vitamisnki dodatki
Zanima me vaše mnenje o vitaminskih dodatkih….katere priporočate pri osiromašeni prehrani oz. nezadostni količini zavžitih vitaminov in mineralov? Večkrat se počutim izčrpano, prebrala sem, da včasih telo strada pa čeprav lahko *normalno jemo*…oz. telo strada določenih vitaminov in mineralov, ki pa jih ne dobiva dovol. Torej kakšne so vaše izkušnje in kaj mi predlagate?
lep pozdrav in lep dan
Pozdrav,
stara sem skoraj 19, v preteklosti sem imela težave z motnjami prehranjevanja, vendar pa sedaj nimam več težav. Sama menim, da je v obdobju motenj prišlo do izčrpavanja nekaterih vitaminov in da imam sedaj težave s tem. Sedaj se prehranjujem kolikor toliko normalno, vendar pa mi še vedno povzroča težave napihovanje po določeni vrsti hrane, zaradi tega moram jesti v zelo majhnih količinak večkrat na dan. Za zajtrk pojem bolj malo, ker imam bolečine v trebuhu ravno zjutraj ,potem se zadeva umiri, se pravi kak čaj in pa kako žemljico s sirom, potem malica kako sadje (ne preveč ker mi povzroča težave), za kosilo pojem ali riž ali testeiene..z mesom ali omako, potem popoldanska malica imam kaj sladkega ali kak rogljiček ali piškoti, večerja pa hrenovke z kruhm ali mlečen riž ali kaj podobnega. Mislim da vseno pojem premalo vendar ne morem več ker se pojavijo bolečine vsaj zaenkrat še zmeraj…upam da se umirijo…vem da s takšno prehrano ne dobim dovolj vseh mineralov in vitaminov, zato bi mi prav prišel kak nasvet za naprej kako s hrano oz. dodatki.
hvala in lep pozdrav
Svetovala bi ti, da temeljito preštudiraš, kateri vitamini in minerali ( in tudi ostale snovi) so v kateri hrani, v kakšnih količinah in s čem se mora določena hrana kombinirati, da se snovi maksimalno izkoristijo. In potem pač začneš uživati to hrano. Če ti ne ustreza (bolečine, slabost,…), poskusi z drugo hrano, pa s tretjo,… Ena ti bo sigurno ustrezala. Za začetek ti bom pripela ena preglednico. Samo tole je res samo osnova, sama pa nadaljuj z iskanjem virov po internernetu.
Viri aminokislin, ki jih mora telo nujno dobiti s hrano, saj jih samo ne proizvaja (za odraslega človeka): *
Lizin: v jajcih, siru, mleku, krompirju, fižolu, soji
Fenilalanin: v skoraj vseh mlečnih izdelkih, mandljih, avokadu, lešnikih, soji
Metionin: v semenih, česnu, čebuli, jogurtu, fižolu
Treonin: v jajcih, skuti, leči, sezamovih semenih
Triptofan: v mleku, datljih, ovsu, bučnih semenih, soji, čokoladi, jajcih, sezamovih semenih
Levcin: v mlečnih izdelkih, rjavem rižu, stročnicah, oreških, koruzi, soji
Izolevcin: v jajcih, mandljih, grahu, špinači
Valin: v soji, arašidih, grahu, leči, sezamovih semenih
*vsak dan moramo vnesti vse aminokisline, ker v telesu ‘delujejo’ le vse skupaj; če ena manjka, se tudi ostale ne izkoristijo!
Viri omega-3-maščobnih kislin:
v lanenih semenih, lanenem olju, orehih, orehovem olju, soji, tofuju, bučnih semenih, konopljinem olju
Viri omega-6-maščobnih kislin:
v sončničnih in bučnih semenih ter olju iz obeh, v hladno stiskanem ekstra deviškem oljčnem olju, orehih, pinjolah, mandljih, jajcih, konopljinem olju
Viri vitaminov in mineralov, ki jih v telo pogosto ne vnesemo dovolj ali jih izgubljamo zaradi različnih bolezni:
Železo: v tofuju, soji, leči, listnati zelenjavi, čičeriki, peteršilju, suhih marelicah, ovseni kaši (bolje se izkoristi, če hkrati uživamo tudi vitamin C: v papriki, kiviju, pomaranči, limoni, grenivki, ribezu, guavi, meloni, mangu, paradižniku, kislem zelju)
Kalcij: v mlečnih izdelkih, s kalcijem obogatenem rastlinskem mleku, mandljih, sezamovih semenih, kvinoji, algah, brokoliju, figah, arašidih (bolje se izkoristi, če hkrati uživamo tudi vitamin D: v mlečnih izdelkih, nekaterih oljih in margarinah, jajcih)
Cink: v alfaalfa kalčkih, špinači, mandljih, sončničnih semenih, bučnih semenih, polnozrnatih izdelkih, endivji, poru
Baker: v sezamovih semenih, indijskih oreških, soji, ječmenu, sončničnih semenih
Selen: v brazilskih oreških, polnozrnatih izdelkih, špinači, mleku, ječmenu, šampinjonih
Vitamin A: v korenju, marelicah, špinači, mangu, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih, paradižniku, grahu, brokoliju
Vitamin B2: v bananah, špargljih, skuti, jogurtu, jajcih, granatnem jabolku, fižolu
Vitamin B12: v jajcih, mlečnih izdelkih, kislem zelju, algah, tofuju
Forum je zaprt za komentiranje.