Kako doma pripravite dober mehiški fajitas?
Jaz ti bom povedala kak jst do delam: piščančje meso malo začinim (sol, senf, začimbe,..) pol ga popečem na miceno olivnega olja. Vzamem ven in dam notr v ponev mešanico mehiške zelenjave, ki jo podušim ampak ne čist do mehkega, mora bit taka še kompaktna. Pol v to vrnem noter meso, dodam kislo smetano in pa nacho sir oz sirno omako. Po potrebi dodam še kako začimbo (čili, poper,…. odvisno od jedcev).
Tortilje pogrejem, jih nafilam s tem, po vrhu pa jih namažen z kislo smetano in nacho sirom ter izdatno posipljem z naribanim sirom. Dam v pečico toliko da se na hitro zapeče oz. stopi sir. To je to. Po moje. Drugi pa najbrž delajo kako drugače. Kako pa ne vem, ker noben ne pove
jaz pripravim vsako stvar posebej. Narežem svež paradižnik, čebulo, mlado čebulo, papriko, narežem meso na trakove in ga normalno popečem kot navaden file, zraven pa pripravim omake – nacho, hot salsa (rdeča in zelena), navaden nariban sir, guakamole, pač vse kar imam. In potem si vsak zloži svojo papico.
Sicer gre za staro temo pa sem po iskanju… padel še sem.
Meni je pri fajitas všeč (in mislim da je ravno v tem bistvo – mehiška enostavnost) da se to je z roko, zato se s kakšnim polivanjem čez tortilje ne strinjam.
Kot drugo pa priporočam, da je piščančje meso bolj začinjeno, slano – kot če bi ga pripravljal za samostojno jed. Zelenjava ki potem pride zraven pa naj se skorajda ne soli in pride do zanimive igre okusov.
oziroma jako približen google prevod enega recepta recimo:
http://translate.google.si/translate?prev=hp&hl=sl&js=n&u=http%3A%2F%2Fallrecipes.com%2FRecipe%2FPollo-Fajitas%2FDetail.aspx&sl=en&tl=sl
SESTAVINE (za 3-4 osebe):
1 piščančji/puranji file
1 čebula
1 rdeča in 1 zelena paprika
1 bučka
1 koren
1 por
nekaj kislih kumaric, vloženi šampinjoni, koruza – po želji
mešanica začimb za fajitas (dobi se v vseh večjih trgovinah v rdeči vrečki)
sir
2-3 paradižniki
nacho in guacamole omaka (se prav tako dobi v vseh večjih trgovinah v majhnih kozarčkih)
kisla smetana, jogurt, majoneza, kečap, začimbe (sol, poper, česen, bazilika, origano)
POSTOPEK:
Čebulo sesekljamo in razdelimo v dve posodi, dodamo še malo olivnega olja. Meso narežemo na majhne koščke in ga popražimo v eni posodi; ko porjavi, dodamo mehiške začimbe (celo vrečko) in kakšno žlico kečapa. V drugi posodi popražimo zelenjavo, ki smo jo narezali na majhne koščke (zmešamo kar vse skupaj, ni treba nič komplicirati). Dodamo malo origana in bazilike in pražimo, dokler zelenjava ne postane mehka in nekoliko pade skupaj. Nato zelenjavo pretresemo v prvo posodo (k mesu ter začimbam), vse skupaj dobro premešamo in po potrebi pogrejemo.
Medtem ko se pečeta meso in zelenjava, pripravimo še dodatke. V eno posodico damo paradižnik, narezan na drobne koščke (soliti ga ni treba). V drugo posodico damo na drobno nariban sir. Pripravimo tudi belo in rdečo omako: za belo zmešamo po eno žlico kisle smetane in jogurta, dodamo pol žličke majoneze, česen, sol in poper; za rdečo omakico pa v kečap vmešamo kajenski poper, baziliko, origano in malo vode ali pa paradižnikove omake (da je bolj tekoča). Namesto omake iz kečapa lahko seveda uporabite tudi rdečo salso. Pripravimo tudi nacho in guacamole omako ter pogrejemo tortilje v mikrovalovki. Vse skupaj postavimo na mizo, nato pa vsak sproti zlaga nadev v tortilje, kakor mu najbolj ustreza.
Nam so tako pripravljene fajitas najboljše. Obstaja pa tudi malo drugačna varianta, kjer napolnjene tortilje popečemo še v pečici. V tortilje nadevamo mešanico zelenjave in mesa, ki ji dodamo še nekaj žlic naribanega sira in kisle smetane, da je zmes bolj povezana. Tortilje zvijemo in naložimo v pekač, nato pa vsako namažemo z rdečo omako/salso, potresemo z naribanim sirom in premažemo še z belo omako. Pečemo pri približno 200 stopinjah toliko časa, da se sir stopi in zapeče. (V tem primeru ne potrebujemo svežega paradižnika ter nacho in guacamole omake; lahko pa nacho dodate nadevu namesto naribanega sira in kisle smetane.)
PS. Fajitas so primerne tudi za tiste, ki jim zelenjava ni najbolj pri srcu – sin pravi, da je tukaj zelo dobro zakamuflirana. 🙂
Miranda
Forum je zaprt za komentiranje.