Ampak torte običajno vsebujejo tudi precej maščobe (maslo, jajca, oreščki, smetana)

Sicer pa za našega dibetika za rd naročimo kar običajno ledeno torto in ni nikoli težav s sladkorji.

ali pa tale[/url], sladkor zamenjaj ali zmanjšaj

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close