Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika polnozrnati riž

polnozrnati riž

Živjo!

Prosim, če mi svetujete, kateri polnozrnati riž uporabljate. Trenutno imam od UNCLE BENSA integralni riž, žal pa je že “parboiled”, se pravi predhodno kuhan.

Katerega uporabljate ve (pa da ni predolgi čas kuhanja)?

Lp

Jaz uporabljam tistega od Droge – Zlato polje, se pa kuha kar dolgo, okoli 45 minut.

lp

lp, orehek

Kaj pa je narobe, če je parboiled? Sem se že sama spraševala, če morda ne izgubi na hranilni vrednosti. Fino, da si odprla tole vprašanje. Poznavalke, pomoč prosim!

Kolikor jaz vem, ni nič narobe, če je parboiled.

“Parboiled riž je oluščen, dolgo zrnati riž, ki je pripravljen s posebnim paraboiling postopkom. Neoluščen riž najprej namočijo in nato pod močno znižanim pritiskom izpostavijo pari, potem pa osušijo in oluščijo. Na ta način se dobršen del vitaminov in mineralov preseli v notranjost zrna. Tak riž je temnejši in hitreje kuhan. Paraboiled riž je primeren za riževe solate, rižote in prikuhe. (www.eta-kamnik.si)
Parboiled riž je predelan po posebnem, popolnoma neškodljivem postopku termične obdelave s paro ali vročo vodo. Pri tem preide že pred brušenjem večina vitaminov in mineralnih snovi iz luske in semenske lupinice v notranjost zrna. Spremeni se tudi struktura riževih zrn, ki postanejo jedrnata in dobijo jantarno barvo. Pri tem postopku se v večji meri ohranijo minerali in vitamini, hkrati pa se pri kuhanju zrna ne sprimejo in ne razkuhajo. Čas priprave jedi je primerljiv z belimi riži (16 do 20 minut), zato postaja omenjena vrsta riža v današnjem času vse bolj priljubljena. (www.droga.si)”

Tisti od Droge, ki se kuha tako dolgo, je mislim neoluščen; mimogrede, prav dober je in jaz ga imam rada, moji doma pa ne 🙁
“Najtemnejši je rjavi riž (poimenovan tudi nebrušen riž, nepoliran riž, naravni riž, v strokovnih krogih tudi cargo riž). Pri predelavi le-tega se odstrani samo zunanjo lusko (plevo), brez nadaljnjega brušenja. Tako ostane zrno skoraj nedotaknjeno, obdrži kalček in semensko lupinico. Prednost rjavega riža pred belim rižem je v tem, da v njem ostanejo praktično vse hranilne in mineralne snovi, vitamini ter dietne vlaknine, ki jih riževo zrno premore. Zaradi idealnega razmerja med posameznimi sestavinami je najbolj “polnovreden” izmed rižev in je zato nepogrešljiv v zdravi prehrani. Slaba stran rjavega riža predstavlja dejstvo, da je pri pripravi jedi potreben nekoliko daljši čas kuhanja v primerjavi z ostalimi riži (25 do 50 minut). Vendar poln okus in dejstvo, da se ne razkuha, poplačata daljši čas, potreben za pripravo jedi. (www.droga.si)”

V praksi parboiled riž povsem zamenja navaden beli riž, tako da belega sploh in že dolgo ne kupujem. Aja, zadnjič sem ga kupila za rižev narastek (in bi ga tudi za mlečni riž), vendar moji doma tako ali tako ne obrajtajo ne enega ali drugega, tako da potreba ponikne.

LP Mimi

Meni osebno je najboljsi Bali USA polnozrnat. Se ne razkuha in je res okusen.

tudi jaz uporabljam tega od droge. ga že zvečer namočim in skuham kar v isti vodi. običajno si ga skuham za 2x, naslednji dan ga dodam zelenjavi in je hitro pregret.

živjo. mene pa grozno zanima ta polnozrnat riž. res obstaja polnozrnat riž, al je to pač neoluščen riž… hvala za odgovore… =)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close