vegetarijanski golaž
Sojin golaž
Sestavine:
50 g sojinega mesa (v kockah)
1 žlička vegete
2 dl vode
1 manjša čebula
100 g paradižnikove kašice (lahko tudi tista, ki je že pripravljena za pico)
začimbe (sol, čili, poper, rdeča paprika)
Postopek:
2 dl vode zavremo, dodamo ji vegeto in sojino meso. Vremo 5 minut. Odstavimo in pustimo stati nekaj minut. Nato odcedimo. Vodo shranimo!
Čebulo prepražimo. Dodamo sojino meso in na hitro prepražimo. Dodamo še paradižnikovo kašico. Zalijemo s tekočino, ki nam je ostala pri sojinem mesu. Po okusu začinimo in kuhamo 15 minut. Po potrebi dodamo vodo.
meni elo dober je fižolov golaž, pa polenta zraven. Jaz popražim veliko čebulo na malo olivnega olja. Dodam na drobno zrezano papriko in paradižnik ter malo popražim. Potem dodam fižol in malo zalijem. Ko je fižol kuhan malo pretlačim, dodam sol, poper in svež sesekljan peteršilj. namesto fižola lahko uporabiš sojo, čičetiko ali lečo.
Poleg tega poleti, ko je sveža rdeča paprika (podolgovata), delam golaž iz čebule, veliko paprike, paradižnika in bučk. Kuham enako kot fižolov golaž.
Zelo dober mi je golaž iz stročjega fižola. Na malo olja popražim česen in dodam na koščke narezan stročji fižol. Malo zalijem in na koncu dodam žličko kisle smetane.
Skratka, možnosti je veliko, le malo domišlije uporabi. Pa dober tek.
Sojin golaž
za 4 osebe:
100 g posušenih sojinih kock (velikih cca. 1×1 cm)
1 velika čebula
3 žlice paradižnikove mezge
3 žlice sladke paprike v prahu
lovorov list
2 žlici moke
2 žlici vegete (še bolje: 3 žlice mešanice posušene zdrobljene zelenjave in soli, ker ne vsebuje monoNa glutaminata)
sol
olje
voda
Sojine kocke damo v cca. 1 liter vrele vode, začinimo z vegeto in pustimo vreti 5 minut. Medtem sesekljamo čebulo in jo na 3 žlicah olja prepražimo na ponvi. Prepraženo čebulo stresemo k pokuhanim kockam, dodamo paradižnikovo mezgo, sladko papriko, lovorov list in zalijemo s toliko vode, da kocke plavajo. Kuhamo 10 minut in dosolimo, če ni dovolj slano. V manjšem loncu zavremo 1,5 dl vode in gladko vmešamo 2 žlici moke. Vlijemo v golaž in kuhamo še nekaj minut. Vmes mešamo, da se zgosti brez grudic. Če želimo redkejši golaž, ne vmešamo vode z moko.
Forum je zaprt za komentiranje.