Koliko ve solite?
Skrivnosti o soli. Ali veste?
Kar nekaj milijonov let so naši predniki uživali hrano z manj kot 0,25 g soli dnevno. Vseeno pa je ta kemijska snov odigrala pomembno vlogo v razvoju civilizacij.
*
Ali ste vedeli, da Slovenci samo z živili, ki jih kupimo v trgovini, zaužijemo povprečno 6 g soli in da že presežemo zgornjo mejo – 5 g soli?
*
Ali ste vedeli, da ena pica vsebuje kar 12 g soli? To pomeni, da s celotno pico za več kot 2-krat presežemo zgornjo, še varno dnevno zaužito količino soli.
*
Ali ste vedeli, da že z dvema kosoma kruha popolnoma pokrijete dnevne potrebe po soli?
*
Ali ste vedeli, da odrasel človek že s 5 dekagramov delikatesnih mesnih izdelkov zadosti dnevnim potrebam po soli?
O prepametnih starših, ki niso solili popolnoma nič, ker je tako škodljivo in namesto soli uporabljali začimbe, da se ni čutilo, da je neslano in živeli oh in sploh zdravo – nobenih salam ipd., zdaj pa imajo malega otročka, ki je zaradi pomanjkanja joda pre-majhen, zaostaja v razvoju v vseh pogledih, z jezičkom iz ust, o tem ste tudi brale?
(copy paste by Google)
Kje ga najdemo (jod)
…”Jod se iz zemeljske površine spira v morje, zato ga največ najdemo v morskih organizmih, kot so alge, školjke in ribe. Manjše količine ga vsrkajo kopenske rastline, nato pa se kopiči v mleku in drobovini živali, ki te rastline pojedo. Zato jod najdemo tudi v mleku in mlečnih izdelkih ter drobovini. V Sloveniji glavni vir joda predstavlja z jodom obogatena jedilna sol. Sicer pa veliko joda najdemo v špinači, ohrovtu, koruzi, polnovrednih žitih, jabolkih in hruškah….”
Torej, najprej malo informacij, ki ne škodijo nevednežem….
Sem mati, ki otroku dolgo nisem nudila nč slanega, sedaj je normalno razvita najstnica. Osebno pa že skoraj desetletje ne kupujem soli, od kar sem doma, ko je oče zbolel na srcu ugotovila, da je določena hrana bolj izvirno okusna, če je ne solimo. Tisto soli kar je potrebujem jo definitivno dobim s sirom, tunino, senfom, kruhom, pa še to izjemoma…
Meso, solate, testenine, sem se navadla kuhat brez soli. Tako vsaj prispevam k svojem zdravju, ker obstaja velika verjetnost, da bom tudi jaz podedovala očetovo bolezen…zato preventivno že dolgo jem zelo malo soli.
Če ščitnici primanjkuje joda, se poveča. Skoznjo se pretaka več krvi, ki prinaša več joda. Povečano ščitnica lahko od zunaj opazimo kot golšo. Slovenija je eden os številnih predelov sveta, kjer v tleh primanjkuje joda in ga ja zato tudi v hrani premalo. Zato pri nas vso kuhinjsko sol dodatno jodirajo. Veliko joda vsebujejo tudi morske ribe, zato jih je priporočljivo uživati nekajkrat na mesec.
Posledici zmanjšanja delovanja ščitnice sta zmanjšana presnova in omejeno delovanje vsega organizma. Najbolj je moten telesni razvoj in duševni razvoj pri otrocih , ki se jim ščitnica ni popolnoma razvila. Tako otroci ostanejo pritlikavi in duševno zaostali. Okvaro imenujemo kretenizem ali v hujši obliki idiotizem. Vsem novorojenčkom pri nas pregledajo kri in s tem delovanje ščitnice. Zgodnje odkritje in takojšnje zdravljenje z dodajanjem hormona namreč prepreči razvoj okvare.
Forum je zaprt za komentiranje.