pomoč – enostavna torta
Hoj!
Kuharica sem, vendar se pred moževo kuhalnico skrijem kot pred Jamijem. Totalno raztura. Ampak ne v sladkarijah. Tu sem nekako doma jaz. Da, v mafinih, štrudlih in pitah. TORTE? No, to je pa čisto nekaj drugega. Biskvit je namreč name alergičen…vidi – ah, Tina – to pa ne, grem malo u maloro, jupi! (se obnaša približno tako kot tiste 3 moževe srajce, ko se namenim jim prišiti gumbe, kar rezgetajo se od smeha)…
In imamo težavo – sine ima v začetku oktobra RD. Imamo še večjo težavo – RD ne bomo praznovali pri nas, pač pa v Hiši otrok in umetnosti v LJ. Tako bomo hrano prinesli s sabo: kupe sadja, malo slanega peciva in TOOOOORTO!!!!
Tako vas prosim – za recept za kakšno popolnoma enostavno torto, ki jo bodo pa mulci zmazali. Najbolj sovražim RD, ko nihče ne je torte :-))
Kaj bo gor, mi je jasno – na premaz (ki bo seveda predlaganv receptu) bom z jedilnimi barvami narisala progo in gor bo peljal vlak s svečkami. Tukaj ni debate, sine je rekel – vlak!
Okej, kaj pa torta? TOOOOOORTA!!!!
Na pomoč!
T.
A se lahko kar sama kopiram (sem prelena, da bi še enkrat pisala…)?
Avtor: mishika
Datum: 09-09-03 14:09
Hehe, Babi, seveda bomo pomagale… Če bo le kaj prav prišlo…
Biskvit (predvsem za rolade, lahko pa tudi za druga peciva – res simpl):
6 beljakov stepeš na trdo
dodaš 10-12 žlic sladkorja
pri najnižji hitrosti mikserja umešaš 6 rumenjakov
dodaš 6 žlic olja
na hitro vmešaš še moko (najprej “na roko”, potem pri najnižji hitrosti mikserja): 8 žlic mehke in 4 žlice ostre moke (pomešane s ca. 1/2 pecilnega praška)
To testo pečeš ca. 15-20 min pri 180-200oC.
Drug zelo dober recept za tortno-testo:
8 jajc
160 g sladkorja
50 g z rumom napojenih drobtin
160 g mandeljev
80 g moke
podobno kot zgoraj – zmešaš najprej beljake in sladkor, potem dodaš rumenjake, drobtine, mandelje na koncu hitro dodaš moko
Tako, to sta dva res najlažja biskvita, ki VEDNO uspeta :)) Tudi Tini bi morala ;).
Kar se kreme tiče – sadna ali čokoladna?
Čokoladna: na štedilnik daj v pač v neki posodi približno pol litra rastlinske smetane. Počasi segrevaj in dodaj ca. 150 g jedilne čokolade (lahko tudi več – ne bi vedela, ker delam “od oka”). Segrevaj in mešaj, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi v smetani. Ohladi. Hladno zmiksaj. In to je vsa umetnost. Če bi pa slučajno dala preveč čokolade (se zgodi, če daš 1:1) in bi se ti krema sesirila, potem dodaj samo šlag peno (samo prah – 1 ali 2 zavitka) – garantiram, da bo spet vse ok (psssst – to je bil tajni namig…). Aja – pri tej kremi biskvit napoji z mešanico vode in ruma.
Sadna: Z multipraktikom zmelji ananas (iz enega 850mL kompota – tekočino uporabiš zato, da napojiš biskvit). Zmiksaj ca. pol litra rastlinske smetane (tiste modre, ker je bolj trda, kot ostale) in vmešaj (jaz kar z mikserjem, lahko pa najprej na roko) zmlet ananas. In to je spet to. Bolj simpl ne bi moglo biti…
Če pa želiš, smo pa že tudi povedali recept za kremo s kislo smetano: rastlinski smetani (ta modra bi bila bolj primerna – ne, ne delam reklame 😉 ), ki si jo na trdo stepla, postopoma dodajaš kislo smetano (nekje do eno veliko na ca. pol litra rastlinske smetane), dokler masa ni ravno prav trda – lahko ji dodaš tudi krem-fix. Po želji dodaš še sladkor. Taka krema je npr. čudovita za premaz (še posebej zato, ker je čisto bela in se jo da lepo z jedilnimi barvami obarvat – nima pa direktno okusa po smetani).
Če pa imaš še kaj vprašanj… vprašaj. Jaz sem samo napisala par res simpl receptov. Če želiš pa kaj posebnega (maslene kreme…), pa povej – ni ga, kar tu ne bi obvladali ;).
Čisto simpl recept za biskvit (za kremo ti bo pa kakšna druga napisala):
4 cela jajca penasto stepi, dodaj 20 dag sladkorja in 1 vanilin sladkor. Stepaj dalje, dodaj 3 žlice vroče vode in stepaj, da je močno penasto. Previdno ROČNO vmešaj (stresi naenkrat) zmes 20 dag moke in 2 čajnih žličk pecilinega praška. Mešaš (najbolje s kuhalnico) OD SPODAJ NAVZGOR (zaradi zraka v masi, boš videla velike mehurje) in zliješ v pekač. Pečeš 40 min na 180 stopinj.
Meni testo vedno lepo enakomerno naraste.
Moja torta, ki jo otroci obožujejo.
Za biskvit ti bo v veliko pomoč mešalec, pri katerem se vrti še posoda.
Biskvit:
Iz 6-ih beljakov stepem sneg in počasi dodajam 180 g sladkorja. Stepam toliko časa, da je sneg res trd. POčasi ob stalnem mešanju pri nižji hitrosti mešalnika enega za drugim dodam rumenjake in na koncu še 180 g moke, ki jo vmešam na hitro pri najmanjši hitrosti mešalnika. Testo dam v model za torto, ki ga spodaj obložimo s peki papirjem.
Ohlajen biskvit dvakrat prerežem in napolnim vedno s sadnimi nadevi, ki jih pripravim ali s svežim sadjem ali s sadjem iz kompota.
Nekaj primerov:
– Sveže jagode razpolovim in jih zložim na s sokom namočeno plast biskvita. Prelijem s pudingom (okus jagoda ali vanilija), ki ga skuham v cca. 4 dcl jagodnega soka, takoj pokrijem z drugo plastjo biskvita. Vedno zlagam torto z obodom od modela za torte, da ne “leze vse naokoli” 🙂
– na plast biskvita zložim marelice (ali ananas ali breskve ipd.) iz kompota in s sokom (če ga je premalo, dodam kar malo vode) skuham vanilijev puding, prelijem in pokrijem s plastjo biskvita.
– kompot iz mešanega sadja stresem v posodo in kar v vse skupaj zakuham puding in naložim na namočeno plast biskvita.
Zadnjo plast biskvita ponavadi namažem z razredčeno marmelado in vse skupaj postavim v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi.
Ko vzamem ven, najprej odtranim obod modela za torte, stepem cca. 1/2 litra sladke smetane in torto dobro premažem po vrhu in po obodu. Okrasim s sadjem, ki ne porjavi (jagode, sadje iz kompota, kivi) in ker tu v tujini nisem našla barv za pisanje, sem poskušala in ugotovila, da se zelo lepo na torto napiše z nutelo sobne temperature, ki jo naložimo v vrečko in v spodnjem vogalu čisto malo odrežemo.
Upam, da nisem preveč zakomplicirala, kajti zame po desetih letih pečenja takih in podobnih tort to ni več umetnost 🙂
Veliko užitkov ob peki.
Vladka
Hej punce!
Mene pa zanima v kako velikih pekačih pečete biskvite.
Staša, še posebaj me zanima v kakšnem pekaču si pekla torto avto (borovničeva torta – malo starejši post), ker jo kmalu nameravam sama narediti za sina.
Za dragega pa bi spekla biskvit v “normalnem pekaču” kvadratnem in bi oblikovala številko – 30. Samo ne vem, kakšen biskvit naj spečem?
Ne vem zakaj, vendar nisem še upala preiskusiti recepta za biskvit po sistemu, da v sneg vmešeš rumenjake (čeprav je tudi v knjigi sestre Vendeline takšen). Ali je potem testo ravno tako mehurjasto in enako na pogled, kot če miksaš ceja jajca naenkrat?
Sama vedno delam po sistemu na eno jajce 3 dkg sladkorja, 3 dkg moke in malo pecilnega – vedno uspe!
lep, sladkosneden dan želim!
Sacher torto bom pa tudi naredila v soboto! (kako se pa izgovori?)
Ne, ponavadi je še bolj preprosto tako delat… Tisto, da rumenjakov ne mešaš v sneg je iz starih kuharskih knjig, ko še ni bilo tako močnih mikserjev in so ženske to na roko miksale… Saj lahko ravno tako kar cela jajca naenkrat miksaš – samo malo bolj dolgo traja… Vse kar je pomembno je, da rumenjake v sneg vmešaš pač pri počasni hitrosti. Isto seveda velja za moko – počasi, najprej ročno, potem v zelo kratkem času z mikserjem pri nizki hitrosti. In noben biskvit ne upade…
Sama imam ze kar nekaj izkusej s peko torte, in glede na to, je tale biskvit zagotovo eden najboljsih:
Sestavine za pekac 26 cm – da biskvit prerezemo enkrat:
4 jajca,
120 g sladkorja,
1 vanilij sladkor,
4 zlice hladne vode
40 g jedilnega skroba
0,4 g pecilnega praska,
80 g moke
za pekac 26 cm, biskvit prerezes dvakrat
6 jajc
180 g sladkorja
1 vanilij sladkor
6 zlic hladne vode
60 g jedilnega škroba
1 zlicka pecilnega praska
120 g moke
Pecico vkljucimo na 175°C, na srednji resetki pecemo bisvit 30 – 40 minut. V prvih 20 minutah pecice ne odpiramo, po 30 minutah pa reverimo ali je biskvit ze pecen.
Postopek:
Ubijemo jajca in pazljivo locimo beljake od rumenjakov. V beljaku ne sme biti sledi rumenjaka, kajti sicer sneg ni dovolj trd, ali pa ga sploh ne moremo stepsti. V skledo damo rumenjake, vodo in 1/2 sladkorja. Mesamo z metlicami elektricnega rocnega mesalnika, da zmes penasto naraste (cca 7-10 minut). V drugi skledi stepemo sneg iz beljakov. Sneg je trsi in lepsi ce mu dodamo scep soli. Trdemu snegu nato postopoma dodajamo preostali sladkor. Sneg damo na penasto umesane rumenjake, na vrh pa presejemo moko, jedilni skrob in pecilni prasek. Moko, sneg in rumenjake rahlo premesamo. Ne mesamo v krogu ampak tako, da zmes previdno privzdigujemo in obracamo. Najlazje mesamo s plasticno lopatko. Ne mesamo predolgo, ker se sneg sicer sesede in biskvit ni rahel. Toda: mesamo dovolj temeljito da ne ostanejo v zmesi sledi beljaka ali rumenjaka saj je biskvit sicer neenakomerno pecen, ponekod lepljiv.
Za nadev lahko uporabis stepeno sladko smetano (rastlinska), vendar je ne stepi prevec, ker je sicer pretrda, in sadje ki je naboljse iz kompota. Sok, ki ti ostane pa porabis za preliv po biskvitnih ploscah, da je torta socnejsa.. Ce zelis cokoladen bisvit mu dodas malo kakava ( ne benkota, in ne cokolade v prahu), tudi za nadev, lahko stopis malo cokolade in jo dodas stepeni smetani. Lahko skuhas puding in ga dodas stepeni smetani. Se en nasvet: torta je drugi dan vedno boljsa kot prvi. Zato jo naredi en dan prej, vendar ne dokonca. V tortno model daj najprej testo, nadev testo…, in zadnjo plast testa premazi z marmelado, ki jo precedis skozi cedilo da nima kaksnih kosckov, naceloma se daje marelicno, lahko je tudo druga, odvisno od sadja, ki ga uporabis v torti. Marmelada bo preprecila izsusitev torte, tr pronicanje smetane ki jo bos uporabila za okrasitev otrte, ali pa cokolanega preliva.
Veliko uspeha!
ps.
nas vlakec je zgledal takole:
http://www.geocities.com/piskotk/tortice01.html
Vsoboto sem se lotila sacher torte po Stašinem receptu. Ker take torte še nikoli nisem ne videla, ne jedla, nisem znala oceniti izdelka. Na srečo so jo vsi izredno pohvalili! Biskvit sem prepojila z mešanico vode, ruma in sladkorja.
Ali je res, da je original sacher torta orašena s nekakšno sladkorno dekoracijo?
Drgače pa priporočam recept!
lep pozdrav!
Zdravo sem Polona. Stara sem 12 let.in danes praznujeta moja starša obletnico poroke…in bi radi jaz in moja sestra pripravili torto ali kakršno koli pecivo pač karkoli kar je enostavnega in dobrega…npr kakšna enostavna torta ali kar koli kar bi se dalo narediti iz pudinga…u glavnem prosila bi vas za kakšen recept če ga kdo pozna..
Lp, Polona
Forum je zaprt za komentiranje.