Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Katere paštetke, hrenovke, salame za otroke?

Katere paštetke, hrenovke, salame za otroke?

Živjo!

Prosim, da vse tiste, ki menite, da se to ne sme ponujati otrokom, temo vljudno rpeskočite. Hvala!

Za ostale, ki pa svojim otrokom občasno (recimo 1-2 X na mesec) ponudite tudi kaj od tega, pa vprašanje, katere izdelke te vrste kupujete, da so čim bolj kvalitetni. Lahko mi navedete konkretne znamke.

Hvala.

Pašteta: Argeta Junior, hrenovke: telečje od Mesarije Petrin

hrenovke od Arvaja

So pa poslušne…pridne pridne…

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Pašteta Argeta Junior, vegi paštetke, hrenovke s sirom – golica, Rio mare-tunin namaz ali z lososom, včasih poli salama ali pa čajna.

Paštete vegerejanske bio iz DM, hrenovke iz Hoferja, tiste, ki jih je 8 skupaj pakiranih.

jaz pa prisegam na Gavrilovičevo pašteto, hrenovke pa so od Perutnine Ptuj, tiste s sirom.

Argeta – junior, tunina, Turistična pašteta, včasih Poli a zelo redko, hrenovk ne mara, starejša je pa vse, samo da izgleda kot hrenovka, samo ona je že odrasla. Občasno kako hoferjevo toast šunko za v tople sendviče..
Tunina Calvo, včasih ondina iz Eurospina (male konzervice), redko riomare Pate..
Zdaj koliko je to kvalitetno težko rečem, meni je važno da je raznoliko in ničesar v preveliki količini.

V reviji vip so imeli test hrenovk (po vsebnosti). Se mi zdi, da tudi salam. So pa ugotovili, da je ceneje in bolj zdravo, da kupiš file (in pripraviš po želji).

Včasih sem poznala gospoda, ki je delal v mesarstvu in ta je rekel, da imajo najmanj kemije vmešane hrenovke, ki se prodajajo sveže. Torej ne vakumsko pakirane z rokom pol leta, temveč naj jih kupim v delikatesi in preverim, da so sveže. Po okusu so mi najbolj všeč “sveže” hrenovke od Košaki Maribor, ki se dobi tako v Mercatorju kot v Sparu. Priznam, da mi po okusu te najbolj ležejo.
Od klobas za otroke je isti gospod odsvetoval razne posebne, pariške in kar je še takega. Najbolj čisto meso, kar se še v “klobasi” vidi. Tako smo se navadili kupovati tudi za nas. Torej zgolj piščančja prsa v ovitku, šunka v ovitku, še najraje pa kuhan pršut ali kuhana prešana šunka. Vse naštete imajo tudi naši otroci radi.

Upoštevajoč uvodno prošnjo, da ne polemiziramo…

jaz otroku skušam dati čimbolj naravne stvari, tako da, paštete in hrenovke že leta nisem kupovala, jih pa je drugje, na obiskih, v šoli…

Za kakšne izlete in podobno ji pa kupim: šunko, pršut, zašink ali ogrsko, saj menim da je v teh izdelkih še najmanj mletih primesi kot so v pašteti ali hrenovkah.

Blagovne znamke pa izključno slovenske, torej MIP (a je še sploh v prodaji?), ali Kras

Ne, žal.

Torej paštete mu niti niso všeč zato mu jih ne ponujam več ima pa rad Rio mare pate. Hrenovke sem mu najprej začela ponujat telečje in kunjčje sedaj pa kadar je’ hrenovko je piščančjo.

argeta junior, hrenovke – perutnine ptuj, klobasa – piščančja prsa, mislim, da je tudi od PP, v beli embalaži, taka mini varianta . . .

No in zdaj vam bom jaz iz prve roke lepo povedala kaj je v hrenobkah, ki jih dela neka industrija in želi služiti z njimi, torej vsi mesni odpadki in špeh, to se zmelje in obdela, ponekod mogoče dajo notri kaj kemije za obstojnsot, barvo… in hojla hrenovka je tu, ene so rifuzo, ene vakumsko pakirane in vakum ne pomeni,d a je notri kemija, kajti že sam vakum izstisne zrak ven in na tak način je hrenovka uporabna nekaj dni več.

mesar ali bolje, male mesarije, kjer se jim gre za stranke pa delajo hrenovke iz dobrega mesa, zraven žal sodi tudi malo peha, ker brez peha itak nikjer ne gre, zaradi veziva in vse to se zmelje, obdela in napolni črevo in to je to. Brez kemije, dobra da je kaj in taka hrenovka sigurno ni škodljiva. Enako velja za “domače paštete”, vse konzerve , za njih pa se ve, da sam stran od njih, ker so polne kemije zaradi daljše obstojnosti in sem sodijo paštete, ki ste jih naštevale zgoraj.

Torej pamet v roke punce in seveda lahko jemo vse, le naj se ve iz česa je in kako je pridelano, eno dobro domačo pašeteto je tako lahko naredite, mal posrfajte, najdite recepte in nakupite sestavine in druzinski obred ob delu in to je to… za ostalo hrano pa mislite malo bolje, kje in kaj kupujete, raje evro več in privat, kjer se res trudijo, boste že našle dobre mesarje brez skrbi, kot po velikih centrih kjer je ena sama svinjarija, da o sadju in zelenjavi tam sploh ne govorim!

No, tole o malih mesarijah je pa zelo smela izjava….misliš, da mesne odpadke in špeh tam stran mečejo?!?

Hrenovk in paštet ne maramo (izjema zelo občasno Rio mare pate), v sendvič pa damo kuhan pršut ali farmsko šunko ali včasih ogrsko salamo (ampak redko, ker je ful slana).

Ogrsko vzamemo original madžarsko (tisto z zeleno in rdečo črto), kuhan pršut pa tisti, ki je na uč najmanj masten. Če ima veliko belega, ki se ga ne da odstranit, raje ne vzamemo.

argeta junior, turistična enkrat na teden
rio mare enkrat na teden
šunka košaki, suha celjska – redko (domače, domače..ja pa ja de)
vakumske hrenovke golica enkrat mesečno (brez sira)
redko mesni narezek (MDK)

kruh iz kmetije
žemlje iz male pekarne (brez dodatkov in aditivov, dam v skrinjo)
ciabata navadna (tudi brez dodatkov, pekarna grosupje – mercator)
mleko planika, tudi Lj.mlekarne 3,5
jogurti EGO
krispiji od nature (najmanj sladkorja)
kakav milka (je manj sladek od nesquka)

Dobro domačo salamo in domač pršut – kot občasno poslastico in ne kot redno prehrano.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close