Kako vsadim mango?
Pozdravljeni!
Slučajno sem nekje slišala,da se lahko peška manga vsadi in potem iz tega zraste lepo drevo,oz. okenska roža.
Danes sem mango pojedla in imam namen to poskusiti,pa ne vem kako.Ali moram peško najprej dati v vodo da zrastejo korenine ali jo najprej posušim ali jo dam ko postrgam meso takoj v zemljo?Poleg tega me zanima tudi kako velik cvetlični lonec si moram kupiti za to,na kakšni temperaturi mora biti in kako velik zraste?Je res da na njem potem zrastejo čudoviti sadeži-mali mangoti?V kolikem času se pokažejo rezultati (se vidi da rastlina uspeva)?
Hvala,pa oprostite moji nevednosti!
Mangovo peško se da za nekaj dni v velik kozarec z vodo tako, da je čisto zalita. Čez nekaj časa se kosmata peška razpoči in se iz nje vzame jedro zelo lepo, da se ne polomi in vsadi v zemljo. Jaz sem to poskusila, pa mi je uspelo. Ko je bila rastlina velika 20 cm, pa se je posušila. Bom še poskusila. Želim ti veliko uspeha.
Da vzklije avokado lahko traja še dlje kot tri mesece. Jaz sem ga imela namočenega (na treh zobotrebcih, tako da je bil do polovice v vodi) približno pol leta. Namočila sem ga jeseni, pognal pa je šele pomladi. Nato sem ga posadila v običajno zemljo za lončnice. Raste zelo hitro in je sedaj po približno letu in pol visok več kot en meter. Letos poleti se je celo razvejil, kar je menda zelo redko.
Z mangom še nisem imela sreče.
Od ostalih bolj eksotičnih sadežev se da zelo lepo vzgojiti tudi dateljevec, enkrat pa mi je uspelo vzgojiti tudi ananas, ki pa se je po kakšnem letu na videz brez razloga posušil.
Tako kot je rekla Andreja. V peško avokada zapičiš tri zobotrebce . Peško lahko potem daš na kozarec in je samo da polovice v vodi. Ne požane pa iz vsake peške. Peška kmalu poči in to je znak, da se nekaj dogaja. In potem lahko traja mesece, da se pokažejo prvi listki in se avokado lahko vsadi v zemljo. Po mojih izkušnjah, če peška v mesecu, dveh niti ne poči, ne bo nič. Je pa avokodo in verjetno tudi mango in ananas precej občutljiva zadeva. Raste zelo hitro, vendar začne spodaj zgubljati liste. Stebla je potrebno podpreti. Včasih se splača odrezati vrh, saj potem začne spet poganjati bolj spodaj. Pri nas se je skoraj vedno, mesec dva po tem, ko smo ga presadili (v večji lonec, ne oi vode v zemljo) posušil. Mogoče smo katerega uspeli dvakrat, ampak še vsi so se nam posušili, kmalu po tem, ko so bili presajeni.
Ni pa praktično nikakršnih možnosti, da bi ali na avokadu, ali na mangu zrasli sadeži.
Forum je zaprt za komentiranje.