Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako zdravo jesti?

Kako zdravo jesti?

Včasih sem se čudila, kako so revni lahko debeli, če nimajo denarja in šparajo na hrani. Zdaj vse vzamem nazaj in se kesam za svoje razmišljanje.
Prišli smo v situacijo, ko je potrebno zelo zategniti pas pri vsem in tudi pri hrani. Hrana naj ne bi bila tista, pri kateri bi bil človek škrt, ampak sem enostavno padla v to, še sama ne vem kako in kdaj. V nameni, da za prehrano porabimo najmanj kar je možno, smo padli na jedilnik poln škroba in OH. Posledica tega je neka težkost, kar ne morem imenovati slabo počutje, ni pa dobro. In seveda kilogrami v luft. Zdaj po nekaj mesecih moram temu narediti konec, ker drugače bomo poleg finančnih težav hitro imeli še kakšne.

Kako naj oblikujem poceni jedilnik, vendar z manj škroba in OH? Opazila sem tudi, da če ne jemo mesa, potrebujemo količinsko več hrane, zato sprašujem tudi, kako poceni kuhati z mesom in kakšnim mesom?
Zdaj sem recimo kuhala zelenjavno juho in sadni biskvit. Imeli smo za dva dni, poceni in nasitno. Enkrat sem namesto biskvita probala kompot, ampak se nismo najedli.
Kuhala sem še kakšno enolončnico z zelenjavo in krompirjem ali s fižolom in krompirjem in solato. Velikokrat palačinke, miške, jajca. Zelje na 101 način in krompir. Če ni krompir, potem testenine. Riž mi je malo predrag, pa še moji ga ne marajo vsi in če en ne je kosila, mi potem poje druge stvari iz hladilnika, zato moram kuhati tako, da vsi jemo. Meso zakamufliram v juhe, enolončnice in v zelje, čisto tako za vzorec. To je recimo tako na hitro kaj kuham zdaj. Vesela bom vsakega nasveta.

Mogoče dobiš kakšno idejo na youtubu – great depression cooking

revni smo…kako pa otroc gledajo nato, da ni priboljškov.pa mož je zadovoljen …
jaz mam slabo vest, ker vem, da je treba šparat, pa imam samo na mesec 320e za hrano in
vidim, da kljub temu, moji nekek ne dojamejo da je situacija resna
naši otroc morajo prinesti npr. vsak po 6e za kino-šola.Dam, ampak težko
ker imam pol takoj manj za hrano.Bila sem ful nepremišljena in sem šla včeraj k frizerju, dala 26 e danes mi je žal, ker tudi s frizuro nisem zadovoljna…
hočem povedat, da je težko, pa slaba vest zraven, te zastopim, sam ,če imaš take okoli sebe, ki zastopijo , pol ti je ful lažje
jaz pa mam še moža, kateri, to, da ni denarja za dobro hrano, jemlje, kot svoj poraz in mi je še bolj težko….

Meso je relativno poceni, sploh ‘slabši’ kosi, ki pa jih vseeno lahko okusno pripraviš.
Npr. golaž, kakšna goveja rebra za juho, perutnina – še posebej celi piščanci in puranje krače, te so smešno poceni.

Draga je predvsem zelenjava, v tem času je bolj malo poceni sezonske zelenjave, razen zelja in ohrovta, vse ostalo je kar drago.
Tu pač kombiniraš, ni druge.

Sicer malce dražje a precej bolj nasitne in polnovredne so različne kaše, npr. ajdova kaša, se blazno nakuha, lahko jo uporabiš kot prilogo ali pa spečeš kot narastek. Tudi prosena kaša je zelo dobra za zdravje.

Pa čim več kuhanja ‘iz nule’ in čim manj kupovanja raznih pripravljenih in pol pripravljenih izdelkov.

Po mojem kljub omejenem budžetu ni razloga, da ne bi zdravo jedli, samo malce več iznajdljivosti je potrebne.

Če želiš jesti zdravo, potem je najbolj pomembno kje kupuješ živila.

Če imaš možnost, se poveži s kakšnim kmetom za odkup sadja, zelenjave, mesa, jajc,mleka,….mi kupujemo predvsem zaradi tega, ker so to bolj zdrava živila, so pa tudi dosti cenejša. Po moko hodimo v mlin, kruh pečem sama. Prav tako vse buhteljne, piškote, žemljice, mlečne štručke,…..Poleti, ko je veliko paradižnika, paprike in bučk si nakuham omake in jih dam v skrinjo in v kozarčke. Kuham marmelade, kompote in vlagam zelenjavo. Včerje so pri nas večina mlečni riž/gres, palačinke (z domačo marmelado in domačim kompotom), rižev narastek, lahka rižota z zelenjavo, ribja pašteta (z sardin), krompir s skuto iz pečice iz solata, sadni cmoki, skutne palačinke,…Pijemo večino čaj in kompot.

Jaz trenutno jemljem od kmeta jabolka, hruške, sveže zelje, ohrovt, k. zelje in repo, fižol,korenje, kolerabo…meso, ko imajo koline, vsak drugi dan pa gremo po 2 l mleka in jajca. Samo za primerjavo cene:

1 zabolj jabolk in hrušk – cca 20 KG – 13€
mleko 1 l – 50 centov
10 jajc – 1,3€
1 glave zelja ali ohrovta – 1€
fižol 1 kg – 3€
1 koleraba, 7 korenov, 1 por – 1€

Vse domače in naravno predelano.

Jemo 1x na teden kislo zelje s čim in 1x na teden repo, 1x na teden zelenjavno mineštro, ostalo po željah. Od rib jemo najraje skuše (4 skuše pridejo cca 4 €), file osliča ali sardele, ker je to še edino kar se ulovi in ni rejeno. Kupim pa kvalitetna olja (bučna – tudi domače in olivno).

Naj povdarim, da mi ne jemo na tak način zaradi €, temveč zaradi zdravja, opazim pa velik prihranek pri takšenm načinu prehranjevanja.

Tukaj so naša kosila za nekaj dni nazaj:
Skuše v pečici, kuhan krompir s petržiljem, korenje na maslu
Segedin golaž s polento
Mesna lazanja – mleto meso(40 dg) in sir sta iz trgovine(domače testenine, omaka iz skrinje – paraižnik, paprika,), zeljna solata
Repa, pire krompir
Gov. zrezki v omaki, domači krompirjevi svalki, korenje/cvetača v solati
Fižolova juha in jaboljčni zavitek
Špageti z omako iz skrinje (bučke, paprika, paradižnik), sir in zeljna solata s krompirjem
Kislo zelje, matevž zabeljen z ocvirki
Ocvrt oslič, krompirjeva solata, kompot

Obvezno črtaj belo moko, bel kruh, bel sladkor – po njih ste hitro lačni.

Namesto njih magari črn kruh, lahko pa polnozrnat, al dente testenine – bolj nasitijo in imajo manjši glikemični indeks.

Kupujte osnovna živila: mleko, moko, nepredelano zelenjavo, kaše, surovo meso … nič prigrizkov, peciv, navadne jogurte, ne sadnih.

Vedno kupujte sezonsko zelenjavo. Zdaj se splača kupovati zelje in kislo zelje, korenje, kolerabo, endivijo, jabolka, agrume … Brokoli, cvetačo kupujte zamrznjeno.

Stročnice so mega in zelo okusne: čičerka, leča, fižol … Niso drage. Meso kljub temu kupujte čim manj mastno. Iz enega piščančjega fileja in zelenjave lahko narediš zelo bogato omako za testenine. Iz pol kg nemastnega mletega mesa super mesne kroglice. Pol kg svinjskega kareja brez kosti je dovolj za zdravo pečenko za štiričlansko družino.

Do tu je šparanje, od tu pa luksuz. Pojdi v knjižnico in si sposodi nekaj novih domiselnih kuharskih knjig. Kupi suhe dišavnice, muškatni orešček in tako. Enkrat na mesec nakupi nekaj parmezana, dobro čokolado, malo pršuta in skuhaj kaj novega. Doma naredi raviole – boš videla, da so zelo okusni, bolj kot kupljeni. Speci pecivo, pazi le, da uporabljaš tudi polnozrnato moko, oreščke, sadje in ne le maščobo in bel sladkor.

Pijače iz trgovine črtaj. Ledeni čaj naredi iz sadnega čaja, dodaj limono in malo medu.

Štirje člani porabimo za hrano 230 evrov na mesec plus dvakrat malica za dva srednješolca. Jemo dvakrat na teden meso, trikrat različne stročnice, dvakrat zelenjavne jedi. Za zajtrk jemo ovsene kosmiče ali proseno kašo na mleku s sadjem. Popoldne imamo glavni obrok, kosilo. Zvečer pojemo kako solato s koščkom sira. In gre nekako. Smo brez vrta, le dišavnice imam na oknu. Poleti skuham amrmelado z malo sladkorja in zamrznem nekaj zelenjave, drugo vse kupujemo.

drzi se, manj je več, torej zajtrki…maslo, marmelada, jajjčka, kruh in mleko, kakav,
malice, jabolko, sadje, kaki kompoti, piškoti, peči jih sama, enako kruh, boš vsaj vedela kaj ješ in ceneje pride kot v štacuni, čim več naredi sama, marmelade, v času sezone je vse to poceni, delaj ozimnico…nato pa proračun in za toliko kolikor lahko…krompir je zdravi živilo in nasitno, makaroni in nato omake, polivke iz tisoč in ene stvari…tudi poceni se lahko dzarvo je, dobi kakega kmeta, redno kupuj pri njmeu, mogoče mu celo lahko kaj pomagate čez leto, ko se pobira krompir in si zasluzis izimnico, ma znajdi se in verjemi da boste še vedno dobro jedli in ne drago!

poglej, včeraj sm dala pri enem kmetu za dve veliki gajbi naravnih jabolk in 14 litrskih flas natur jabolčnega soka in dva litra domačega kisa 40 evrov…in to imamo za ulalal…če je to drago pa res ne vem!..kupis polovico prasica, nekaj kg krave, povezi se s kakim kmetom res!!!

Vse kupujete, ali si imate možnost kaj sami pridelat? Ker za moje pojme je dovolj zdravo, če se poleg testenin recimo poje raznovrstna solata. Če je iz lastnega vrta, so obroki lahko toliko večji. Zdaj pozimi smo sicer kar omejeni na ozimnico, se pa da čez leto toliko več shranit v skrinjo, da se preveč ne kupuje. Druga stvar je, če ste omejeni zgolj na nakupovanje… potem bi svetovala, da se povežete s kakim kmetom, ki mu pridelki niso vir zaslužka in bi vam z veseljem za mali denar prodal kaj od svojih viškov iz vrta ali njive. V naši vasi bi že bil marsikdo od kmetov vesel takšnega povpraševanja.

Druga stvar je priprava… Peciva se da naredit s pol manj sladkorja kot po receptu, pa so še vedno okusna. Zelo preprosta in dobra so peciva s koščki sadja iz kompota. Uporaba minimalno maščobe pri kuhi zmanjša kalorije.

Iz buč (tistih tavelikih, ki jih običajno gojijo za prašiče) se da pripravit veliko stvari, od narastkov do kremnih juh in zelo okusnega kompota.

Če meso kupujete, spremljajte akcije in kupite takrat na zalogo. Pri nas na srečo z mesom še ne rabimo šparat, sploh pa imamo svojo ovčetino, ki je zato pogosteje na jedilniku. Kot razberem, že sami znate dovolj raznoliko kamuflirat meso v jedi. So pa tudi recimo jedi, ko se lahko uporabijo namesto mesa hrenovke ali posebne klobase (pač kupujete najcenejše). Jaz zaradi enostavnosti rada namesto mletega mesa v plačinke dam naribano pariško klobaso in sir, spaniram, ocvrem in so zelo okusni kaneloni. Zraven pa seveda skleda solate.

Doma narejena pica se mi tudi ne zdi preveč draga jed, pa se nanjo lahko tudi zmeče kar nekaj zelenjave.

Omako za testenine se da poceni pripravit iz pasiranega paradižnika, prepražene čebule in na koščke narezanega mesa iz juhe ali pa recimo zelenjava+ ena tunina konzerva. Ali pa na trakove narezano perutninsko meso z velikim dodatkom razne zelenjave (korenje, fižol, bučke…), začinjeno z cury-jem za ljubitelje kitajskih jedi.

Mislim, da debelost bolj povzročajo razne ocvrte jedi, sploh pomfri. Saj se da krompir tudi na zelo malo maščobe ali pa v pari pripravit in meni je kot tak še boljši.

Izogibajte se instant jedem.
Kruh je pa precej cenejši, če se speče doma. Hoferjeve pripravljene mešanice niso tako zelo drage, pa še super kruh se da iz njih pripravit. Odkar je nam crknil kruhomat, ga še boljšega kar v pečici spečem, s tem da moko za polnozrnat kruh ali pa s semeni obvezno mešam še z belo, ker se drugače preveč poca. Potem pa pečen hleb lepo na 4 dele in 3 dele kar zamrznem. Tako nič kruha ne gre v nič pa še vedno imamo svežega.

Na žalost tudi sama ugotavljam, da smo si pred leti lahko za isto ceno precej več privoščili. Smo pač črtali potratne nakupe prigrizkov. Sicer pa se z akcijami da tudi marsikaj prihranit.

Ne pogrešajo stare priboljške, ker so novi, recimo domača peciva in palačinke. Drugih priboljškov razen sladkarij tudi niso bili vajeni.
Moj mož je podoben, ampak on svoje nezadovoljstvo rešuje s praznjenjem hladilnika, jaz pa se potem jezim, ker mi je pojedel zalogo za nekaj dni. To kar on preveč poje, bi recimo lahko porabila za otroke za šolo za kino, kar mu tudi povem. Zadnji mesec se je malo poboljšal.

Verjetno je res problem, če želiš zdravo in poceni nahraniti celo družino. Definitivno! Pri nas že ne gre, čeprav otroka nista zelo izbirčna, mož pa tudi ne, so pač njihovi okusi različni.
Sama zase vem, da bi lahko minimalno zapravila za hrano. Komot jem vsako jutro ovsene kosmiče, za malico sadje in kak polnozrnat kruhek, popoldne pa skuham repo, zelje, fižol, enolončnice, juhice, pa zvečer kako jajce spečem, ali košček poceni sira odrežem. Vendar to ni prehrana, katere bi bili veseli mož in otroci, vsaj ne vsak dan, žal.

Kaj pa potem tvoji želijo jest, da je bolj zdravo od naštetega?

Kaj pa potem tvoji želijo jest, da je bolj zdravo od naštetega?[/quote]

Problem je, ker želijo jesti manj zdravo : )

še moj piskrček
najprej so bili zdravstveni razlogi, sedaj pa še recesija
letno je šlo za štiričlansko družino leta 2006
– zelenjavar 100 €
– mesar 80 €
– špecerija 225 €
– gostilna 100 €
da razumete bile so kompenzacije in se ni toliko gledalo ne cene
in poleg tega smo še hodili v trgovino po kruh in kup malenkosti povprečni strošek 200 €

danes
lastni vrt 600 kg krompirja, 700 kg zelenjave, strošek semena, 10 m3 vode, 20 l goriva
jabolka, hruške, slive, letos smo se zapeljali na bizeljsko in en kmet nam je dovolil da smo obrali drevesa, olajšali smo ga za 600 kg sadja, strošek bencin in dva litra domače slivovke,
mleko kupujemo pri lokalnem kmetu po 50 centov liter to je 30 € / mesečno
enkrat na mesec se zapeljemo na rudnik
v evrospinu pustimo 120 € za hrano in čistila
v leclerku kupimo 15 kg mesa in ribe 60 €
v ostalih trgovinah kupujemo sezonsko sadje v akcijah, agrume, banane.. 60 kg na mesec 36 €
doma pripravljamo jogurte, kruh, pečemo pecivo, kekse, pripravljamo suhomesnate izdelke, sokove, kompote
gobe in zelišča smo nabrali v gozdu
tko, da če se malo znajdeš enostavno gre in se ne pozna na jedilniku, da bi karkoli šparal

Verjetno tam zgoraj pri obračunu za 2006 misliš mesečne zneske.

Nimamo možnosti, da bi kaj pridelali sami. Vse kupujemo.
Ne kuham mastno, slano, sladko, vegetirano in podobno. Omake ne zgostim z moko. Peciva pečem doma.
Zajtrki so mleko in kosmiči ali kruh z namazom. Marmelado smo naredili sami, namazi so večinoma margarina ali kisla smetana, včasih kak sirni namaz, če je kje v akciji. Tuno mi je škoda za namaz, ker konzervo rajši porabim za testenine in imamo kosilo.
Večerje so podobne zajtrkom ali pa ostanki od kosila.
Kosila so pa:
– segedin in krompir, drugi dan segedin in polenta
– bolonjeza in testenine (0,5kg mletega mesa Lidl, testenine Lidl)
– kremna cvetačna juha in sadni biskvit
– kromirjeva solata z zeljem in ribe, mesni polpeti ali hrenovke (kar pač dobim cenejše)
– špinača, pire krompir in jajček
– hrenovke z jajci
– dušeno zelje ali ohrovt s krompirjem
– enolončnica s krompirjem in fižolom in puranjim stegnom (dimljene ima Perutnina Ptuj zelo poceni)

Kaj mi predlagate, da spremenim pri kosilih?
Kje v Ljubljani je kakšen kmet, pri katerem lahko kupim zelenjavo, jajca in mleko? Ne poznam nobenega, pa sem že večkrat spraševala znance, če kdo kaj pozna in nič.

V bistvu se mi zdi, da se zelo trudiš. Priznam, nam trenutno še gre kar v redu, res pa za te fičnike garamo cele dneve, pa se pri plači to nič kaj več ne pozna kot kadar smo delali normalne delovnike. to je pač pressing delodajalca, ki ti da vedet ali tako ali išči drugje. kar pa vemo – ni služb. pa imamo malo časa na voljo za kuho in malo za nakupovanje in iskanje sestavin. zdi se mi, da tudi jaz kuham podobno kot ti.

recimo, poceni in zdrava je tudi polenta, pšenični zdrob. zraven moraš recimo predvidet kak golaž, za to pa moraš iskat akcije in nakupit, ko je poceni, daj v zamrzovalnik.

imaš morda kakšno sodelavko, ki živi na deželi? bi se morda lahko zmenila, da ti kdo proda doma pridelano zelenjavo? kak kontakt s kakim kmetom za meso in ostalo?

Tudi meni se zdi, da se zelo trudiš.

Sicer pa kje piše, da mora biti vsak dan meso, ki tako ali tako ni zdravo, še posebej, ker smo z unijo dobili še gensko spremenjeno hrano, krmo za živali…..pa ljudje tega sploh ne vedo.

Če imajo otroci kosilo v šoli ali vrtcu, jim daš popoldan kaj lahkega, kakšen jogurt ali sadje, za večerjo pa mlečni gris ali mlečni rižek, pečen jajček…
Če sta se z možem zredila, pa še vidva prešaltajta na lahko hrano, kakšne solate, zelenjavne juhe….

Kaj bolj poštenega skuhaj le čez vikend, če bi ti bilo tako prav. Pri nas doma delamo tako. Kupujem v Lidlu, kjer je tudi riž v redu, pa testenine in vse živo. V Lidlu kupujemo skoraj vse razen zelenjave (žal grem k “sosedu”) in pridemo zelo poceni skozi. Tudi Hofer pride zelo prav.

Žalostno je, da smo prišli tako daleč, medtem, ko nekateri zafurajo podjetja, potem pa dobijo še miljonske odpravnine, namesto, da bi odgovarjali za propad podjetja.

Bomo že zmogli, samo znajti se moramo.

V bistvu so take malenkosti – jogurt, sadje, pečen jajček,… bistveno dražje, kot če skuhaš lonec segedina. Če je treba šparat, se je kuhana hrana, ne pa jogurti in solate.
Skuhat poceni in okusno kosilo sploh ni tako zahtevna naloga. Problem so zajtrki in večerje.

Zdrav jogurt (linija Zdravo življenje) kupiš v Mercatorju že za 0,26 EUR, jajca v Lidlu (10 jih imaš za 3 krat).

Ja, ampak to ni hranljivo. Poješ jogurt, čez pol ure si spet v hladilniku – zmažeš banano. Čez eno uro še par piškotov in 2 mandarini,.. centi se pa seštevajo.
Prvo pravilo varčne kuhinje so načrtovani in nasitni obroki, ne pa neke malenkosti, ki nič ne zaležejo.

Samo tole bom pokomentirala. Kar pišeš niti približno ni res. Trenutno se v EU lahko pridelujeta točno dve genetsko spremenjeni rastlini in to ena vrsta koruze, ki gre večinoma za živalsko krmo in ena vrsta krompirja, ki se uporablja za škrob in to v industrijske namene (industrija lepil …). Nobene od teh se ne goji pri nas.

Edino kar lahko uporabljamo je krma za živali iz genetsko spremenjenih rastlin (pa še to zelo omejeno).

Genetsko spremenjene živali pa se trenutno ne sme dajati v prodajo še nikjer. V Evropi se s tem niti noben ne ukvarja.

Se strinjam. Če so obroki dovolj hranljivi, 3 popolnoma zadostujejo. 5 obrokov na dan je stalno neko mletje, ki niti ni primerno za vse (kar kažejo zadnje raziskave), cenovno pa nanese še pa še. Večina odraslih čisto OK funkcionira ob treh obrokih, nekateri še celo bolje.

Seveda pa morajo biti ti obroki dovolj hranljivi. Se pravi, da se za zajtrk toliko naješ, da komot zdržiš do kosila tam ob enih, ko postaneš lačen. In, če je kosilo konkretno, potem imaš dovolj do večerje tam ob 18-19 in to je potem dovolj do jutra.

Pojdi še v knjižnico in poglej Jane zadnjih nekaj mesecev.
V njih imaš preverjene recepte za kosila za 4 za manj kot 4€ skupaj, pa so prav zanimivi recepti.

Predvsem vsi vključite v svoj jedilnik oreščke, za malico, pri zajtrku itd… Tako dobite veliko proteinov, ki jih nujno potrebujete, predvsem za otroke je dobro.

Nisem zasledila tudi leče, ki je poceni in se jo lahko skuha za nekaj dni in se jo poje kot solato. Doda se pač ostanke zelenjave.

Čičerika je zelo dober vir železa. Skuha se jo za več dni, doda k juhi, naredi iz nje namaz ali se jo je kot oreščke.

Buče so izredno zdrave, skuha se juha na prepraženi čebuli, lahko se doda tudi kocka, in v juho se zakuha kakšna leča, kvinoja, riž ali kak drugo ostanek iz shrambe

Ko se nabere ostankov zelenjave, se skuha mineštra ali zelenjavna rižota.

Surova rdeča pesa je izredno zdrava, nariba se jo in doda čebulo in na balkonu pridelan čili in je to najboljša solata kar si jih lahko zamislite.

Vse se da. Zaenkrat imam dovolj denarja ampak jem pa doma pripravljno hrana in ne porabim veliko denarja in jem zdravo.

Jaz bi kot vir poceni mesa omenila še “nepravilno rezane kose piščanca” ki jih prodajajo v PP. Običajno so to kar stegna z delom hrbta, mislim pa da stanejo 3 evre za kilo. Jaz sem včasih kupovala piščančje hrbte za juho, pa sem prešaltala na te kose, ki so precej ugodni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close