prehranjevanje po krvnih skupinah
Spoštovani!
Zaradi določenih zdravstvenih težav, ki se še niso razvile v pravo bolezen mi pa vsi izvidi kažejo v to smer, da če nekaj ne naredim, se bo bolezen pojavila, sem se odločila, da se bom začela prehranjevati po dieti, ki je narejena za krvno skupino 0. Kupila sem knjigo v angleščini in imam en problem, ki velja predvsem za morske jedi. Namreč večina rib na seznamu, ki naj bi bile izredno dobre zame so neznačilne za naše okolje, se jih ne da kupiti. Npr. mečarica, jeseter, yellowtail, red snapper itd.
Glede na to, da se na tem forumu ukvarjate tudi s prehrano, morda se kdo spozna kaj bolj na to področje, katere ribe, ki se jih pri nas da dobiti bi bile najbolj koristne za krvno skupino 0?
jaz se po tem sistemu prehranjujem že 2 leti in mi to res zelo ustreza.Če imaš krvno skupino 0, lahko od rib uživaš:
brancine vseh vrst,morski list, mečarica (jih jaz dobim kadar hočem)ostriž,polenovka,postrv-šarenka,ščuka,slanik-vse te naštete so za tvojo skupino zelo koristne, so pa potem še ribe, ki ti ne škodujejo, so za tebe nevtralne in jih občasno lahko uživaš:
jastog.jegulja,klen,kozice,losos,morski pes,oslič,sardele,školke dagnje-tudi ostrige….
skratka tega je polno.Pa ne pretiravaj z ribami, ker so polne živega srebra.Tudi prehranjevanje po krvnih skupinah za tebe-nula, ne pomeni, da lahko ješ veliko mesa in rib.2-3 krat na teden je čisto dovolj in ne več kot cca. 15 dag na obrok.Pomebno je, da ne uživaš svinjskega mesa (to meso ni za nobenega človeka primerno) nobene pšenice,moke,testenin,sladic,sladkorja,kuhinjske soli,koruze (zdrob,moka).Namesto pšenice uživaj proso,ajdovo kašo,kvinojo in sem pa tja kdaj si lahko privoščiš testenine iz PIRE.Veliko zelenjave surove.Sicer pa imaš knjigo.
jaz se po tem sistemu prehranjujem že 2 leti in mi to res zelo ustreza.Če imaš krvno skupino 0, lahko od rib uživaš:
brancine vseh vrst,morski list, mečarica (jih jaz dobim kadar hočem)ostriž,polenovka,postrv-šarenka,ščuka,slanik-vse te naštete so za tvojo skupino zelo koristne, so pa potem še ribe, ki ti ne škodujejo, so za tebe nevtralne in jih občasno lahko uživaš:
jastog.jegulja,klen,kozice,losos,morski pes,oslič,sardele,školke dagnje-tudi ostrige….
skratka tega je polno.Pa ne pretiravaj z ribami, ker so polne živega srebra.Tudi prehranjevanje po krvnih skupinah za tebe-nula, ne pomeni, da lahko ješ veliko mesa in rib.2-3 krat na teden je čisto dovolj in ne več kot cca. 15 dag na obrok.Pomebno je, da ne uživaš svinjskega mesa (to meso ni za nobenega človeka primerno) nobene pšenice,moke,testenin,sladic,sladkorja,kuhinjske soli,koruze (zdrob,moka).Namesto pšenice uživaj proso,ajdovo kašo,kvinojo in sem pa tja kdaj si lahko privoščiš testenine iz PIRE.Veliko zelenjave surove.Sicer pa imaš knjigo.
Sama ne vem, ali imam A ali B (glede na krvni skupini očeta in mame sta možni obe). Bi pa rekla, da se ni dobro ukvarjati toliko s tem, kaj MORAŠ jesti, ker je nekdo tako napisal, ampak kaj ti paše. Vsako telo reagira po svoje. Poslušaj (ampak res poslušaj) svoje telo, ti bo povedalo samo. Pač hodiš po trgovini in si zaželiš nekaj izdelkov in jih kupiš. Mogoče ti bo na začetku, ko še ne boš navajena poslušati, telo na videz hrepenelo po nezdravih živilih, sčasoma pa se boš navadila. Pomagalo ti bo tudi, če boš opazovala prebavo in svoje počutje po zaužitju določenih živil.
Ti bom povedala še nekaj svojih primerov, da boš videla, na kaj se splača biti pozoren in kako nadomestiti zadeve, ki ti ne ustrezajo s tistimi, ki ti ustrezajo:
1.po mlečni čokoladi (tudi v majhnih količinah) me peče zgaga, postanem zaprta in utrujena
po temni čokoladi (če jo pojem do 30 g) nimam nikakršnih problemov s prebavo, počutim pa se bolje kakor preden sem jo pojedla
2.po pitju kravjega mleka čutim v želodcu nekakšno kepo, ki se kakšni dve uri ne premakne nikamor
po pitju sojinega, riževega ali ovsenega mleka se počutim odlično, želodec ne protestira
3.če kombiniram bešamel in sir (npr. v lasanjah), se počutim utrujeno, v želodcu imam občutek kepe še 10 ur po zaužitju
če dam v lasanje samo zelenjavo z malo rastlinskega mleka ali smetane, po vrhu pa sir, ni problemov
4.če jem sveže sadje ali zelenjavo samo, me peče zgaga, včasih dobim tudi drisko
če sadje oz. zelenjavo kombiniram z jogurtom, smetano, rastlinskim mlekom, žitaricami, piškoti, kruhom, tofujem, sirom…ni težav
5.lažje prebavljam proso, ajdo, ječmen, kakor pa pšenico in koruzo (pri zadnjih dveh me včasih tudi napihne, postanem tudi zaspana)
6.za prebavo in počutje mi ne ustreza nobeno meso, vsak obrok z mesom sem prebavljala več kot 8 ur, bila po zaužitju precej utrujena
pri fermentiranih sojinih izdelkih (npr. tofuju, sojini omaki) nimam težav, prebavijo se hitro, prav tako ni problemov pri zaužitju ostalih kuhanih stročnic
…
Se pa strinjam z marcelllom, da ribe vsebujejo precej živega srebra (in tudi kadmija), ki negativno vplivata na živčevje. Tako, da je najbolje najti čimveč živil, ki ti ustrezajo. Da se prehranjuješ čim bolj raznoliko in da ne skoz enih in istih živil, sicer poleg koristnih snovi kopičiš v svojem telesu tudi ta slabe. Nobeno živilo namreč na žalost ni neoporečno.
Forum je zaprt za komentiranje.