Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept za ajvar

recept za ajvar

Priporočam se za recept za ajvar! 10 kil paprik in 3 kile melancan sem že olupila, to vem od lani. Zdaj pa se ne spomnim, koliko olja, ali kaj kisa, koliko časa kuhat, ali vroče kozarce zapirat?
Ali je boljše olivno ali sončnično olje? Ali je res treba paprike narezat na rezance in ne miksat?
Vsaka izkušnja in ideja bo dobrodošla.
Pozdrave, A.

Hej, se nikoli delala; toda vedno slisim, da je vse to popeceno in potem sesekljano ali zmiksano veliko boljse. Zaradi olja pa mislim, da je najboljse tisto, ki siga navajena. Ce bi jaz delala, bi dala olivno, ker ga stalno uporabljam.

Saj bos dobila se navodila in potem vse te kilograme povrtnine sprmenila v krasen ajvar. Ce ne, ti prepisem recept iz moje knjige. Lp

Poskusi poiskat z iskalnikom, ker sem ta recept enkrat napisala. Če pa ga ne boš našla, pa sporoči in ti ga napišem še enkrat.

LP, Maja

Jaz sem se ga pa ravnokar najedla 🙂 Sem pojedla kar precej zlic, ker ni nek tezek ajvar, je pa narejen brez melancanov in paradiznika – samo paprika, cebula, olivno olje, kis, cesen…ne vem, mogoce se kaj, ker ga je delala mami…jaz sem samo prala paprike(tako da me se danes misice boljio) in ga jedla 🙂
LP

Ravno včeraj sem ga delala, vendar mislim, da ni klasični ajvar, bolj pečeni ajvar, lutenica ali pindjur, kaj vem, dobro je za umret. V svojih zapiskih sem našla, da se paprika reže na rezance za lutenico, tj. makedonski “ljuti” pečeni ajvar.

2 kg rdečih paprik
1 kg jajčevcev (ali 20 dag na 1 kg paprik)
sol, kis, olje, sladkor
sesekljan česen
sesekljan peteršilj
poper ali feferon

Paprike sem spekla v pečici (pravzaprav sem jo pekla za v vrečke in zamrzovalnik, tole za ajvar sem samo malo odvzela za poskus). Dobro pečene paprike, koža mora biti že malo črna, damo v pokrito posodo, da se zmehčajo in koža odstopi, olupimo. Jajčevec sem dala peč v pečico poleg paprik, večkrat ga za namaz tako pečem poleg česa drugega, in sicer ga daš kar na suho v pečico za kakšno uro. Malo ohlajenega olupimo in odstranimo seme (za namaz semen ne odstranjujem). Glede na to, da nisem tehtala in merila, se mi zdi, da je bilo paprik in jajčevca kar pol-pol, na koncu se je izkazalo za odlično izbiro. Papriko in jajčevce zmeljemo na mesoreznici (jaz sem mlela najprej bolj grobo, nato še enkrat bolj fino), solimo. Pretresla sem v kozico in kuhala kot marmelado, da se še malo zgosti. V receptu piše, da okisamo po okusu, vendar nisem še enkrat vlekla knjige ven, zato sem to pozabila, poleg tega niti nisem hotela kislega ajvarja, ampak bolj kot namaz (ne bi dala kisa, četudi bi videla, tudi sladkorja nisem dala nič). Dodala sem sesekljan česen in veliko peteršilja. Za pravo lutenico bi morali biti še pekoči feferoni, jaz sem dala samo malo čilija v prahu. Olje počasi po kapljicah med stalnim mešanjem vlivamo v maso, vzela sem oljčnega, ker ga tudi sicer veliko uporabljam. Kuhala sem kakšnih 15 minut, saj je bilo že od začetka dovolj gosto. Nadevala sem v vroče kozarce, zmes dobro potlačimo, da ne ostanejo med njo zračni mehurčki. Ker je bila pečica ravno topla, sem dala še malo na 150 stopinj, toliko da se je pregrelo in se je pokrovček malo izbočil, bolj sem mirna, ko vidim na ohlajenem kozarcu vdrt pokrovček, tako nekako vem, da je dobro prijelo.

In sedaj velika napaka: ker je bilo to samo za probo, sta nastala samo dva majhna kozarčka. Med mešanjem sem se morala zelo nazaj držati, da nisem preveč poskušala, jaz bi tole jedla kar z veliko žlico. No, sinoči mi je vseeno ostala kavna skodelica tega pečenega ajvarja za večerjo.

Drugače sem že delala ajvar po klasičnih kislih receptih. Ni mi bilo všeč, ker se v multipraktiku sesekljana paprika v kisu nikakor ne skuha do konca, dodan je bil tudi nariban korenček, ki se v kisu še bolj ni skuhal. Bilo je dobro za tiste, ki imajo radi kisle mešane solate ala srbska, jaz sem pa vedno želela mazav in nič kisel ajvar. V zgornjem receptu se jajčevec krasno razkuha v pasto, tako da je super podlaga za papriko.

No, pa sem napisala vse in še preveč… če pa sem tako navdušena nad svojim poskusom in potem zagledam tale post… Pozdrav, Mimi

Super, točno take podatke iščem.
Saj sem že večkrat skuhala, a vedno zvem kaj novega. Tudi meni ni všeč kislo, pa sem se bala, da je kis potreben zaradi konzerviranja. Očitno vročina zadošča. Jaz kuham bolj dolgo, da postane res pastozno, pred tem pa paprike zelo odcedim. Mogoče bi morala pustiti malo tekočine, ki se nateče pred lupljenjem?
Lupim jih tako, kot je zapisano, a vseeno sem skoraj crknila po desetih kilah v enem popoldnevu. Zato sem si tudi vzela en dan premora. Spravljam jih v majhne kozarčke (enak problem kot MimiN: ko enkrat odprem, je kozarček v hipu prazen).
Marjuškin recept bom poiskala, prejle iskalnik na tem forumu ni delal.

Moj recept “iz glave” je bil pa doslej takle:
10 kg pečenih paprik, narezanih na tanke rezance, 3 kg pečenih melancan, zmiksanih v multipraktiku v pasto, 1 liter olja, 2 dl kisa, nariban SVEŽ hren, nekaj feferonov, sol, poper, kuhaš dobro uro, šprica na vse strani, vroče napolniš v kozarčke, pri tem zelo packaš, ker so majhni, ajvar pa gost, vroče zapreš, potem pa deliš prijateljem, da komaj kaj za tvojo familijo ostane. Muka, a vredno! LP A.

PS. Ali kdo ve, kje se dobijo majhni kozarci z zelo širokom vratom? Polepšali bi mi življenje!

Hej!
Vasi ajvarji bodo super; me mika, da bi tudi sama zacela. Trenutno sem okuprana s slivami na razne nacine. Nekatere sele prvic eksperimentiram.
Lp Babi

ajvar delam maaaalo drugace:

3 kg rdecih paprik
1 kg melancan
1/2 kg cebule
3 stroki cesna
sol,poper
2 zlici gorcice
cca 3 dcl ola
2 dcl kisa za vlaganje
1 srednje mocan feferon

papriko ocistim in narezem, enako melancane,cebulo,cesen…
vse skuham / vre naj pribl 5 min / v mesannici kisa,vode,sol..
odcedim.- cez kako uro zmeljem z mlinckom za meso.
v vecjo posodo dam olje,nanj stresem zmleto maso,premesam,dodam lovor, narezan /drobno/ feferon,sol,poper…in kuham na majhnem ognju /mesam ves cas/ cca 1,5 ure. proti koncu kuhanja dodam se gorcico…po potrebi se sol. vlozim v ciste, vroce kozarce in takoj zaprem! pokrijem s krpo,da se shladi.

Ajvar je že verjetno pospravljen, a za marmelade in dzeme tudi pride prav, pa drugo leto-nalaganje v male kozarčke sem si olajšala z odrezanim lijem toliko visoko, da gre odrezan del brez problema v kozarček, na vrhu je pa dovolj prostora tudi za zajemalko. Sploh ni packarije okrog. No, kakšna moška roka za žaganje tiste plastike prav pride, jaz sem namreč to tako strokovno in estetsko opravila, da je le še za v smeti. Imam že drugega za ta namen. Z večje kozarce sem pa nekje kupila prav v ta namen narejen lij.
Lep dan vsem!

Bina, hej!

Ti se pa ne podcenjuj! Uporaben je tudi tvoj bil, kanje?

Mi gre na smeh, ker tudi sama uspem te podobne stvari “takooo strokovno ” narediti, da jih nikomur ne pokazem. Ampak za enkratno trenutno uporabo so.

Pri tabornikih ( kje je ze to) so fantje delali posode za svece- varno in estetsko obenem iz prirezanih litrskih steklenic. Okrog steklenice so zavezali konopec in na koncu prizgali. Krasno je zagorelo in od vrocine je tam steklenica pocila- lep ravno, rob kot brusen. Seveda sem zelela sama to narediti in izpadlo je vse ” skrbasto”. Saj so fantje bili pripravljeni pomagati- ampak dekliski ponos:))) Lp Babi

k

zdravo, babi, po dooolgem času!! pišeš o slivah. imaš kaj novega? tudi sama se pripravljam na džem…če imaš kaj novega,bom zelo vesela.!! lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close