Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Uporaba oljčnega olja

Uporaba oljčnega olja

Kaj menite o uporabi oljčnega olja za kuhanje in cvrtje?

Nič posebnega razen, da je dražje od “navadnega olja” tudi do 4X
Vprašajmo se ali imamo kljub recesiji denar za to pregrešno drago olje

Olivno olje ni priporočljivo pregrevati.Mislim,da za cvrtje ni preveč primerno.

Meni se 10-15 € za lt ne zdi tako grozno. Tega se pa ja zelo malo porabi. Kakšne maščobe človek uživaš pa tudi ni nepomembno. No, vsaj meni je zelo pomembno, ker se poizkušam čim bolj zdravo prehranjevat.

Najbrž je za cvrtje pa res predrago, drugače pa ne vem, če je kak problem. Ali kdo ve v čem bi bil lahko problem?

http://med.over.net/forum5/read.php?239,5049139

LP
Sister

Sister

Nobenega olja se ne bi smelo pregrevati, to velja tudi za oljčno olje. Pri vsakemu pregrevanju olja nastanejo kancerogene snovi.
Če se skušate zdravo prehranjevati, cvrtje pozabite. 🙂

Mi, Primorci, uporabljamo olivno olje tudi pri kuhi. Npr. cvrtje rib, zrezkov ipd.

Res pa ne v ogromnih količinah, temveč le žlico olja v ponvi iz teflona za recimo ribji file ali zrezek.

Enako prakticirajo v mediteranski prehrani (Italijani). Vsak recept navaja uporabo 1 žlice olivnega olja za ribe, meso, omake ipd.

Mislim, da je tako tudi najbolj prav. Oljčno olje se lahko uporablja za vse, tem kvalitetnejše je, tem bolj to pravilo drži. To sem prebrala v knjigi dveh grških avtorjev z naslovom Kultura oljke in njima kr verjamem.

Je pa to itak sigurno ena najbolj varnejših maščob za zdravje.lp

Meni pa olivno olje ni dobro.

Uporabljam ga samo pri kuhanju, ker se ga ne čuti toliko, za solato mi je pa bljak. Naredim za ostale z olivnim, zame pa z navadnim.

Potem pa še niste našli tapravega. Katero pa uporabljate?

jaz uporabljam oljčno olje bolj v kozmetične namene, npr. za mazanje po tuširanju, kot masko za lase… za solato pa 100% bučno olje in mogoče pikico oljčnega. Oboje domače. Za cvrtje pa navadno belo olje.

Mislim, da je tudi stvar navade na okus samega oljčnega olja. Kar sploh ni čudno, še posebej če si celo življenje navajen na okus navadnega rafiniranega sončničničnega olja.
Tudi meni na začetku uporabe, nekaj let nazaj, ni šel zlahka po grlu. Počasi sem se navajala na okus in šele po letu dni ali še več redne uporabe, sem se nanj navadila v toliko, da mi ni “smrdel”.
Danes ga pa resnično obožujem in vse jedi izdatno zabelim z ojčnim oljem.:)
Lp

Ne bo držalo. Oljčno olje je odlično in dobro za zdravje, ampak le, dokler ga uporabljamo hladnega oz. ga ne pregrejemo. Na visokih temperaturah je namreč oljčno olje zelo nestabilno in razpade na nasičene maščobne kisline, ki so strup za naše telo.

Za svrtje uporabljajte namensko olje za cvrtje, ki je stabilno pri visokih temperaturah, oljčno olje pa uporabljajte povsod, kjer ga ne pregrevate (solate, namazi, tudi kakšna enolončnica – še najboljše kar ob koncu kuhanja, …)

Taka teorija velja samo v pri nas. Ker pa prebiram o tem precej tuje literature in tam so navedbe takšne, kot sem opisala zgoraj. Sicer se pa naj vsak posameznik sam odloči. Jaz oljčno olje uporabljam za vse vrste kuhane in surove hrane in je neprecenljivo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close