masleni piškoti, linške oči….
…in podobne dobre zadeve. Zanima me, kaj naredite, da so krhki. Jaz sem ih delala prejšnji dan, pa moram priznati, da niso tako mehki kot naprimer iz trgovine. No, sploh niso mehki. Ali sem jih mogoče pretenko razvaljala???
Bili so nekje za noževo konico razvaljani
Pa še nekaj. Ko tako gledam vaše slikice, me zanima naslednje. Kje dobiti te ta male modelčke, da lahkov sredini izrežeš ven srček, krogec, zvezdico???
hvala in lp
Ta mali modelčki se včasih dobijo v trgovini, resda v kakšnem kompletu. Meni že čisto avtomatsko oči obrne tja, pa naj bo to malo večji supermarket, Merkur, Mercator ali kar že je. Nimajo vedno, se pa najde. In po pravilu – ko jih iščeš, jih seveda ni.
Jaz sem dolga leta luknjice za linške piškote delala z naprstnikom. In pssst, še vedno najraje delam tako, četudi imam tudi tiste ta male modelčke, ki jih omenjaš. Okrog zvezdast ali rožicast model, na sredi okrogla luknjica, čisto lepo zgleda. Z modelčki je tako, da mora biti osnovni piškot velik (kar prevelik), drugače ima zgornji preluknjan del preozek obod in je vse čisto krhko in se mimogrede zdobi…
Krhki piškoti? Tisto z noževim robom nikoli nisem jemala čisto resno, nekaj “mesa” pa piškot le mora imeti. Sestavljeni malo manj, a vseeno. Recimo, da valjam na okoli 3 mm, mogoče 2 mm?
Piškotom daje krhkost maščoba. Tako da če imaš razmerje 1:2 (tj. 25 dag masla na 50 dag moke), so zagotovo krhki. Nekateri recepti gredo še dlje pri maslu. Jaz šparam tam nekje do 20 dag masla na 50 dag moke, manj sem sicer tudi delala, vendar so bili res podplatasti in jih ni nihče z veseljem jedel, tako da sedaj naredim pregrešno ali pa sploh ne.
In še to. Dolgo sem se ubadala, zakaj so trgovinski linški piškoti tako krhko mehki, da se kar razsujejo v ustih, moji pa nikoli. Preko ene tete sem pogruntala (in seveda preizkusila), da se to dela z rastlinsko mastjo (namesto masla ali margarine, se kupi v vsaki trgovini, prav poceni je). Potem mi je eden tukaj na forumu razložil, da zakaj vraga se tako trudimo, da bi bili naši piškoti podobni trgovinskim, saj je vendar njihova glavna odlika, da niso trgovinski, da so domači. Nikoli več jih nisem pekla z mastjo, tudi meni so moji navadni masleni daleč najboljši. Po okusu in po krhkosti.
Samo vztrajno poskušaj, pa se bo vse pokazalo. Veliko lepih in dobrih piškotov, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.