hrana iz soje-prosim za pomoč
Iz sojinih kock lahko pripraviš golaž po enakem receptu, kot govejega. Jaz včasih naredim tudi boranjo s sojinimi koščki, namesto mesa, pa popečen tofu, vem, da imajo tudi sojine hrenovke, ampak jih še nismo probali.
Posebej receptov jaz sicer nimam, pa sojo precej uporabljam. Pripravljam jo na enak način, kot mesne jedi.
Hej! Niso recepti, bolj nasvet.
Nekaj let nazaj je bil znanec zaradi raka na debelem crevesu operiran. V bolnici v Lj so imeli nekaksne tecaje, kako pravilno kuhati in se prehranjevati. Mogoce so izdali tudi kak prirocnik.Verjetno bi to prijateljici prav prislo.
Po enem od navodil se ravnam tudi sama. Prvo zavreto vodo mesa in kosti za juho odliti. Lp
Kolikor je le mogoče, uporabljam sojo preprosto zato, ker mi je všeč, je bolj mila kot fižol. Res pa je, da sem od začetka potrebovala nekaj časa, da sem se je navadila.
Meni se zelo obnese naslednji način. Ko imam čas, dam kuhat celo kilo soje, saj se res dolgo kuha. Soli se na koncu. Odcedim jo in ohladim. Spravim v večje polivinil vrečke, znotraj zrna tako razprostrem, da je čim tanjša, kot deska. Ko zamrzne, jo potem lahko znotraj vrečke razdrobiš, tako zavzame najmanj prostora, predvsem pa lahko vzameš ven toliko pesti soje, kot je trenutno potrebuješ. Ko potem kuham, jo dodajam k enolončnicam, ričetu, omakam, solatam… Posujem jo na zeleno solato namesto fižola. Če zdušiš nekaj zelenjave in nazadnje primešaš kuhano sojo (podobno kot kašo ali riž), je samostojna jed. Lepega dneva se bom lotila tudi sojinega namaza. Včasih jo zmeljem in dodam k mesnim polpetom (tako jo lahko podtikaš drugim), lahko narediš polpete samo iz soje in ovsenih kosmičev. Potem sestavljene močne solate s sojo in raznovrstno solatno zelenjavo… Skratka, kot smo drugače navajeni delati s fižolom.
Sosedi pa poleg teh naših nadrobljenih idej tudi jaz svetujem kakšno knjigo o tem, v knjižnici jih je vse polno, tisto dobro, ki ti je najbolj všeč, pa potem kupiš v knjigarni.
Pozdrav, Mimi
In še nekaj. Soja je menda samo navadna rumena soja. Na vrečkah v trgovini piše tudi “zelena soja”, pa je menda v resnici azuki fižol (ki se nasprotno hitro skuha), tudi “rdeča soja” ni prava soja. Tako so večkrat razložili na forumu.
Pozdravljena!
Sama sem vegetarijanka 3 leta, zato kar dobro poznam ta način kuhanja. Zanima me le zakaj toliko soje.
Mi lahko poveš česa ta gospod ne sme jesti? Ker lahko lažje pišem:
Jaz rada jem:
-rižote na 1001 način ( zelenjavne, s tuno, z gobicami, morskimi sadeži…)
-zelenjavne lazanje
-polnjene paprike (z belim sirom)
-pečena malancane
-sojine polpete, špinačne zrezke
-ribe (morske, sladkovodne, ribje palčke, občasno tudi ocvrti oslič)
-školjke (predvem na buzaro ali pa gratinirane)
-škampi (žar ali buzara)
-obstjajo tudi že pripravljeni ribji zrezki,…
Ogroooomno stvari je, ki jih lahko je. Vendar za svetovanje potrebujem njegove omejitve.
Lp
Za raka (in ne samo zanj) ti svetujem, da si nabaviš nekaj literature in se pustiš informirati iz njih. Za začetek so primerne naslednje knjige:
– Ernst Günter: Živeti brez bolezni
– Rudolf Breuss: Zdravljenje raka in levkemije ter drugih, na videz neozdravljivih bolezni z naravnimi sredstvi
– Irena Andrini: NAJBOLJŠI RECEPTI ZA PRESNO PREHRANO
– Helmut Wandmaker: Hočeš biti zdrav; proč s kuhinjskim loncem
– dr. med. Max Gerson: Eine Krebs-Therapie, 50 geheilte Krebsfälle oz. A Cancer Therapy: Results of Fifty Cases and the Cure of Advanced Cancer (upam, da bomo dobili tudi prevod te knjige v slovenščino)
Kdor skrbi za bolnika in mu hoče dobro, naj se izogiba kuhanju ter skrbi za skromno prehrano, a vendarle mnogolično, predvsem pa enolično pri posameznem obroku. Kdor si hoče ohraniti zdravje, naj postopa takisto.
Za rakovega bolnika je najboljša čimbolj naravno pridelana hrana. Odlični so tudi sokovi.
Pri rakovi terapiji je pomembna tudi paralelna psihična terapija. O njej je pisala veliko Lusa L. Hay. Njene knjige so tudi prevedene v slovenščino in za vpogled v to področje problematike je za začetek dovolj. Tudi ona si je pozdravila raka z naravnimi metodami.
Soja le ni tako zdrava
Čeprav je do nedavnega veljala za superzdravo živilo, strokovnjaki opozarjajo, da soja le ni tako zdrava. Še več, njeno uživanje odsvetujejo dečkom in moškim.
Strokovnjaki trdijo, da hrana, narejena pretežno iz soje, ali takšna z njenim dodatkom, pri moških znižuje stopnjo testosterona, preprečuje normalno delovanje ščitnice, ruši hormonsko ravnotežje in je celo krivec za pojav debelosti.
Soja, neprimerna za dečke?
O izsledkih nedavno opravljenih raziskav poroča časopis Journal of Nutrition, ki je soji pripisal negativen predznak. Raziskava, ki so jo strokovnjaki z Univerze v Edinburghu naredili na opičjih mladičih, je pokazala, da pripravki za otroke, ki vsebujejo izvlečke soje, lahko pri dečkih povzročijo zdravstvene težave, povezane s hormoni, ki lahko pozneje privedejo tudi do neplodnosti.
Več soje, slabše razpoloženje
O negativnem vplivu soje na telo poročajo tudi japonski znanstveniki. Ti so ugotovili, da čezmerno uživanje soje lahko negativno vpliva na normalno delovanje ščitnice, kar lahko vodi do težav z debelostjo, soja pa naj bi vplivala tudi na razpoloženje. Tisti, ki sojo uživajo redno, naj bi imeli več težav, povezanih z nihanjem razpoloženja, pogosteje pa naj bi trpeli tudi zaradi utrujenosti.
Ne pretiravajte
“Tako kot z drugimi živili tudi s sojo ni dobro pretiravati. Čeprav je ta zdrava v majhnih količinah, pa lahko pri vsakodnevnem uživanju v večjih količinah povzroči kar nekaj zdravstvenih težav,” opozarja nutricionistka Marylin Glenville in dodaja, da je priporočena, za zdravje neškodljiva dnevna količina soje 30 gramov na dan.
Glavna pri vegetarijancih
Čeprav je soja sprva veljala za bolj eksotično živilo, jo danes lahko najdemo povsod. Osvojila je zagovornike zdrave prehrane, predstavlja eno od glavnih živil vegetarijancev, sojine jedi lahko dobimo v restavracijah, vsebuje pa jo tudi vse več že pripravljenih jedi, še posebej tistih z oznako zdravega živila. Ste vedeli, da kar 60 odstotkov vseh živil, ki jih lahko dobimo na prodajnih policah, vsebuje izvlečke soje? Ta je bila dolgo znana kot superzdravo živilo za ženske, saj naj bi lajšala tegobe menopavze, krepila kosti, pomagala pa naj bi tudi pri preprečevanju pojava nekaterih rakavih bolezni.
copy/paste http://www.zurnal24.si/cms/zstil/zdravjefitness/index.html?id=107139
Forum je zaprt za komentiranje.