Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ali je hrana skuhana na plinu res okusnejša kot na indukcijski?

ali je hrana skuhana na plinu res okusnejša kot na indukcijski?

v naslovu. želim mnenja, izkušnje.

je ali ni?

debata okoli tega doma ter kaj bo v kuhinji.

samo dejstvo imeti plin v hiši me ne moti. zanimajo me zgolj mnenja O VPLIVU NA OKUS HRANE in ne še o ne/varnosti ipd. torej samo okus. please stick to the topic, da ne bo ratala spet kregarija:-)

Prej sem imela plin, sedaj navadno elektriko, razen da je na plinu vse prej zavrelo, nobene druge razlike nisem občutila. Prav nobene. Okus hrane nima nobene zveze z virom energije ki jo termično obdela….

O pa še kakšno zvezo ima okus hrane z virom energije! Npr. štedilnik na drva in na njem kuhan golaž ali ričet, ali pasulj, pojaha vse ostale vire energije.

Pred nakupom kuhalne plošče so meni o tem govorili profesionalni kuharji, da je bolje plin kot pa elektrika.Tudi v restavracijah so vsi plinski štedilniki, ker baje bolje reguliraš kuhanje.
Jaz imam kuhalno ploščo na plin pa ne zaradi tega mita ampak zato, ker je pri nas plin občutno cenejši od elektrike. Če je pa drugačen okus pa pojma nimam.

V profesionalnih kuhinjah imajo v glavnem plin …

Glede mikrovalovk in okusa hrane je veliko napisano, pri indukciji gre za podoben princip. Če malo poguglaš, boš našla kar nekaj razprav o tem na forumih in člankov. Evo eden od njih:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:PL2GbogCXKYJ:www.zazdravje.net/vprasanja.asp%3Fart%3D147+okus+hrane+indukcija&cd=3&hl=sl&ct=clnk&gl=si

seveda ima vir toplote pomen.

pica pečena v krušni peči pač po okusu ni enaka tisti iz ventilacijske pečice:-)

Meni osebno se ne zdi, da bi moja kosila imela drugačen okus. Prej sem dvajset let imela plinski štedilnik, zadnje leto imam indukcijo in ne vidim nobenih sprememb.

Seveda ima pizza iz krušne peči drugačen okus kot iz termoventilacijske pečice, ker se navleče dima in ker je krušna peč bolj vroča kot katerakoli termoventilacijska pečica. Za pasulj, kuhan na štedilniku na drva, že močno dvomim, da bi kdo res opazil razliko. Ampak to ni zaradi vira energije, vseeno je, ali segrevaš dno piskra na plinu, indukciji ali elektriki – pozor! dokler imaš enako moč toplotnega vira, kuhaš enako hitro in imaš enake piskre. Po drugi strani ti bo plin segrel vsako staro konzervo, za indukcijo rabiš pa seveda posebno posodo.
Bistvo pa ni v štedilniku, ampak kdo stoji za njim. Gostilne imajo plinske štedilnike zato, ker so najcenejši (sam štedilnik in izvor energije), ne pa zato, ker bi bila hrana, kuhana v njih boljša.

prej sem imela plin, sedaj elektriko navadno, glede okusa ne vem. Vem pa, da je plin bolj praktičen, prej zaveje, ko zmanjšaš, se temperatura takoj zmanjša.

no, ali pa če primerjam pečico ventilacijsko ter neventilacijsko. štrudel je v neventilacijski po moji izkušnji boljšega okusa. pa ga dam na enak pleh, na enako temperaturo.

tudi meso v zaprtem in nezaprteem ekonom loncu je po okusu enako… (se je pokvaril pa smo imel žal šanso sporobat)

doma ima steklokeramiko, na vikendu na plin
pečen krompir ima na plinu boljši okus, dosti bolje ga zapečem, pa ne vem zakaj????
za ostale jedi pa ne vem, če je kaj razlike,

Ni razlike.Prej plin, sedaj indukcijo.
Fajn ker hitro zavre, prav tako pa se da regulirat moč kuhanja. In fajn, ker se tista mreža nikakor ni dala spucat, sedaj pa mal namočim in to je to….

Če boš kupovala indukcijo, pazi da se regulira vsako kuhališče posebej in da imaš funkcijo powwer nevemkaj (ta ti še poseb hitro segreje na začetku).

Je pa res, če dam mleko na max. se prismodi in ima drugačen okus kot prej na plinu:))

O pa še kakšno zvezo ima okus hrane z virom energije! Npr. štedilnik na drva in na njem kuhan golaž ali ričet, ali pasulj, pojaha vse ostale vire energije.[/quote]

To nima veze z okusom. Kup v sparu enga piščanca pa ga skuhaj na drva al na plin in kupi istočasno RES domače meso pri kmetu, na drva ali na plinu – okus je isti.

Valda, tudi jaz se spomnim iz otroštva, da boljšega golaža ki ga je moja nona delala za njoke, na domačem šporgetu ni bilo, a je meso bilo domače, začimbe, in vse kar je pritaknila zraven je bilo domače in še se je ultra dolgo čvažilo. Velja za vse vrste hrane, tudi za fižol, če je domač je čisto vseeno s čem ga “pogrejem”……….

je razlika in to velika, samo zavedamo se je ne

najbolj zdravo je kuhanje na šporhetu na drva, najmanj na indukcijski

iz članka http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=80:
električna energija je bolj hladna in deluje na sistem živčevja in čutil. Hrana ogrevana na ognju, pa enakomerno prehranjuje človeka in veliko boljše vpliva na presnovo.
Sodobne raziskave so to dodatno potrdile. Električno polje, ki nastaja na električnih ploščah, grelcih za vodo, konvektomatih in podobno se prenašajo na hrano. Zato hrana postaja pozitivno ionizirana, kar je zdravju neprijazno. Električna toplota življenju najmanj godi.

sodobna kuhinja za sodobne bolezni

je razlika in to velika, samo zavedamo se je ne

najbolj zdravo je kuhanje na šporhetu na drva, najmanj na indukcijski

iz članka http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=80:
električna energija je bolj hladna in deluje na sistem živčevja in čutil. Hrana ogrevana na ognju, pa enakomerno prehranjuje človeka in veliko boljše vpliva na presnovo.
Sodobne raziskave so to dodatno potrdile. Električno polje, ki nastaja na električnih ploščah, grelcih za vodo, konvektomatih in podobno se prenašajo na hrano. Zato hrana postaja pozitivno ionizirana, kar je zdravju neprijazno. Električna toplota življenju najmanj godi.

sodobna kuhinja za sodobne bolezni

Prej smo imeli plin, potem steklokeramiko, zdaj indukcijo.
Osebno nisem opazila nobene razlike v okusu. Tudi si ne predstavljam, zaradi česa bi sploh lahko bila razlika – če govorimo seveda o kuhanju v loncu na štedilniku (tiste primerjave s krušnimi pečmi itd so malo zgrešene v tem primeru). Med plinom in indukcijo izključno zaradi praktičnosti čiščenja in izgleda (so mi všeč ravne površine brez tistih rešetk).

je razlika in to velika
najslabša je indukcija

http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=80

http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=302

Glede plina: a kdo dejansko pozna kak primer, kjer bi plin v hiši eksplodiral?

mislim, da razlike v okusu – se pravi tisto, kar zaznajo brbončice – ni opazne. Zaneslijvo pa je razlika v kvaliteti pripravljene hrane. Absolutno vodi navadni ogenj! Sledi mu pa plin. Indukcij je pa pofl.

plin je zakon…vsi pravi kuharji kuhajo na plin, torej???

Ne bereš črne kronike?

Ne bereš črne kronike?[/quote]

Kolikor vem samo namenoma – ali pa ob res hudi malomarnosti.

Dva. Od blizu. Vendar v obeh primerih zaradi malomarnosti. Plin je bil pri enih nižje kot kuhališče (pol nadstropja), pri drugih pa “igranje” z jeklenko doma. Žal se je končalo zelo tragično.

V naši vasi so bili 3 mrtvi, ko je eksplodiral plin v hiši 1 hudo ranjen. Se zgodi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close