recept za dobro sadno torto – bi ful prosila
Rada bi spekla rojstnodnevno torto, pa bi lepo prosila za kakšen preizkušen recept. Brskala sem že po kulinarika.net in si shranila tudi recept za torto, ki jo Žogica Nogica omenja v eni od spodnjih tem, vendar bi vseeno prosila še za kakšno idejo. Kaj takega, kar vsebuje kakšno dobro kremo in veliko sadja.
Če se vam le ljubi, bom zelo hvaležna 🙂
Evo ti moj najbolj enostaven in poceni recept za tiste, ki ne marajo mastnih stvari v tortah:
Kupim dva velika kompota, katera koli, nam je najbolj všeč mešano ali tropsko sadje, rabiš še pol kg skute, 1 dcl sladke smetane, oblate tudi kupim, kadar se mi biskvita ne da delati.
In potem daš oblate narazen, položiš prvega na krožnik, ga s čopičem premažeš s sirupom od kompota (ne preveč, sicer bo torta kasneje ‘puščala’). Potem pa zmešaš skuto in smetano z mešalnikom in tanko plast naneseš gor. Posuješ s sadjem iz kompota (mi imamo radi veliko tega sadja, tako, da so koščki res drug pri drugem), daš drugi oblat in stvar identično ponoviš. Potem daš gor tretji oblat in čezen zliješ glazuro (jaz jo naredim kar s stopljeno jedilno čokolado. Ob robu torto namažem z isto mešanico skute in smetane. Potem pa če delam za otroke, dam čez tiste živopisane čokoladne mrvice, če pa za odrasla, prej na maslu malo prepražim mlete lešnike ali mandlje in dam to čez skuto in smetano. Vržem v hladilnik za pol ure, potem pa okrancljam, kolikor se mi da.
Zelo enostavno, v pol ure je vse narejeno in nam je zelo dobro. Pa dober tek.
Nam so pa najboljše v celoti domače, ker z biskvitom je minimalno dela, 100% rata, lahko pa ga v 10 min pripraviš že prejšnji večer.
Torej:
biskvit (v oklepaju so mere za večji model):
8 jajc (10 jajc)
25 dag sladkorja (30 dag)
20 dag mehke moke (25 dag)
pecilni, vanilin, nastrgana limonina lupina (prej limono dobro umij!)
Zmiksaš beljake; v posebni posodi pa zamešaš rumenjake, sladkor z vanilijevim sladkorjem, moko s pecilnim (to dvoje prej premešaj v eni posodici) in nastrgano limonino lupino; zadnji masi dodaj stepene beljake, vlij na namaščen pekač (jaz namastim z maslom) in peči cca 45 min – proti koncu malo preveri, če je že na sredini pečeno, jaz potisnem noter zobotrebec, testo se ne sme prijemati. Naj te ne zmoti, če je na vrhu precej zapečeno, ker se to potem pri torti ne pozna, seveda pa ne sme biti zažgano; tudi nič hudega, če se ti naredi hribček, jaz jo enostavno potem vzamem iz pekača in jo obrnem zgoraj navzdol in se lepo zravna. Ko je biskvit hladen, ga razrežeš na tri plasti – jaz vzamem nož z dolgim rezilom in grem lepo okrog.
Nadev:
2 kompota in sladka smetana (0,5 l), ki jo stepeš
Pomembno je, da vsak oblat namočiš s kompotovo tekočino, sicer torta ni sočna. Torej, najprej na spodnji oblat z žlico naliješ toliko tekočine, da je zgoraj ves vlažen – jaz spodnjega najmanj namočim, da je torta kompaktna. Nato gor namažeš smetano, nanjo pa potrosiš razrezano sadje iz kompota po želji. Potem daš na to drug oblat (pazi, namočen mora biti z obeh strani, vendar, da še ohrani obliko!), spet ponoviš s smetano in sadjem in na to položiš tretji oblat, namočen le s spodnje strani. Zgoraj preliješ s stopljeno čokolado, ob straneh namažeš smetano (ali skupaj s skuto, kot je svetovala zgoraj, kar zna biti bolj kompaktno). Okrasiš po želji, lušne so mrvice in pisani bonbončki – smartisi.
Ta torta je zakon in pri nas še nikoli ni ostala, tudi obiski so navdušeni. Če se ti le da, naredi sama biskvit, ker to je bistvo svežine in okusa torte!
Še to, stepeno sladko smetano tudi sladkaj! Čokolado za preliv (super je milkina noisette!) pa malo razredči z mlekom, da se lepše maže. Jaz dam nalomljeno čokolado v posebno posodico, dodam malo mleka, nato pa posodico potopim v vrelo vodo (pazi, da se ti voda ne polije noter!), da se čokolada stopi.
Jaz dam med oblate stepeno sladko smetano – rastlinsko, ker mi navadna nekajkrat že ni uspela, je rajši ne uporabljam več. Ali pa skuham puding – malo gostejši in dam na koncu notri še košček margarine ali masla. Puding dam borovničev, malina ali kaj podobnega, da je lepe barve in je torta pisana. Torej navlaže oblat najprej namažem s smetano (ali pudingom) na tanko, na to naložim koščke sadja – eden do drugega- na koncu pa to še enkrat premažem s smetano (ali pudingom), da se zapolnijo prostorčki med koščki sadja in da se naslednji oblat lepše prime na spodnji del.
Jaz najrajši naredim vsaj 2 različna biskvita, da je torta čim bolj pisana.
Za najboljšo sadno torto narediš enostavno biskvit iz 4 jajc, 6 žlic sladkorja in 4 žlic moke (lahko ustrezno povečaš, za 28 cm pekač ali višjo torto vzameš 6 jajc). Ne potrebuješ nobenega pecilnega in umetnih dodatkov.
Cela jajca stepaš s sladkorjem tako dolgo, da močno naraste (do belega) in narahlo vmešaš presejano moko. V pekač, po dnu obložen s peki papirjem in pečeš na pribl. 180 st kakih 20 do 30 minut, odvisno od pečice, probaš z zobotrebcem ali nožem.
Ohlajeno razrežeš in ob sestavljanju torte vsak oblat izdatno namočiš s kompotom po želji, v katerega kaniš malo ruma, potem pa na tenko pomažeš s kakšno dobro marmelado. Premažeš s stepeno smetano (navadno in BREZ kremfiksov, sladkorja ali česarkoli) in posuješ z narezanim sadjem iz kompota (seveda je najboljša jagodna ali kombinacija nežnih okusov jagod z banano in breskvami), po sadju pa še malo smetane, da zapolniš luknje. Gor drugi oblat in tako sestaviš do vrha. Tudi gornjo ploskev na tanko premažeš z marmelado, pa s smetano. Gor še malo nastrgane čokolade in si opravila. Vse ostalo je odveč.
Kupleni oblati? Sem probala in ugotovila, da je proti domačemu biskvitu čisto zanič. Če že jem torto, naj bo res dobra.
Miranda
Delam podobno; kolikor je jajc, toliko žlic sladkorja. Dodam enako količino (po žlicah) moke.
Dam pa zraven še pecilni ter kako pest zmletih orehov, čokolade…pač, kar mi je pri roki.
Prerežem, z žlico namočim s sokom iz kompota + malo ruma, premažem s smetano, dodam narezano sadje, pa nova plast biskvita.
Brez marmelade.
Forum je zaprt za komentiranje.