Mi lahko kdo razloži zakaj je to tako nezdravo
Moka je škrob, oz. OH, ki jih že tako užijemo preveč. Ti se razgradijo v sladkor, ki obremeni trebušno slinavko, dvigne nivo krvnega sladkorja, pankreas izloči več inzulina, zato čutimo potrebo po sladkem, itd- začaran krog.
No, saj ni tako hudo, če dodaš recimo eno žlićko moke. Lahko pa si pomagaš tako, da kakšnih 10 minut pred koncem kuhanja v omako naribaš en surov krompir in ko to pokuhaš, bo omaka lepo zgoščena.Ampak tudi krompir je OH živilo, tako da….
zato, ker z omajo pojemo skoraj surovo moko, ki kot taka povrzroča prebavne motnje. vsaj meni. jaz takoj vem, če dodajo za podmet moko, ker mi to res ne paše, imam vetrove
zakaj pa je treba delat omako? pa sej lahko narediš v naravni omaki.
čebula pa res ogabno smrdi, se strinjam. pa še vse zraven: cunje, lasje, kavč, še plašč v hodniku se voha.
Glede na to, da za zgoščevanje omake pri zrezkih za družinsko kosilo porabiš kakih 30 g moke (dve zravnani žlici), kar nanese kakih 7-8 g moke na enega, je govorjenje o škodljivosti popoln nesmisel. Insulina ne dvignejo samo ogljikovi hidrati, ampak tudi nekatere aminokisline iz beljakovin, samo majčkeno počasneje, zato pa tudi dalj časa. Moko je treba dobro prekuhati (po dodatku podmeta se omako počasi vre vsaj še deset minut), pa ne dela nikakršnih težav. Prav tako je čebula imenitno živilo, če jo znaš uporabljati, na primer tako, da je ne prežgeš, potem ti pa tudi stanovanje ne smrdi po njej.
Moj komentar na vprašanje avtorice: kljub recesiji imajo mnogi še vedno vsega prepolno rit, zato se zmrdujejo nad hrano, ki je bila stoletja dragocena, dandanes jo pa mečejo za tabo. Enkrat so na tapeti meso, drugič moka, tretjič sladkor, razlog je po mojem le v tem, da si eni pač dajejo smisel življenja s tem, da štejejo zrnca moke v vsakem grižljaju, drugi pa opravičujejo svoje neznanje kuharije z vso možno škodljivostjo vsakovrstnih živil, zaradi česar so neprestano kulinarično nepotešeni in lačni, posledično se gredo dve uri po kosilu nabasat z bogvekakšno svinjarijo in so potem seveda predebeli. Kar poglejte kakšno gurmansko omizje v oštariji in preštejte, koliko od tistih je predebelih, pa vam bo mogoče dalo kaj misliti.
Sem prebrala uvodni tekst in ravno nekaj podobnega hotela napisat, pa nima smisla ponavljat.
Se strinjam v celoti. Morda še en razlog, ja polne riti in te nove trendovske “diete” ala ločevalne. Eni pač od nekdaj ne marajo gostih omak, jaz jih obožujem in nobena se mi po okusu ne more primerjati s tisto, ki je zgoščena z moko. A to je moje osebno mnenje. Govorim o okusu. Glede “zdravja” me pa res ne bo nihče prepričal, razen če imaš intoleranco na pšenico.
Meni recimo golaž brez podmeta z moko ni dober. Res ne. Je ne dam veliko, ampak brez nje ne gre.
Problem pri moknatih omakah je včasih ta, da se moka čuti. In to je problem, ne tista količina moke (ki je je recimo v palačinkah veliko več). Tako da je ne sme biti preveč, toliko, da zaokroži. Imam pa jaz eno uporabno finto: ko delam doma zrezke v omaki, ne dajem moke, ampak zamešam v omako topljeni sir (imam vedno doma tisti creme noblesse, s šunko ali s smetano, in tistega daš eno žličko, takoj se razpusti, zgosti omako, pa še nam je zelo dobro, otrokom sploh. Paše pa to k puranovim in piščančjim zrezkom, bognedaj, da bi to dodal kakšnemu bolj nobel mesu, sploh ne kakšni divjačini.
Prežganje je ena najbolj nezdravih tradicij pri nas. Tako da, izogibaj se mu, čimprej, tem bolje.
Zgoščevanje z moko na splošno niti ni tak grozen problem. Problem je, da se to dela pri vsaki drugi jedi. Ravno tako meso. Če bi se jedlo bolj raznoliko hrano, ne vsak dan zrezke in salame, bi dosti naredili za svoje zdravje.
Še nikoli videla, ne jedla mesnih omak, ki bi bile zgoščene s prežganjem. Ja pa s podmetom iz bele moke, ki mi je tudi najbolj okusno, pa sem poizkusila že marsikaj. V redu, s smetano je tud dobro, a mi ta maščoba ne potegne glih najbolj, tud z vidika zdravja namreč.
Samo mimogrede (prežganja sama ne uporabljamm, ga pa poznam), prežganje se ne dela pri visoki temeperaturi, prej nasprotno. Na maščobi se moka “prežiga” na najmanjši možni temperaturi, vendar zelo zelo dolgo. Najboljpe prežganje je tisto iz kombinacije najmanjaš temperatura, pa čim dlje, tud uro in več.
Eh, moja babica je vedno zgoščevala z moko, pa so vsi dočakali olala let, pa šlank so bili. Danes je pa vse nezdravo, naokoli pa sami debeluhi.
Ste že slišale, da se lahko da malo moke v kozarček, potem pa še malo hladne vode in potem oboje zmešaš, ter vliješ v omako in pokuhaš? Kadar se mi ne da mazati posode, naredim kar tako.
Forum je zaprt za komentiranje.