piskoti ali pecivo z malo kalorij
Draga Ursa, ko vidim to ime, se vedno spomnim “urse” s Svedske, ki se kdovekje potepa. Upam, da je vesela in zdrava:))
Sama bi si spekla domacega prijatelja. V njem ni mascobe, samo moka in jajcka. Sladkorja bi dala minimalno ali pa bi ga zamenjala s tistim za diabetike ali zlicko medu. Seveda so v prijatelju tudi jedrca, jih pac das malce manj in kaksno aromo vec; ne pozabi na limonino in pomarancno lupinico. Meni bi bil vsec tudi brez sladkorja:)
Biskvitno testo ( sladkor kot zgoraj) in nadev ali namaz kaj manj kaloricnega
( diab. cokolada, ananas iz konzerve, dusena jabolka, drugo sadje….) v stilu mojega recepta za sadno pogaco.
Kaksni muffini s polnozrnato moko ali ovsenimi kosmici…
Recepti so ze vsi napisani.
Za dobre piskote so pa punce ze ugotovile: Jih ni, ce ni v njih cimvec dobrot.
Seveda se moras tudi ti za praznike malo pocrkljati in posladkati:)))
Zato si nekaj izberi in naredi za duso in zelodcek. Prav?!
Lep pozdrav Babi
Jaz si pečem Zaline piškote iz ovsenih kosmičev, malo sem si sicer priredila recept in je zelo nizkokaloričen:
25 dag ovsenih kosmičev
2 dcl jogurta
25 dag polnozrnate moke
1 pecilni prašek
2 jajci
10 dag margarine (lahko tudi manj)
5 dag rjavega sladkorja
med po okusu (jaz ga dam 3 do 4 jedilne žlice)
kandirano sadje in rozine (lahko si vmešaš tudi kaj drugega – grobo narezane mandlje, orehe, lešnike, čokolado – odloči se sama glede na kalorije)
če se težko meša lahko dodaš še kakšne 1/2 dcl mleka (jaz običajno ne)
Vse skupaj zmešaš v maso (pride zelo pocasta), z mokrimi rokami oblikuješ kroglice v velikosti oreha jih sploščiš in položiš na peki papir. Pečeš cca 30 min/170 stopinj.
Meni so to najboljši piškoti pod soncem in jih pečem dvakrat na mesec – če jih zmanjka imam abstinenčno krizo, ha-ha.
nejči1,
me pa zares veseli da so ti tako všeč. Pravzaprav recept ni povsem moj izum (le delno) – ko sem bila majhna (6 let), sem imela zelo strogo dieto(brez maščob) in druga babi od moje sestrične mi je večkrat spekla te piškote, seveda s čisto malo rastlinske margarine. bili so super, edino kar sem lahko od piškotov jedla. Lahko bi jih spekla celo za praznike….. 🙂
LP
Urša,
iz te mase jaz napečem tri pladnje piškotov (tiste pladnje, ki jih dobiš skupaj s pečico za peko piškotov). Kako bi šla v te piškote sveža pomaranča ne vem, si nekako ne predstavljam, bi pa šel cimet. Jaz sem jih ravnokar pekla za božič pa sem notri dala malo začimbne mešanice za medenjake in seveda kandirano sadje, ki ga vedno dodam. Moram reči, da so božanski in tako dobrih nisem spekla še nikoli do sedaj.
Hej Zala, sem zgoraj posabila pripisati, da se ti zahvaljujem za ta prekrasen recept. Kot vidiš sem jih pekla tudi za praznike poleg še nekaj vrst piškotov in sicer začimbnih obročkov (tudi ti so božanski, vendar bolj kalorični) in pa korenčkovih piškotov, ki se mi zdijo še posebej zanimivi, saj so brez sladkorja in jajc. No, morda pašejo tudi pod ta post, sicer je v njih margarina in so zato s te strani malo bolj kalorični. Recept gre takole:
25 dag nastrganega korenja
50 dag moke
25 dag margarine (jaz sem dala malo manj – morda ima kdo idejo kako bi se del margarine nadomestil s čim manj kaloričnim)
1 pecilni prašek
1 žlica kisle smetane
sol
Vse skupaj zamesiš v testo in iz testa izrežeš “krogce” jih napolniš z marmelado in nato z vilico robove stisneš skupaj. Pečeš jih na 200 stopinj slabe pol ure.
janezevi upognjenci? Ti so namrec brez mascobe.
se recept:3 jajca, 12 dag sladkorja, 10 dag moke, janez po okusu
jajca in sladkor penasto stepemo, dodamo moko (narahlo), oblikujemo kupcke potresemo z janezem in specemo (180 C, le toliko da ob robovih rahlo porjavijo). Se tople uvijemo preko kuhalnice ali pa vlozimo v kozarce, pocakamo da se ohladijo.
Nogoče je pa med temi recepti kaj primernega!
Forum je zaprt za komentiranje.