Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika rada bi potico…:((

rada bi potico…:((

rada bi orehovo potico za Božič pa si je ne upam pečt ker ser bojim da ne bo nič ratalo in mi je škoda ker vse sestavine moram kupit. A ve kdo kje bi se dala kupiti dobra orehova potica?

hvala

Vprašaj kakšno sosedo, sodelavko, žlahtnico, da ti jo speče? Ti kupiš sestavine za 2, pa naj speče 2, ena je njej darilo za trud, elektriko in vse ostalo…

jaz ne maram kuhat, še manj pa pečt, vse kar rabim če le lahko kupim, sicer pa sem brez….

Lahko ti jo jaz spečem…meni je to v največje veselje, prinesi sestavine…

Ta ti bo ziher uspela … če je meni, bo vsakemu :)))
http://www.kulinarika.net/recepti/2889/sladice/nocna-potica/

Naj tu zaupam, ko jo je moja mama spekla prvič, je bila faaaaaaaaaaantastična. Kar pogumno, pripravi si recept, kupi lepe orehe (Argentinski so trenutno tam po 11 eur/kg), in na delo.

Filo osebno naredim tako, da na maslu karameliziram sladkor, zalijem z mlekom. Nato dam notri, ko se karamela raztopi, mlete orehe, mešam še kakšno minuto, To maso ohaldim, dodam jajca, van,. sladkor in rum. Če si želiš rozine, jih potreseš šele ko si potico namazala s filo. Drugače lahko strgaš testo. Jaz še vedno posladkam filo, ko je že namazana na potici. Ker testo ”poje-vsrka’ sladkorja in zna biti potem premalo sladka. Zvijaš bolj na tesno.

Jaz imam pa en problem z vsako potico, pa ne vem kaj delam narobe. Namreč, meni se naredijo v notranjosti potice luknje med testom in filo. Najbrž je ne znam pravilno zvijati. Koliko debelo testo mora biti, ko ga razvaljaš? Če daš veliko file, se pa potem sploh ne da lepo zvijati, če je ne daš veliko, pa ni dobro. Lepo prosim za napotke.

Valjaš vedno na kupu moke (v mejah normale) valjaš v smeri x iz levega spodnjega kota proti desnem zgornjem in obratno. Zvaljamo testo v pravokotnik. VAljamo tam na 4-5 mm na debelo. Vedno na rahlo pobožaš testo, levo desno po celotni površini, da ugotoviš če je še kje debelejša. Tam še malo povaljaš. Zvijam jo pa vedno tako, da na začetku tesno zvijem prve 5 centimetrov, da lepo začneš zvijat(da jo na koncu ko jo prerežemo od začetka do konca lepo zavita). Potem jo zvijam tako, da grem od leve proti desni strani ali obratno, in gledam da jo zviti del malo potegnem, hkrati dvignem in zavijem, pri robu gledam, da zvijem proti notranjosti. Da na koncu štruklja pride vedno ravna ne pa nekakšen polž. Potico položimo v pomaščen pekač. (mi uporabimo ali okroglega z luknjo v sredi- lončenega ali pa ozke pekače, ki gre notri samo ena potica. da je več skorje). Pustimo vzhajat še par minut. Nato je premažemo s jajcem in prebodemo do dna (ozek nož ali palčka) na vsake cca. 6-7 cm.
Upam, da sem nekako razložila. Bisto je, da jo zvijemo tesno pa ne preveč, potem ne odstopajo plasti med seboj. In da jo zvijamo proti notranjosti, da ni na koncu polža.

Polnim pa nekako 3/4 file kot je teža testa. Sepravi 75 dag file na kg testa. Jaz imam raje bolj namazano.

Najlepša hvala

Predvsem pa jo med vzhajanjem prebodi (zobotrebec, tisti velik, od ražnjičev) večkrat po vsej dolžini, da med vzhajanjem uhaja zrak in se plasti tesno spojijo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close