Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Koline in večerja

Koline in večerja

Že vsa leta se dogaja, da svakinja ne pride na koline na večerjo pa – letos smo jo na večerjo povabili 1 uro preden jo nameravamo dejansko imeti – me zanima kakšna bo reakcija – najbrž bo šla tačas na kakšen sprehod.

Svašta – eni pa majo jajca – mislim si svoje.

Mrbit se bo pa za mizo usedla in počakala, da boste dali klobase na mizo:) Zakaj pa sploh poveste, da imaste koline, če od nje ni drugega kot lačna usta?

meso bi jedli, trpljenja živali ter razkosavanja trupel pa ne bi gledali…

____________________ [b]404 Not Found[/b] [i]nginx/1.6.2[/i]

ne razumem. hočeš rečt, da ste jo povabili eno uro prej, ker pričakujete, da vam bo pomagala pri pripravi hrane in pospravljanju itd.??

Kaj pa vem. Prav točno s kolinami nimam izkušenj, načeloma pa ob vabilu na večerjo ne pričakujem, da bom morala pomagat kuhat. Kadar jaz vabim, jaz pripravim hrano. Na obisku se pustim futrat.

Ampak svakinje so očitno res od hudiča 😀

Ja, se vidi, da ne veste kaj pomeni koline? Kot se meni zdi, je svakinja povabljena tudi na same koline, kjer je treba kaj delat, če že drugega ne zna, bi lahko vsaj mastno posodo pomivala, ampak ona po moje pride samo najesti se.

Potem je pa ne več vabit.

Pričakujemo, da bo pomagala kuhat in pospravljat tačas, ko mi jemljemo njeno polovico pujsa narazen, ji meljemo mleto, delamo klobase, kašnce, krvavice, ipd…

Pa še za ostale, ki nimate kaj dostikrat kolin – ponvadi se kolje dva pujsa.

Pol gre atu in mami, pol v klobase in zelho, pol gre nam pol pa bratu.

aja, pol pa tako povej! voluharka torej -. jedla bi, delala pa ne. pri mojih starih starših smo enega, včasih pa tudi dva hkrati, včasih je imel pa stric še posebej koline. zakaj ji pa tvoj brat kaj ne reče?? al sploh ne kapira, v čem je problem?

Glede na to, kakšno faco brat naredi, ko ga vprašamo, kje je njegova, predvidevam, da ji je že marsikaj povedal na to temo…ona pa njemu nazaj…pa dreka mešat nima smisla…mata kak četa

To pa ni lepo od nje. Edino kar mi pade na pamet je, da ne ve kaj naj dela. Mogoče pa ni tip človeka, ki bi za vse kuhala, medtem ko drugi delate ostala dela. Me zanima v kakšnem okolju je odraščala, ali so sami imeli doma kdaj koline.

Mene moj vsako leto povabi na koline.
1. leto sem se ful angažirala okoli vsega dela (smo bili pač 4 – družina)
2. leto so povabli ene sorodnike in sem sama cel dan prala posodo. Sem se namrdnila in svojemu lepo povedala, da me drugo leto ne bo, ker mi gre na živce CEEEL dan prat posodo. Nič več nisem znala prav naredit, prejšno leto je blo pa dobro. Pa vsi hitreje vmažejo posodo kot jaz operem.
3. leto – letos je pa moj obiske, ki so se sami napovedali, da pridejo pomagat lepo odslovil in sem bila spet dobra za vse. Tako vsaj v miru delam kar znam in me ne nekdo uči po svoje.

Naj povem, da znam tudi čreva oprat, če je treba. Že 20 let gledam doma kako to poteka, tak da sem se že nekaj naučila, čeprav sem mlada.

Mater, sem dobila kar slabo vest, ker sem jaz ista kot tvoja svakinja. Tudi jaz ne hodim na koline k moževim domov in upam, da me zato ne šinfajo. Grem na trgatev, pa če je treba kaj pomagat, samo kolin pa ne maram in se mi dvigne, ko samo omenijo koline. Doma smo vedno imeli prašiče in ko se je prašič ob zakolu drl, sem imela še dolgo nočne more. Zamašila sem si ušesa in naredila radio na glas, da ga ne bi slišala. Pa sem ga vseeno.
Tako, da jaz imam iz otroštva odpor, tudi nisem neki strašen ljubitelj mesa.

Tako, da malo razumevanja prosim, ni vse v lenobi.

V bistvu to ni za zamerit…za zamert bi ti bilo, če bi po zaključenih kolinah šla pobrati “pridelek” in na večerjo…..če ji ni iti na koline lahko komot še večerjo spusti…kaj misliš?

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Tukaj se pa mogoče lahko tudi jaz oglasim, čeprav nisem nikoli klala prašičev 🙂

Pri starših, ki so živeli skupaj s starimi starši, je namreč ogromno sadnih dreves. In vsako leto sta dedek in babica nakuhala ogromno enih marmelad, sokov in sirupov, potem pa to razdelila med svoje otroke. Seveda je bilo vedno odprto vabilo/prošnja za pomoč pri obiranju in kuhanju sadja, ampak dejansko sta pa delala samo moja starša, brata in njuni ženi pa ne.
To je šlo toliko časa, dokler sta bila glavna pri kuhanju dedek in babica, ki valjda nista hotela prikrajšat dveh otrok. Moja starša sta pa potem hitro red naredila in zdaj žlahta marmelado pač kupuje, mi pa kuhamo samo zase.

Hočem povedat, da ti sicer lahko gre v nos, da svakinja samo pride po klobase, ampak težko kaj narediš glede tega, če pujs dejansko ni tvoj. Prej ali slej pa bo, takrat glej, da bosta z možem to tradicijo šenkanja polovice pujsa prekinila.

[/quote]

Tukaj se pa mogoče lahko tudi jaz oglasim, čeprav nisem nikoli klala prašičev 🙂

Pri starših, ki so živeli skupaj s starimi starši, je namreč ogromno sadnih dreves. In vsako leto sta dedek in babica nakuhala ogromno enih marmelad, sokov in sirupov, potem pa to razdelila med svoje otroke. Seveda je bilo vedno odprto vabilo/prošnja za pomoč pri obiranju in kuhanju sadja, ampak dejansko sta pa delala samo moja starša, brata in njuni ženi pa ne.
To je šlo toliko časa, dokler sta bila glavna pri kuhanju dedek in babica, ki valjda nista hotela prikrajšat dveh otrok. Moja starša sta pa potem hitro red naredila in zdaj žlahta marmelado pač kupuje, mi pa kuhamo samo zase.

Hočem povedat, da ti sicer lahko gre v nos, da svakinja samo pride po klobase, ampak težko kaj narediš glede tega, če pujs dejansko ni tvoj. Prej ali slej pa bo, takrat glej, da bosta z možem to tradicijo šenkanja polovice pujsa prekinila.[/quote

To, da svak in svakinja dobita pol pujsa, me ne gane. Gane me pa to, da se mantraš celi dan (pustimo, da je s pujsom delo celo leto ne samo tisti dan, ko ga spremeniš v klobase) potem pa pride tipica se vsede za mizo in čaka in čaka in čaka, da bo večerja – zraven ti razlaga, kako je pa ona danes izkoristila dan, ko je bil svak na kolinah, in skočila na pedikuro/manikuro zaj pa se bo še fino navečerjala, dobila še pečen mes, da jutri ne bo treba kuhat in bo lahko spet šla na luštno: “Mi prav paše veš…”…aja? meni bi tudi…

ti budalo pa cel dan neke piskre prekladaš, pa delaš pa se mantraš…in potem te pogleda in reče: “pa kako se ti da to delati? jaz rajši grem na en dolgi sprehod pa potem nekam na večerjo”… mislim, da točno vidiš, da se ti v faco norca dela.

Jaz bi tudi špricala vabilo na koline. Ampak tudi vabilo na večerjo po kolinah.

Drugo leto, za letos ste jo že povabil, naredite kosilo namesto večerje, pa to niti bratu ne povedat. da vsaj pride zastonj.

Na kolinah se kosilo ponavadi prešprica (ali pa je nekaj manjšega) ravno zato, da se pojedo določeni deli pujsa še sveži za večerjo (juha iz kosti, jetrca, pečenka, rebrca, možgani, jetrni žličniki ipd). Pa večerja je ravno smisel kolin 🙂

In ne moreš delati cel dan na mrzlem, zvečer pa it lačen spat brez tople večerje – da bomo pa vsi brez večerje, zarad nje tako pa tudi nisem 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close