Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Lahke večerje za 8-letnico

Lahke večerje za 8-letnico

Imam deklico, ki je stara 8 let in zelo rada je. Ta njena ješčnost se pa že začenja kazati na njeni postavici in ji dobesedno načenja samozavest.
čez teden je šolsko hrano in doma ponavadi le večerja, ob vikendih pa ne vidim neke pretirane “pogoltnosti”, a se še zmeraj redi.
Naj pripomnim, da ne je nobenih čipsov, čokolešnikov, smokijev, sladoledov in nasploh ne je rada sladko.

Je zelo telesno aktivna; vsak dan ima športno vzgojo (navadno + dodatno v šoli), hodi na tri športne dejavnosti in se nasplošno ogromno giba.

Ker so zdravstvene težave izključene, zaenkrat domnnevam, da je velika napaka v naših večerjah, ki so pretežno palačinke, cmoki, praženec in kompot, šnitke s kislo smetano, jajčke s kruhom, topli sendviči…jah, saj vem.

Torej, kaj mi priporočate, da bi lahko deklici ponudila za večerjo, da ne bi bi pred spanjem jedla kaloričnih bomb?

V naprej se zahvaljujem za vaše nasvete.

Kakšna je pa šolska prehrana, koliko pa tam poje?

Ob kateri uri pa imate večerjo? Dobi kaj malice, ko pride iz šole?

Kljub temu, da v šoli na nižji stopnji stalno neki jedo, pridejo povečini otroci iz šole lačni, vsaj tisti, ki jih jaz poznam.

Na splošno se mi zdi bolje, da nekaj poje preden gre na dejavnosti, potem pa je večerja bolj lahka.

Pri nas skupaj jemo okoli petih, potem pa tam med sedmo in osmo še kakšen jogurt, sadje, smoothie …

Drugače pa kakšni polnozrnati špageti s paradižnikovo omako, polnozrnat kruh s skutnim namazom, solata s piščancem, skratka čim manj OH, še posebej sladkorja

Jaz bi na vašem mestu za večerje kuhala bolj zelenjavne zadeve: zelenjavo na žaru, zdaj poleti kakšne fajn solate (paradižnik, paprika, tuna, mogoče kakšen manj masten sir), skutni namaz (narejen iz manj mastne skute), kakšna riba ali meso na žaru z zelenjavno prilogo (brez krompirja). Hrana, ki si jo naštela je res dokaj redilna in seveda revna z vitamini in minerali. Se mi pa zdi pomembno, da je večerja enaka za celo družino, da se ne bo otrok čutil zapostavljenega.

Dobro je tudi, da iz jedilnika čimbolj izločite dodatke v stilu: kisla smetana, sir, jajca (na vsake toliko so pečena jajca čisto OK večerja, ni pa dobro, da se v vsako jed tlači še jajca). Prav tako je čisto OK, če nekajkrat na mesec jeste hrano, ki je na jedilniku sedaj, dokler prevladuje bolj zdrava hrana, so pregrehe dovoljene 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close