birchermuslli
Moja mama je nekaj mladosti (delovne) preživela v Švici in tudi to božansko sladico smo večkrat delali oz. delamo doma :
Gre pa takole : cca. 6 oseb
Veliko sadja svežega kot pri sadni kupi pripraviš, zrežeš na male kocke, ploščice (cca. 1 kg sadja)
potem v 3 dcl mleka namočiš ovsene kosmiče slabe 2 dcl (namočiš za cca. 1/2 ure)
potem vse to skupaj zmešaš
dodaš še
navaden ali saden jogurt (stvar okusa)
potem pa še po želji rozine, narezane oreščke (orehe ali mandelje ali lešnike kar imaš)
Navadno se doda tudi 1 (1/4l) stepena smetana…..(ne rastlinske-bi bilo lahko presladko)
sladkorja ne dodajamo, je brez bolj okusno, sladico lahko takoj pojemo……
ohlajena je najboljša, velikokrat je mama pometla starejše sadje, ki ga zaradi optike(ne gnilo) nismo hoteli pojesti, v sladici pa je zginil takoj…
od sadja le ananasa ne damo svežega —-zagreni
Če želiš ti razložim kaj več, a žal sedaj šibam na predavanje in se vrenem zvečer………
Hej,Kroki!
V knjigi Zdrav in bolan otrok(moj vodnik pri hcerki) je tudi ta recept. Takrat ovsenih kosmicev ni bilo dobiti v vsaki trgovini;vcasih sem jih morala kupiti preko meje.Ni bila le hcerkina priljubljena malica;tudi moja.In ta navada se je ohranila se do danes. Vcasih nekaj kosmicev malo poprazim v ponvi brez olja.Nic smetane.Po zelji osladimo z malo meda.Dobro je tudi s skuto.
Lp Babi
Ola !
Jaz imam v vegetarijanski kuharici tale recept :
OVSENJAK – ORIGINALNI BIRCHER-BENNERJEV MÜSLI (za 1 osebo)
1 žlica ovsenih kosmičev
3 žlice vode
1 žlica smetane ali kondenziranega mleka ali jogurta
1 žlica medu (po želji)
1 veliko jabolko
sok 1/2 limone
1 žlica sesekljanih orehov, lešnikov ali mandljev
Kosmiče namočimo v vodo za najmanj 15 minut ali pa za 12 ur čez noč. Namočenim kosmičem primešamo med in mleko ali jogurt. Nastrgamo eno do dve jabolki in ju takoj prelijemo z limoninim sokom. Vse dobro premešamo, potresemo z oreški in takoj ponudimo.
Za ta recept lahko uporabimo najrazličnejše kombinacije. Pripravimo lahko vse vrste svežega ali suhega sadja.
Namesto ovsenih kosmičev lahko uporabimo pšenične kosmiče ali celo pšenico.
lp Majuška
V knjigi ZDRAVILNA PREHRANA je naslednji rececet:
3 žlice ovsene kaše ali 4 žlice ovsenih kosmičev
180 ml nemastnega jogurta
4 žličke limoninega soka
4 žlice medu
800 g jabolk
4 žlice sesekljanih mandljev ali lešnikov
Preko noči namočite ovseno kašo ali ovsene kosmiče v 135 ml vode.
V skledi zmešajte jogurt z limoninim sokom, vmešajte namočen oves oz. kosmiče in med.
V mešanico grobo naribajte neolupljena jabolka in vmes večkrat premešajte (da jabolka ne porjavijo).
Potresite z oreški in ponudite.
LP, Staša
Forum je zaprt za komentiranje.