Najdi forum

moje finte

Vsak/a gospodinja/ec ima svoje fore, načine, izkušnje, nasvete.
Zanimajo me vaše.

Nekaj mojih:
-za dobro paradižnikovo solato najprej paradižnik narezan močno posolim in pustim par minut stati, nato dokončam;
-za dobro krompirjevo solato narezan krompir in čebulo polijem z veliko razredčenega kisa s soljo, šele potem, ko se napije, zabelim z oljem;
-da se čebula v golažu lepo razpusti, jo narežem precej na debelo, kakih 3mm in čez celo polovico, praktično jo “nasekam”;
-solatne liste operem cele pod tekočo vodo in jih na roke raztrgam;
-testenin ne polivam z vodo, tekočino le odlijem, malo je pustim (Jamie), dodam malo olivnega olja in pomešam;
-kadar vlagam kupljene kumarice (večja količina), jih operem v pralnem stroju na program za izpiranje- super se operejo in ne poškodujejo;
-sladice delam precej manj sladke kot so originalni recepti;
-včasih v kakšno omako ali marmelado dam jedilno čokolado, za zanimiv in izviren okus;
-krompir pečem na peki papirju, mokrega ne predebelo narežem, rahlo naoljim, posolim, dodam čebulo in kak lovorjev list, pomešam z rokami in pečem, tak krompir ni masten in je zelo dober;
-za pečenke večkrat uporabim vrečke za pečenje, meso ostane sočno in se lepo zapeče;
-kruh na hitro: zamesim iz pol kg moke s svežim kvasom (brez predhodnega dviganja), naložim v podolgovat škatlast pekač, v pečico, ki jo takoj vključim in ko se ogreje, pečem še 40 min, kruh pa med segrevanjem vzhaja;
-na piknikih vedno ponudim slance (štrukeljci iz hajanega testa, namazani samo z rumenjakom, margarino in soljo), super paše in se lažje pije

Če se bo tema prijela, se bom še marsikaj spomnila.

Pa vi?
Miranda

Si me prijetno šokirala s tem postom. Tudi jaz jih nekaj takih prakticiram, bom napisala, ko bo malo več časa, oz., da jih dam v en predal v glavi:-))

Zelo si želim, da bi se ta tema “prijela”.

R

Še nekaj mojih:

– modelčki za piškote so uporabni za marsikaj (rezanje sira, zakuh iz gresa &skute za v juho, pečene polente… in so takoj jedi lepše na pogled (pa še otrokom lahko date delo, da vam kaj “narežejo”, ne da bi se urezali!)
– ščepec prave kave stopim v par kapljicah olivnega olja in pridam že malce potenstani čebuli za golaž (posebno goveji), da lepo barvo in pomaga, da se čebula lepše razpusti
– za zgostit zelenjavne omakice… ne uporabljam moke ampak na drobno nasekljan oziroma zmlet korenček (v sekljalniku od paličnega)
– struna od kitare je zelo uporabna zadeva za rezanje (biskvit za torto ali večje količine trde polente, ki jo navadno za kakšen piknik pripravim doma in se potem popeče na žaru z rezinico sira in slanine in je tudi super)
– v Euro Spinu včasih kupim pečeno šunko (zelo poceni v kosu), ki sama po sebi ni preveč okusna, a jo vedno še prekuham (dodam jušno zelenjavo) in je potem super za narezke… Ko končam prekuhavat jo preložim v lonec z zelo mrzlo vodo (včasih tudi s par kockami ledu), ker na ta način ostane primerno trda in se da zelo tanko narezat.

Vse je zelo uporabno, le pranje kumaric v pralnem stroju mi ne sede. Me spominja na ene sorodnike, ki so tako oprali čreva za krvavice, potem so pa krvavice imele okus po prašku. No, verjetno niso imeli PS dovolj splahnjen. Pa še nekaj mojih:
-za zgoščevanje uporabim npr. polnozrnato moko ali nariban krompir,odvisno od hrane,
-oblate za peciva, ki so v rolo zvita, valjam v polivinil vrečki
-če kaj cvrem, dam pokonci ob steni večjio rostfrai pladenj, da se stena ne pošprica, mi je umivanje pladnja hitrejše
– paradižnikovo mezgo naredim tako, da očiščen paradižnik(brez semen in peclja) z malo vode podušim, odvečno tekočino odlijem, goščo s kožico vred pa v multipraktiku zmiksam, nato manjše količine napakiram v polivinil vrečke in dam v skrinjo
-joj, ta trenutek se jih ne spomnim več…

MIRANDAS,skoraj podobne imam sam…

Trenutno se spomnim tehle:
– ko mi ostane pire krompir, mu dodam jajce, sol in moko, morda še majaron, oblikujem (v roku) kifeljčke, jih pomokam in zlagam na pekač ter v skrinjo. Ko so zamrznjeni jih skipam v vrečko (da zavzamejo manj prostora). So idealni za cvrtje, ko se mudi. Jih dam kar (zložene na krožnik) v MV pečico in nato v olje (če so odtaljeni nič ne špricajo).
– ko čistim solato, lupim krompir, paniram ipd, si razgrnem na pult “reklame” , ki jih nosi poštar ali pa časopis, in ko z delom končam, samo zavijem vse odpadke in vržem v smeti. Pult ostane čist in nedotaknjen.
– veliko vlagam in nikoli napolnjenih kozarcev ne kuham (razen rdeče pese). Torej vse od marmelade, kumare, feferone, paradižnikovo mezgo, paprike, gobice, srbsko solato… in se ne pokvari. Bistvo je (menda), da vroče napolnjene in zaprte kozarce obrnem na pokrov in pokrijem, da se celo noč počasi ohlajajo pod odejo.
– testo za pico nikoli ne vzhajam, razvaljam ga na tanko in pečem samo na peki papirju. Če testu dodam navadni jogurt, je super
– goveje zrezke tolčem v polivinil vrečki, nič ne šprica okoli (pa saj to delate vse gospodinje)

Super tema.
Dodajam eno mojo.
Govejo juho vedno kuham “na počas”, vedno vanjo dodam čebulo, ki jo z odrezano stranjo skoraj do črnega zapečem na vroči kuhalni plošči. No, znanje od babi sem “izpopolnila” in dam na ploščo pod čebulo kos alu folije. Čebula je ravno tako krasna, čiščenja štedilnika pa ni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close