Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zakaj mi knedlci za govejo župo včasih ratajo, včasih pa ne?

zakaj mi knedlci za govejo župo včasih ratajo, včasih pa ne?

torej,

sem danes naredila maso za zdrobove knedlce in jih k sreči šla zakuhat v vrelo vodo in ne v juho. ker je vse razpadlo.

jaz dam eno jajce, malo margarine in nekaj žlic zdroba, vse premešam, pustim stat pol urce. ko ratajo so včasih lepi puhasti, mehki, včasih pa trdi ko kamen.

kak to naridte vi?

imate kak poseben natačno določen po žlicah zdroba recept?

hvala z apomoč

Moj recept:
– rumenjak zmiksam z žlico olja in žlico mleka
– beljak zmiksam v sneg in rahlo dodam 12 dag pšeničnega zdroba
– tej masi dodam rumenjak z oljem in mlekom, rahlo premešam

Meni vedno uspejo, no ne hvalim se, povem ti v čem je finta:
-zdrob je treba zelo počasi dodajati in nehati dodajati, ko je še dokaj mokro.
-pustiti 5 do 10 minut ne več
-jaz naredim iz enega jajčka , po kapljicah dodajam olje, kot za majonezo, vse približno , ko je penasto, dodajam zdrob ampak počasi in malo…..mešam pa z žlico…prej pa z vilicami.
-če hočeš da bodo še posebno rahli, pa naredi sneg iz beljakov , rumenjake pa olje pa skupaj,

Jajce razžvrkljam z vilico. Nato po občutku dodajam zdrob.
Saj se čuti, kdaj bo masa stala skupaj. Ne sme biti pregosta.
Nato jih takoj z malo žličko takoj vkuham v vrelo juho.

Konec koncev, ker so ti danes razpadli – saj so ravno tako užitni v juhi.

Jaz sem ugotovila naslednje: če delam iz na novo odprtega zdroba, so v redu. Če je paket že nekaj časa odprt, sploh zdaj, ko imam vlage v potokih, pa razpadejo. Za silo pomaga, da zdrob prej segrejem (ne prepražim!) v ponvici, da se malo posuši.

V skodelico dam košček zmehčanega masla (5g), posolim in dobro zmešam z vilico. Dodam celo jajce (poper, muškatni orešček, drobnjek, kakor se mi zdi), ponovno dobro premešam. Dodam natančno in vedno enako količino zdroba, to je eno kavno šalčko, polno do roba. Zmešan do gldkega. Mehki so in je popolnoma vseeno ali jih delam takoj ali čez 3 ure. Ko jjuha zavre, zmanjšam ogenj, jih vkuham, pokrijem na 3/4 in počasi kuham 10 minut, Nato ugasnem ogenj, pokrijem do koca in tako čakajo, dokler ni kosilo.

Jaz sem jih imela včasih trde kot kamen. Katastrofa.

Potem pa mi je sodelavka dala tale recept:

4 žlice pšeničnega zdroba
2 žlici olja
1 jajce

Vse premešam z kuhalnico in pustim stati vsaj pol ure. Knedli so taki, da se ti kar topijo v ustih.

Je pa odvisno od velikosti jajce. Pri majhni daš malo manj zdroba, pri večji pa še malenkost dodam. To je po občutku.

lp

Zakaj pa imaš zdrob odprt? Ne premoreš sponke ali 1 cm selotejpa, da vrečko po uporabi zapreš?
Ali ga mogoče celo vsuješ v plastično embalažo, ki se hermetično zapre?

Jaz razžvkljam celo jajce, dodam 8-10 žličk zdroba (odvisno od velikosti jajca), malo posolim, pustim stati 10 minut in zakuham. Še nikoli se mi ni ponesrečilo.

Jaz sem imela točno takšne probleme. Potem sem na internetu (mislim, da je bila Kulinarika) zasledila tale recept in NIKOLI več problemov z njimi:
npr. 1 jajce – stehtaj z lupino vred, nato dodaj točno toliko zdroba, kolikor je jajce z lupino tehtalo. Malo posoliš in dobro premešaš. Pride zelo redko, nato pustiš stati 20 min. do pol ure. Nato jih zakuhaj. Takšni so kot iz reklame in čisto puhasto mehki.

Ne vem, kako si ti predstavljaš, ampak nimam na široko odprte vrečke, če to misliš. Seveda spnem s sponko, ampak še vedno je to ODPRTA vrečka. Ni original zaprta, no, ali kako naj napišem. Tudi presipavanje v steklen kozarček (tisti s pokrovom na navoj, da ne bo spet nesporazuma) ne pomaga kaj prida. Saj za vso ostalo kuho je v redu, samo knedli ne ratajo najbolje.

A vse imate rade mehke? Mi pa imamo vsi radi trde (se ne hecam). Taki so mi že od nekdaj všeč.

Čedalje bolj poredko so trdi, mar je to tik pred potekom roka?

hvala vsem.

bom preverila vse vaše namige in izbrala taboljš delujočega.

hvala, še enkrat.

Delam že dvajset let na ta način n brez maščobe tčno takole kot piše in še nikoli sfalila. Priporočam. Teža jajca = teža zdroba.

Lp

zmšem zdrob in jajce po občutku, dodam pa še za noževo konico pecilnega praška – knedlni se mi še nikoli niso podrekali

Meni pa vedno ratajo in vedno delam samo po občutku.

Maslo direkt iz hladilnika, odrežem cca 1 cm od kosa, potem ga narežem na manjše koščke.
Dodam jajce , sol in zdob, zmešam z vilicami ali tamalo metlico, dokler ne nastane taka homogena zmes. Če je preredko, dodam še zdrob in malce pustim stati (ali pa tudi ne).

Zakuham pa s tamalo žličko, ker tisti ta veliki mi niso OK.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close