Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika začimbe za v zelenjavno juho

začimbe za v zelenjavno juho

Katere začimbe vse date v zelenjavno juho?

Oh kar ti paše: vegeto, poper, sol, drugega pa mi več ne pade na pamet.

Jaz vsako zelenjavno juho začnem s čebulo, ki jo narežem na obročke in jo prepražim na olivnem olju, do zlato rjave barve – to da juhi pravo barvo in okus, potem pa na olje vržem še , por in korenje…da postekleni in zalijem,…potem dam ostao zelenjavo(ohrovt, zelje, koleraba,brokoli, cvetača,..). Od začimb dam petršilj, zeleno, magi ali luštrek, včasih kakšno zrno česna ali dva. To je tista klasika.

Če naredim kolerabino juho s cvetačo, pa gre not kari.

Če delam krompirjevo z zelenjavo dam notri timijan.

bazilika origano muškat kumina majaron timijan lovor brinove jagode,… odvisno, kaj kuhaš

Zelo izvirno.

Magi, zeleno, petršilj, šetraj, lovorov list.

Poleti obvezno vse sveže, peteršilj, zelena, majeron, luštrek, timijan, šetraj. Pozimi suh peteršilj, zeleno…

Živi in pusti živeti

V glavnem vse to,pa še kaj.Tudi muškat in kumino.Kuzmina je za prebavo.

Podobno tudi jaz.

Naj še doponim vedno dodam “domačo mokro vegeto”. Vsako leto jo naredim iz zelenjave iz njive. Letos sem jo vložila 78 kozarcev.
Krasna zadeva, ki paše v omake, juhe, obare, golaž…poleg mlete domače zelenjave vsebuje samo sol in je torej čisto “zdrava” vegeta.

Če katera želi recept ji ga z veseljem napišem.

Lp

jaz bi prosil za recept…hvala

Recept za domačo vegeto:

500 g korenčka (rdeče in belo)
500 g korenina in zelenje zelene
500 g korenine in zelenja petršilja
500 g pora
500 g cvetače
500 g zelenega paradižnika
250 g čebule
150 g česna

Vse skupaj sesekljaj v multipraktiku. Stehtaj celotno maso. Na vsak kg mase dodaj 200 g soli.

Fino pomešaj in pusti čez noč, da se razsoli. Večkat maso premešaj vmes.

Drugi dan jo “vložiš” v čiste kozarce.

Namig: za celoletno poraboo za 4 člansko družino (pa še nekaj za sosede, prijatelje) delam maso iz 8 x mase.

Lani sem delala iz 4 kg vsake zelenjave in mi je prišlo 78 kozarcev.

Čudovita zadeva. Priporočam še posebej tistim, ki radi jedo zdravo.

Vidim, da ste vse ljubiteljice začimb.
No, pri nas gre v mešano zelenjavno juho samo peteršilj. Se pa maksimalno potrudimo, da je zelenjava prvovrstna in polna okusa.
Potem ima juha okus po zelenjavi, ne pa po mešanici začimb.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close