suhe slive
Hej,Mateja!
Imam biosusilnik,v katerem susim slive in sem z opravljenim delom zelo zadovoljna.Delam po prilozenih navodilih(cas,temperatura) in po sprotnem preverjanu nekako 8 ur.Ko so res popolnoma suhe ( pod prsti se mora koscica v slivi premikati ),jih zlozim v celofanske vrecke in shranim na hladno. Vcasih se kaksna sliva ne posusi prav dobro.Te izlocim in jih hitreje uporabim ali celo dam v zamrzovalnik.
Ko se nisem imela susilnika,sem poskusila v pecici pri temperaturi 60 stopinj,je pa veliko packanja,ker se iz njih lahko cedi.V tej toploti bi se lahko susile tudi na zraku,pa nimam izkusenj.
Koscica se sredi postopka susenja lahko iztisne,da imas slive brez koscic.
Se pa ne splaca,ker je kompot iz sliv s koscico okusnejsi.Tudi ko zvecis
suhe,jim koscica da svoj okus.
Nikoli jih se nisem lupila.V Brdih,od koder je bila ena od mojih non,je pa
slivarjenje bilo med obema vojnama lep vir dohodka.Slive so lupili s posebnimi nozicki,jih susili,dimili z zveplom na lesenih resetih ali lesah v susilnicah,da so imele lepo svetlo barvo in izvvazali,najvec v Francijo.Bile so zelo cenjene.Potem si jih lahko kupil kot luksuzni artikel zlozene v licnih lesenih skatlicah.Enako kot marelice.
Imam se dve taki skatlici in nozicek v spomin na nono,ki je to delala v mladih letih.
Danes verjetno to se kdo dela bolj zaradi tradicije,ne pa zasluzka.
Lep pozdrav Babi
Babi,
a bi lahko prosim povedali znamko biosušilnika, kje ste ga kupili in okvirno ceno.
Sama že nekaj časa želim kupiti nek tak sušilnik. Moji stari starši so imeli doma v kleti celo sušilnico, ki pa je prevelika, pa tudi prevroča in je sedaj ne uporabljajo več. Pa tudi na kakšen drugačen način ne sušijo več sadja. Vendar pa imajo na vrtu dve slivi in sem že razmišljala, kako bi jih letos posušila.
Lep pozdrav,
P.
Pija,hej! Dobila si ze Alenkin odgovor.Moj je AEG in steje ze 14 let.
Verjetno bo tisti Alenkin zelo v redu.
S svojim sem tudi zelo zadovoljna,saj se vedno brezhibno dela,ceprav ga veckrat tudi komu posodim.Ima pa timer za 12 ur in nastavitev vec jakosti gretja.
Tudi navodila za susenje posameznega sadja…s casom in jakostjo nastavitve toplote,predpriprava(kako obdrzimo barvo,velikost in debelina) shranjevanje in uporaba z recepti je zraven.
Kar opogumi se in ga kupi.Jaz susim tudi gobe,ananas,banane…, razna zelisca…
Lep dan Babi
TUDIM JAZ SEM LANI KUPILA SUŠILEC MISLIM,DA CORONA IN SEM BILA Z NJIM ZADOVOLJNA.SUŠILA SEM VSE VRSTE SADJA IN GOBE.PROSILA BI EDINO ZA NASVET V ZVEZI S SUŠENJEM SLIV.JAZ SEM JIH POSUŠILA IN JIH SHRANILA V STEKLENE POSODE-ZAPRTE.POSTALE SO PLESNIVE IN SEM MORALA VSE ZAVREČI.ZANIMA ME ČE BI JIH MORAL PUSTITI NA ZRAKU
Forum je zaprt za komentiranje.