čebula
No, jaz sem vse do lani mislila, da se bela ali rjava čebula uporablja za golaže, kuhanje, rdeča, pa, da je fina za solate ipd. Pa me je pri mojih tridesetih in še malo oče popravil, da je za golaž najboljša rdeča, da se menda bolje razkuha… Ima prav?
Pa počakajmo še na mnenja drugih in vsem skupaj en lep dan!
Vladka
Zaradi barve dam k beli se koscek rdece. Nikoli nisem razmisljala, kej je za golaz boljse.
Vcasih uporabim tudi salotko. Zdi se mi, da je bela cebula cvrstejsa kot rdeca in se malce drugace zdusi, bolj kremasto.
K pecenki dodam na polovico ali cetrtine narezano rdeco cebulo. Pecena je tako dobra. Lp
Uporabljam belo in rdečo. Rdeča čebula ali pa šalotka je bolj (oprostite lepemu slovenskemu izrazu) za “gverngo”. Tako je vedno rekla moja mama in tako nabavim malo te in malo one. Najprej porabim belo, rdečo hranim za kasnejše zimske, oz. že pomladne mesece. Golaž pa dober skuham-:))) sem kar pohvaljena, ne glede na barvo čebule.
LP
Dragi jan, dober dan!
No jaz takole delam golaž; saj ga pa čisto vsaka kuharica dela po svoje in zagotovo je vsak dober in nekaj posebnega.
Na olju pražim čebulo, da postekleni, jo tudi malo posolim in to upoštevam pri naslednjem soljenju. To naredim zato, da se hitreje razpusti. Meso je po mojih izkušnjah najboljši od križa, mesarji pa ponavadi priporočijo bočnik. Če delam golaž iz 1 kg mesa, uporabim okoli 60-80 dag bolj na grobo narezane čebule. Meso zrežem na enakomerne kose, ga dodam čebuli, pokapljam s kisom in takoj dodam vse začimbe naenkrat: lovorjev list, malo česna, malo popra, paradižnikovo mezgo, ščep mlete zelene, ščep mletega luštreka, ščepec timijana (te tri začimbe sama pridelam in tako lepo dišijo), šele čisto na koncu dodam sladko papriko in seveda solim. Zalijem z juho. Kuham do mehkega potem pa oprašim z moko, golaž še enkrat prevrem.
Kaj zraven? Ah, k golažu paše toliko reči! Polenta, slan krompir, makaroni, špageti, žličniki, mojega moža pa najbolj razveselim, če mu zraven ponudim njoke.
Upam, da si bom potem, ko boš golaž skuhal in pojedel, res prislužila enega poljubčka na lička!
Te prav lepo pozdravljam in ti želim uspešno kuho in seveda – dober tek!
Mitka
Forum je zaprt za komentiranje.