za babi in ostale- kakšni pekači?
Imam novo pečico in ugotavljam, da so tisti trije pekači v njej neprimerni za kar nekaj dobrot, npr. biskvit.., pa pokrova nima noben za kako pečenko.
Moram se vržt v nakup pa raje prej vprašam za nasvet: kaj nujno rabim? In kakšne; steklene, silikonske, teflon… Ne bi rada imela cele skladovnice pekačev, samo ene par več ali manj univerzalnih.
Najlepša hvala za pomoč
barč
Ojla!
Ko sva midva ugotovila, da bi potrebovala kakšen pekač, sva šla najprej po teflonskega. Kaj hitro sva ugotovila, da v njem ne smeva rezati, če ga nočeva uničiti. In ker so bile pogosto na sporedu kremšnite, bajadera in pijana nevesta, od katerih bi lahko s plastiko prerezala le zadnjo, sva hitro skočila še po dva “rostfrei” pekača (takrat sva bila še vsak na svojem koncu Slovenije, vendar pa tudi danes prideta oba pekača prav). Teflon pa je v uporabi predvsem za kakšen kruh ali meso…
So pa pri hiši (še od prej) tudi pekači za potico in en precej velik tortni pekač, medtem ko oglatega in pekača za srnin hrbet ni…
Tudi kakšen iz jenskega stekla bi se našel.
V prihodnje bova šla še po kakšen pekač, najverjetneje katerega od slikonskih (npr. za muffin-e)…
Za pečenko in podobno so pa super stvar ovalni pekači (ne tisti iz TV reklame! – nad tistim sem slišala veliko pritožb!!! tudi od moje mami!!!), sploh, če imajo še mrežico za kuhanje na sopari!!!
Je za premislit, kaj se rabi!
Upam pa, da bo tudi moj prispevek kaj pomagal…
Lep dan želim!
LP!
Gordy
No, to je razmišljanje ;-)). Jaz sem namreč že pri skladovnici pekačev ;-)). Moje izkušnje (niso dolgoletne, in ne preveč bogate a vseeno)…
Keramični pekač s pokrovom (dobijo se različnih oblik – jaz imam okroglega, imajo jih npr pri taboljšem sosedu, so modre in rumene barve zunaj, notri beli) – super za peko mesa, krompirja, lazanje (če bi bil bolj pametne oblike gotovo tudi za biskvit, biskvit namreč pečem v enem drugem podolgovatem keramičnem pekaču). Ta pekač je tudi enostaven za čiščenje, pa npr še prav primeren za serviranje – lepa oblika.
Biskvit po tanovem pečem tudi v teflonskem pekaču. Dober tudi za krompir, drugega še nisem pekla.
V jeni skledi pečem samo rižev narastek (ne vem zakaj), sedaj ga po tanovem pečem tudi v teflonskem.
Za muffine definitivno silikonski pekač.
In seveda še obvezen torni model, ki pride malo kdaj na vrsto pri meni.
Imam še enega emajliranega (ima tudi pokrov, v katerem lahko tudi pečeš, pa še eno rešetko, na katero postaviš npr piščanca, da se maščoba nabira odspodaj) a sem ga uporabila samo 2x.
Kar se mene tiče je daleč najbolj uporaben keramičen s pokrovom, pa teflonski.
Dober nakup ti želim.
Zdaj bom po spominu nastela:
1 emajliran s pokrovom, ki je obenem se en pekac. Lahko dam na isto vodilo oba- po dolgem.
1 porcelanast ( darilo) tudi pravokoten. V njem lahko delam vse.
1 pravokoten jena s pripadajoco “oblekco” iz rizeve slame ali necesa podobnega pleteno( ko vzamem iz pecice, dam v to in na mizo( ne pece).
1 okrogel jena za pite in pogace
1 okrogel keramicen z pite…
1 giza ali nekaj takega ovalna s pokrovom, ki je krasno za pecenke; zapres pokrovin prakticno ti ni treba skoraj nic nadzorovati.
Pisali smo ze o tej posodi ( litozelezna, mislim) pred novim letom.
Je vec postov in nasvetov.
Nekaj silikonskih. Tudi manjse za otroska slavja oblikovane. Aha za mufine tudi.
Okrogla ognjevarna porcelanasta ( visja) z jena pokrovom, ki jo imam za narastke, pa tudi na plosci kuham v njej.
Zdaj ne me kregat, prosim, da sem razsipna:)) vecino teh lepsih, drazjih in zelo uporabnih sem dobila za darila. V vseh teh letih se nabere.
V zacetku sem imela en spufan emajliran, ki ga tudi nisem prav vestno cistila in tisto, kar je bilo v pecici.
Je pa res, da je uzitek delati v lepi posodi. Lp Babi
Ola !
1 veliki od pečice
1 ovalni jena s pokrovom, pa 1 pravokotni jena, pa 1 štiroglati jena
2 emajlirana, bolj težka črne barve, pravokotna, različne velikosti
1 keramični okrogli za pite
pa 2 manjša keramična, en ovalne in en štirikotne oblike (ta dve sta ze 1 osebo)
potem pa imam še različne za peciva : za muffine, za donats-e, za torto s tistim dodatkom za luknjast kolač, ozek pravokoten, pa 3 različne silikonske
To je pa mislim, da vse.
Imela bi pa še eno vprašanje glede silikonskih pekačev. Ker v njih še nisem pekla, me zanima ali jih daste kar tako v pečico ali jih postavite na kakšen pekač. Ja pa še to, nekje sem prebrala, da eni prej splaknejo te pekače z vodo, pa me zanima, če je to potrebno.
Hvala za odgovore in lp, Maja
Maja živjo.
Silikonske pekače za muffine (imam dva po šest lukenj) dam najprej na mrežico iz pečice – enkrat samkrat sem poskušala manever prenašanja iz pulta na rešetko – res ne priporočam ;-)). Torej samo na rešetko, nič na kakšen poseben pekač.
Z vodo jih še nisem posplaknila, prvič slišim, me pa zanimajo izkušnje drugih.
Mene pa zanima kakšen je to pekač za donatse? Se mi zdi da sem jih v neckermannu videla naslikane – je to tisti podoben tem za muffine, samo da imajo še eno palčko v sredini?? Me prav zanima kako se to obnese in kakšni pridejo ti krofki?
Deževen pozdrav.
Damjana, najprej hvala glede silikonskih pekačev. Pekač za donatse pa je takšen kot si ga opisala. Moram pa reči, da v njem še nisem pekla donatsev, ampak sem enkrat dala noter maso za muffine. Se pa spravljam delat donatse po enem ali dveh receptih, ki jih imam.
Če ne bodo začeli še hitro kurit, bodo na vrsti še ta teden :))
Lp ,Maja
Hej, Majuska! Nikoli ne smes dati na pekac ali kaksno polno plosco, vedno, res vedno samo na nosilne jeklene zice iz pecice.
Oplaknem samo v primeru, ce pecem v njem listnato testo, da naraste( tudi druge tako). V mojih navodilih ni bilo tega poudarka. Sem zelo zadovoljna.
Eni so jamrali, da postanejo crni madezi… vedno pazim, da zunanjo stran lepo obrisem, ce se kaj testa ali cesa drugega pocedi in potem brez problema normalno operem. Tudi v stroj sem ze dala.
V njej delam tudi filane paprike, ne samo peciva. Nerodno je le to, da se lahko prekucne na eno stran, ce lepo ne primes spodaj.
prej sem pozabila na tortni model, nekaj razlicnih modelov za potice in srnin hrbet. Lp
Majuška, tako, kot pravi sonce. Sicer se ti bo pekač z vsebino vred mečkal v rokah. Nikakor pa ga ne smeš postaviti na nekaj, kar spodaj ne tiha, torej v drug pekač in podobno. Vsaj pri mojih je tako pisalo v navodilih. Z vodo jih nikoli ne splakujem. Kar se pa tiče mojega seznama pekačev. Po mnenju mojega dragega jih je trikrat preveč, meni pa vedno še kakšen manjka.
Jaz sem najbolj zadovoljna z jena pekačem, tistem od Sparovih točk izpred mesecev. Takrat so se mi zdeli brezveze in sem vzela enega bolj po sili. Je pravokotni pekač za meso in krompir, za biskvitna peciva, kremšnite ipd. Najboljši je za lazanjo, brez problema se reže v njem in niti se ne prime toliko (vsaj ne v primerjavi s prejšnjim emajliranim). Poleg tega je tako estetski, da brez problema v njem tudi postrežeš. V tisti akciji sem vzela še srednjo jensko skledo s pokrovom – in hec je, da se mi tudi ta zelo obnese. Poleg pekača z glavnim obrokom v tej stekleni skledi v pečico stisnem še nekaj za zraven, npr. pečen koromač, kašo, krompirček. Ali pa samo na pokrov dam malo cvetače in sira, da se zapeče.
Potem pečem še v rimskem loncu (glinen pekač s pokrovom), jena pekač s pokrovom.
Silikonski za mafine, silikonski za marmorni kolač, silikonski za pite.
Tortni modeli, ene tri velikosti. Edini teflonski za biskvitno podlago za obložene sadne torte.
Mislim, da jih imam kar dovolj. No, pri hiši jih je še več, vendar te uporabljam. V jena pekačih se tako lepo vse vidi, edino to me moti pri rimskem loncu, da uro in pol ali dve ne vem, kaj se dogaja.
Pozdrav, Mimi
Glede teflonskih pekačev imam osebno pomisleke, ker prvič nimajo dolgotrajne uporabe /njihova oblaga zastara, četudi ni poškodovano, celo pri boljših teflonih 5-6 let/, drugič pa poškodovani del obloge običajno poješ s hrano, kar pa ni najbolj priporočljivo.
Pri peki polnovrednega pirinega kruha uporabljam pekač za peko kruha od dr.Oetker/emajlirani/, ker je ožji.
Zanima me v kakšnih pekačih pečete kruh, katerega testo mora biti bolj mehko, / to velja za kruh iz polnovrednih mok/ drugače je kruh preveč zbit.
Joj punce, kako ste bile pridne!
Sem si že vse sprintala, popoldne pokažem dragemu, kaj vse rabim- saj ga bo vrglo (hihi)! Eh, hecam se , saj niti ne morem nabavit vsega naenkrat, ampak zdaj si vsaj lahko izdelam načrt, ta mesec tega, drugi mesec tistega.. Pa malo manj jamranja bo v hiši, češ, da premalo pečem, zdaj, ko bo dojel, da ne gre brez opreme…:-)
Prvi(a dva) bo na vrsti en pravokoten za biskvit- če mi mogoče še malo pomagate – kakšna velikost pa ? (včasih je celo v receptu mera- in kaj narediš če nimaš takega),
pa eden globji za kakšno lasagno, pa s pokrovom, da bo mogoče tudi za kakšen kos mesa..
Drug mesec pa so na vrsti sladice – za pito, pa za torto, pa muffine in tisti z tulcem v sredini za marmorni kolač… hmm, še tretji mesec bo tukaj zraven…
Točno, pa saj lahko tudi božičku pišem in naročim!!! :-))
Še enkrat hvala, Barč
Ojla, Barč!
V času pred Božičem zanjo biti v akciji pekači za potice. Včasih gre tudi za komplete pekačev (torta z dodatno ploščo za potico oz. šarkelj + štirioglat ozek in malo višji pekaček). Mogoče nakup takega planiraš v decembru 😉
Štirioglat in približno 5 cm visok pekač je pa res dobro nabaviti v prvem planu.
LP!
Gordy
Pozdravljeni!
Veliko informacij o keramičnih pekačih in produktih za pripravo hrane najdete na
www.bojnec.com
Prav tako je na tem mestu možno tudi kupiti keramiko znanega slovenskega proizvajalca
Keramika Bojnec.
Forum je zaprt za komentiranje.