Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika težave pri peki potice

težave pri peki potice

Pozdravljeni, hvaležna bom za nasvet o potički: meni ne pride lepo rumeno-rjava ampak postane testo kar rjavo. Vedno! ;(((((
Kako to?
(no, tudi da se mi je strgala, da jo ne znam dobro preložit v model, da skorja odstopi itak, …vse sorte pri potici se zgodi)
hvala vnaprej!

Ko potico porineš v pečico peči cca 15 min na 180 stopinj,( seveda je malo odvisno od vsake pečice), potem pa potico pokrij z alu folijo, da ti ne bo postala temno rjava ali po domače zažgana. Nato jo pusti peči še cca 45 min, oziroma, odvisno koliko veliko imaš potico.(pa tudi od samega nadeve je odvisno kakšen je). Jaz pogledam če je pečena tako, da jo z ostro palčko prešpikam.
Pri odstopanju potice je lahko problem ta, da je preveč vzhajala, lahko tudi premalo, testo ni prožno, ker je pretrdo…. To je največji problem pekaric sploh začetnic. Žal je tako, da je pri potici zelo pomembna vaja oziroma kilometrina.
Da se ti ne strga je zopet pomembno, da imaš dobro moko. seveda vsaka pekarica bo prisegala na svojo, važno je, da najdeš tako, ki ti bo vstrezala.
Pri samen prenašanju v model pa mislim, da malo kreativnosti uporabi. Primi jo lepo spodaj, zasukaj oziroma tisti del kjer je potica skupaj “zlepljena”, položi na dno, da se ti ne bo odpirala pri sami peki. Na obeh straneh imej pri roki pekač, ki je dobro namazan in posut z drobtinami.

Veš, meni postane rjavo testo -tudi po sredi potice, ne le povrhu.
Morda jo predolgo in na preveč stopinj pečem.

Zdaj imam novo pečico, tu je pa tudi vse drugače.
Sem pekla navaden biskvit zadnjič in dala na program “marmorni kolač”. Najbolj pododbno mi je bilo…
no, peklo se je “avtomatsko” kako uro in več na 150’C. Ko konča, sem podaljšala…pa se mi ni zdelo dobro pečeno, pa sem nastavila 170’C še za več kot pol ure.
Če seštejem, sem pekla ful časa….pa ni bilo kaj dosti preveč. Morda kakih 5 – 10 min, toda sem oblila s čokolado in je bilo ok.
In piše, če dam ventilator, se zniža stopinje za 20-40’C. Ne razumem…če mam več pekačev valjda rabim več energije.

no, v tej pečici bom zdaj pekla potičko.

Uf, navaden biskvit, npr. za torto, jaz v moji pečici (navadni plinski) pečem približno pol ure, mogoče kako minuto več. Pač preverim z zobotrebcem.

Za odstopanje skorje pa je nujno, da preden daš potico pečt, parkrat prebodeš z vilico (jaz imam v predalu kar debelo pletilko, namenjeno za take stvari). Pa prebodeš res parkrat, čisto skozi celo potico.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close