Palačinke
Evo, priznam. V življenju mi še ni uspelo naredit dobrih palačink, za moj okus. Pa sprobavam vse sorte variant, kot mi kdo svetuje; s pecilnim, z radensko, z malo navadne vode….
Zdaj si mislim, da so varianti samo dve, ali je fora v moki, jaz uporabljam obično moko, tip 500, ali , in ta se mi zdi še bolj verjetna v ponvi. Se spomnim palačink doma, iz ene črne ponve stare 100 let…so ratale tako mehke. Moje so pa kot eni podplati.
Aja, imam pa eno teflonsko ponev, prav za ta namen. Je greška tukaj?
Ne jajca, ne ponev,…ok, moko jaz uporabljam navadno torej gladko tip 500, delam brez jajc-ker je mali alergik. Maso pa tud jaz pustim vsaj pol ure stat in so vedno mehke.Ponev imamo teflonsko in ravno tako gusasto(črno, težko), pa so v obeh ok, olja dam tud jaz samo kaplico-pri pečenju, v maso je ne dam.tud radenske ne dajem…
Tip 500 je gladka , a ne? o.k. če je pol je vredu, nimam nobene sedaj doma, pa ne morem pogledat.
je pa ja velika fora ne le vmasi tudi v ponvi. tudi jaz imam tefalovo prav za palčinke pa ja saj se spečejo, ma niso take kot tiste ki jih tašča, v njeni pa ni ne taka kot moja, je teflonska ma ne tefalova, itd.
drugače pa jaz vedno palačinke ko jo dam iz ponve na koržnik, pokrijem z drugim krožnikom, da ostane tpla, pa se mi zdi da se zmehča malo. seveda pa ne morem primerjat palačink zjajcem in KM, ki jih pečete ve, in te ki jih pečemo mi, z riževi ali sojinim mleko in brez jajc.
ma ti tudi istočasno lahko povem, da če pride k nam moja mami in speče palačinke v moji ponvi z Rp ki ima vs esetvaine kot jih dam jaz, morda je v razmerju kaka razlika in janso v uliti količini mase v ponev, pa najbrž je veliko še v tem kolk je pone pregreta in še kaj, ma palačinke so čist druge.
Osnovni recept je 3 jajca, 1/2 litra mleka, 1/2 litra ostre moke in ščepec soli. Pustiš stati vsaj 1/2 ure (raje več) in še enkrat premešaš. Jaz dam za začetek malo manj mleka (mogoče 4 dl), preostalo pa dolijem tik pred pečenjem, ko vidim, koliko se je masa zgostila. Mora biti namreč zelo redka, da se v tanki plasti razteče po ponvi. In ponev mora biti zelo vroča, tako da jo je bolje najprej segreti in šele potem dati olje.
Del mleka lahko nadomestiš z navadno ali mineralno vodo, ali pa s pivom. Lahko dodaš tudi žlico stopljenega masla ali olja, pa vaniljev sladkor itd.
Izgleda, da ima vsaka svoj recept. 🙂
No, moje so čisto mehke, samo robovi so hrustljavi. Pečem jih pa na tefalovi ponvi za palačinke, tisti, ki ima na sredini rdeč krogec, in ne uporabljam nobene maščobe. Ponvo segrejem in maso vlijem gor. Temperatura maksimalna. Palačinko takoj, ko je rob trden, obrnem, potem pa takoj še enkrat, tako da nima rjavih flekcev ampak je samo enakomerno porumenela.
Maso pa delam po občutku in sicer dve jajci, mleko, vanilin sladkor in rjavi sladkor, moka navadna.
Nama z mulckom vedno ratajo super.
Dam 2 jajca, 9 zlic moke (kupim navadno sparovo, Mecatorjevo), 0,4 dcl M ali S mleka 1,5 mascobe in 1 dcl radenske, pa sevda zlicka soli in vanilijev, rumov, limonin ali pa navaden sladkor. Pecem v ponvi prav za palacinke, prevlecena z neko maso, ni cist obicajen teflon, tak hrapav (so pa tudi v navadni teflonski ponvi ok).
Kar se mene tice, je fora v gostoti mase, ce naredim preredko, ni ok, ceje pregosta pa spet ni ok. Zato sem pa mleko odmerila in prestela zlice moke, da vem, koliko mora bit cesa, da je ok.
Moje palačinke vsi pohvalijo, v maso ne dajem nič sladkorja, navadno moko tip 500 (ostro le če mi navadne zmanjka, a ne vpliva na teksturo), ščep soli, pecilni, jajce in mleko. Maso pustim počivati vsaj pol ure. Več jajc kot dam, bolj zbite so. Nekako imam naštudirano 1 jajce za 4 palačinke in temu prilagodim ostale sestavine. No, iz dveh jajc jih rata že 9 😉
Pri ponvi pa jaz razlike sploh ne opazim, pa sem pekla že v precej različnih ponvah od litoželeznih (črne, stare, ki jih omenjate) do teflonskih. Par kapljic olja in zelo vroča ponev so moj recept. Gostota pa po filigu, da se lepo razlija.
Jaz dam na 2 jajci 1/2 l mleka, moko, pustim stati vsaj pol ure, nato še malo Radenske. Ne mešaj z el.mešalcem,ampak ročno z metlico. Če daš preveč jajc, ratajo trde. Tudi če pri peki ne daš nič olja, so puste in trde. Jaz zlijem olje v ponev,ko se segreje,ga odlijem,da je smo namaščeno. Jemo takoj. Aja, ponev je teflonska.
Morda najdeš nekaj odgovorov tudi tu
http://www.crochef.com/index.php?page=article&id=17
http://www.crochef.com/index.php?page=pretraga&string=pala%E8inke&type=basic&x=17&y=14
Jaz pa jih naredim iz navadne moke, jajc, soli, vode in čisto malo mleka (mleko naredi palačinke trde), v to maso dam tudi približno 1 žlico olja (oz. več/manj, odvisno od količine mase). Palačinke pečem v teflonski ponvi. V drugi kozici zavrem malo vodi, nad kozico dam krožnik, na katerega dajam pečene palačinke, ki jih prekrijem s pokrovko. Mislim, da je to tudi velik del, da so “moje” palačinke tako puhasto mehke 🙂 pa še tople ostanejo :).
So mi prou zadišale zdej ene palačinkice 🙂
Poskusi in dober tek!! 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.