kako imate pogrnjeno jedilno mizo
Pri nas se prti in dekoracije menjajo z letnimi časi oz.kakšnimi drugimi obdobji.
Trenutno mamo krasen jesenski prt (gor so izvezeni listi v jesenskih barvah), gor pa eno tako košarico s sadjem.
Kmalu bo adventni venček, ja 🙂
Pa ko jo velika noč je prt s pirhki in zajčki, gor pa košarica s pirhi.
Ko je novo leto je novoletni prt..itd 🙂
Tudi pri nas je miza brez prtov, ker mi je to strašno grdo. Imam pa na njej vedno majhen lonček cvetja, tokrat svetlo roza ciklamo. Tudi jemo na goli mizi, ker je najlažje za čišenje pri dve malčkih.
Drugače pa obožujem praznične pogrinjke pri moji mami. Pri njej je kosilo vedno vsaj na belem prtu in s posameznimi prtiči za vsakega gosta. Ob posebih prilikah, pa naredi res božanske pogrinjke z nadprti, tekači, s cvetjem, svečkami,…odvisno od priložnosti…..krasno – prava paša za oči samo potem ima en pralni stroj prtov in prtičkov, ampak ona v tem res uživa. Ko ima mizo pospravljeno pa ima prt, nadprt in košaro s sadjem.
Ze v otrostvu sem sovrazila plasticne prte. Fuj, kako so se pocali.
Doma imamo sedaj vsakodnevno ozek prt s svezim sopkom in kozarcki s sveckami. V naravi se skozi celo leto najde kaj lepega za polepsat mizo…
Ko kaj praznujemo, pa okrasim z vec prti.
Hrastova miza je zelo trpezna in lepa.. jaz je ne bi zakrivala prevec 😉
jaz tudi ne maram pokriti cele mize, imam pa manjše prte- ali ozek ali kvadratni, pravokotni…ki pokrije le malo mize, gor pa vedno ali šopek, suho cvetje, zdaj aranžma v stekleni posodi, meni je pa miza grozno prazna, če ni nič gor. Včasih imam tudi kako majhno lončnico, poleti obvezno svež šopek z vrta, je pa treba res vsak dan zamenjati vodo.
Meni ni jasno, zakaj imeti zelo lepe mize in jih potem zakrivati s prti? Platičnega pa ne bi dala gor za noben denar. Ne rečem plastični pogrinjki, dokler so otroci majhni in se veliko packa med obroki.
Me pa res nekaj zanima. Veliko vas je napisalo, da imate na mizah dekoracije. Imate jedilne mize bolj za okras? Imate dekoracije samo za čas, ko mize ne uporabljate? Ali imate tako veliiike mize, da te dekoracije ne motijo, ali jih umikate recimo med kosilom? Mi imamo kar veliko mizo, in da ne bo pomote, dekoracije so mi zelooo všeč, samo vsakič, ko sem kaj dekorirala je zgledalo super, ampak zelo nepraktično, takoj, ko smo se spravili k mizi kaj počet – naj bo to obrok, občasno domače naloge, družabne igre itd. Ves čas sem to umikala, dajala nazaj, skratka, zdaj večino časa nimam nič. Pa me še vedno kdaj prime in kaj “nastavim” :-). Pa tisto z oreški mi je tudi simpatično. Ampak, a imate to samo take, ki se še luščijo ali tudi druge…in to menjate dnevno? Meni se zdi, da se na teh stvareh nabira prah in jih ne bi mogla dajati direktno v usta, če stojijo na mizi več kot en dan…pa nisem tako zelo udarjena na čistočo?
Forum je zaprt za komentiranje.