vanilijeva krema
saj vem da jo je treba skuhat, samo ko se jo postreže mora biti hladna, taka tekoča da jo preliješ čez sladico..
zadnjič sem jedla rolado polno maskarpone smetane, polito z gozdnimi sadeži in vanilijevo kremo- mrzlo…
ali pa dobiš v italiji na smučanju take vzhajane cmoke prelite z toplo vanilijevo kremo in makom…
njam.. se mi kar sline cedijo ko tole pišem…
Hej!
Z necim moras zaceti dan :))) Ker je spomin na vcerajsnje srecanje se zelo ziv, sem ze tu!!
Moj recept za anglesko kremo je tak – zelo kaloricen. Je pa krema osnova za vse druge kreme na jajcni bazi. Nic dodanega, ne moke, ne skroba.
4 dl mleka, 1 dl sladke smetane,vanilijev strok, 8 rumenjakov, 175 g sladkorja ( seveda lahko kolicine sorazmerno zmanjsamo.
Zmesamo mleko s smetano in zavremo z vanilijo ( pravo – odpres strok in izstrzes sredico).
Rumenjake in sladkor mesamo do kompaktne in goste zmesi. Ko je dovolj naraslo, postopoma prilivamo vrelo mleko; stalno mesamo – najbolje nad paro, da se postopoma gosti. Krema je narejena, ko na mesalnih palicicah
naredi tancico ( ne vem, kako naj povem – lepo se prime). Med ohlajanjem
jo tudi obcasno mesamo. Najbolje, da posodo postavimo v hladno vodo.
Joze, si imel v mislih to kremo? Z iskalnikom nisem nasla nicesar pod angleska krema.
Je pa Mishika vcera naredila princeskine krofe od a do z in kremo nad paro – vse v zivo. Kapo dol:)))
Lep pozdrav Babi
Ja Babi, to sem imel v mislih…za iskalnik pa sem imel v mislih ISKALNIK na sploh – ne na med.over.net, npr. jahoo, ali kaj drugega.
Jaz to kremo delam v loncu z dvojnim dnom (vmes natočim vodo) v tem loncu se ne more prismoditi.Sicer pa jaz vanilijev strok prerežem po dolžini na polovico, z noževo konico postrgam sredico, potem pa še strok vržem v mleko in prekuham-potem pa vse skupaj precedim.
angleška krema se nikoli ne strdi kot puding, to morate vedeti in ni za prelivanje tort v smislu, da bi bila to plat torte.Angleško kremo lahko npr. polijemo po kosu peciva in se lepo ralije malo po pecivo, ostalo pa po krožniku.Torej angleško kremo polijemo vedno na krožnik,takrat ko nekaj serviramo in je vedno bolj kot ne gostljato tekoča.
Torej se ne strdi
Hej!
Kot je Joze povedal, krema je za preliv. Je tudi recept za sladico Zuppa Inglese – angleska omakca. Dobre biskvitne rezine namocimo pol v rumu, pol pa v kaksnem dobrem nepresladkem likerju. Zlagamo in vmes to kremo, ki se vpoji v rezine. Vse v lepi posodi namazani in potreseni s sladkorjem.
Koliko casa kuhamo na pari? Malo je tu praksa pokazatelj. Ne pretrdo.
Joze, taka posoda je imenitna:))
Za torte je podoben recept( cela jajcka- verjetno je Pipi mislila na to); tudi brez moke, zeletine ali se cesa.
Meni se krasno zgosti, celo paziti moram, da ne prevec. V to osnovno kremo potem lahko dodamo zmehcano cokolado umesano z maslom ali stepeno smetano, malo ruma. Res gosto in obstojno.
Ne vem, kje je problem, da ne rata. Mogoce neprava posoda, premalo potopljena v vodo, ki mora biti tik pred vretjem…
Sama nimam nikoli problemov; ponavadi tudi premazem torto tudi po vrhu in po obodu. Res pa je, da jo imam malo na hldnem.Ce kaj ostane, se v hladilniku se naprej trdi.
Lp Babi
Koliko časa kremo pustimo na ognju je odvisno tudi od temperature, ampak temperatura mora biti zmerna.
POZOR-krema ne sme zavreti, vzdrževati jo moraš na temperaturi okrog 80-90 st. celzija in ves čas mešat.
Itak jo moraš delat tako, da posodo potopiš v večjo posodo z vodo, ali s posodo z dvojnim dnom.Ko vidiš, da ti voda preveč vre-odstaviš in mešaš-pa zopet pristaviš-ne sme pa vreti.
Pri temperaturi 80-90 st. celzija jo jaz mešam cca. 5 minut- nič več
Forum je zaprt za komentiranje.