Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kj naj s feto?

Kj naj s feto?

li se da feto še kje uporabiti kot v poletni solati?

Imm je cca pol kg, pa mi jo je škoda stran vržt..

banano namazi s feto pa bo.

Ne vem kaj je zate poletna solata.

Jaz jo pa pojem v solati s paradajzi in papriko, lahko tudi z zeleno solato s kalčki, s pečenimi malancani, bučkami…

Nareži na kocke. Stresi v steklen kozarec. Dodaj par sesekljanih strokov česna, poprova zrna ter zaliješ z olivnim oljem.

Pustiš nekaj dni da se prepoji. Fantastična priloga narezkom ali sirovi plošči.

Lahko pa ga dodaš sirovi omaki – samo pazi na sol.

Ma porabiš ga lahko povsod. Na pici, kot nadev v palačinki v kombinaciji z špinačo, v frtalji, dodaš ga v maso za zdrobove cmoke – kot zakuha v juhi ali pa pečene v pečici kot priloga…..

Nareži bučke na rezine, jih popeci na olivcu. Naloži v posodo, potem plast fete, pa spet plast bučk, dokler ne porabiš.

Daj v hladilnik, potem se krasno reže, kot predjed. lahko postrežeš na motovilcu, rukoli, radiču…posuješ s popečenimi pinjolami, malo belega popra in aceto balascamico. Njamsi.

tu v grciji, ko nam ostane feta, ki vec ni dobra sveza, naredimo tiropitakia – majhne pite s feto.

http://www.sheblogs.eu/wp-content/uploads/2009/11/tyropitakia.jpg

kupi ali naredi listnato testo, narezi na kvadratke, daj gor zlico fete, zmesane z malo parmezana in zapri. krasno za zajtrk.

Kar se mene tiče, zmaga spanakopitta: sem ravno zadnjič eni razložila recept.
Pol do 1 kg blitve (jo imamo raje od špinače) zdušim na maslu in malo ohladim, primešam pol kile skute, nekaj žlic fete, če jo imam v hladilniku, dodam mali lonček kisle smetane, dve jajci, sol, poper, muškatni orešček, malo parmezana in včasih malo drobno narezanega pršuta. Na pekač razvaljam eno plast listnatega testa, pokrijem z nadevom, na vrh dam drugo plast razvaljanega testa, ki ga dobro prešpikam z ostrim nožem ali vilicami, če se mi ljubi, ga pa razrežem na trakove in naredim iz njega mrežo. Pito pečem pri 180 stopinj približno 30-40 minut, ko je pečena, jo vzamem ven in pustim, da se malo ohladi, preden jo razrežem.

Namesto blitve ali špinače lahko uporabiš katerokoli mešanico zelenjave, je prav tako dobro (grah, korenje, koleraba, koruza, brstični ohrovt), ki jo v sopari napol pokuhaš in pustiš, da se ohladi.

Feto lahko zmešaš tudi v nadev za quiche lorraine: popečena slanina in čebula, jajca, smetana (vseeno, ali je sladka ali kisla), sol, poper, opcijsko še feta.

Lahko jo malo vmešaš v maso za polpete, jo dodaš na kakršnokoli solato, v nadeve za tortille, skratka, uporabiš jo lahko kjerkoli, kjer bi uporabila kislo smetano, samo da paziš na sol.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close