Najdi forum

dieta

Zanima me ali ima katera kakšno idejo kaj naj kuham, mož ima žolčno dieto ali se da dobit kje kakšne recepte, da bi mu malo popestrila jedilnik.

Pri žolčni dieti kuhaj “zdravo”:

– čim manj maščob, posebej živalskih se izogibaj, čimmanj ocvrtih jedi, čimmanj jajc, čokolade orehov, surovega zelja in ostale hrane ki napenja.

– ne preveč sladkorjain ne preveč slano

– ne preveč jajc.

– ne mastnih mlečnih jedi, le lahke jogurte in malo posnetega mleka.

Predvsem zelenjavne jedi z nekaj pustega mesa, riž na več načinov, puste ribe in podobno.

V času ko NIMA žolčnih napadov lahko je tudi surovo zelenjavo in sadje, če po njej nima težav.
Če je po operaciji, naj prvi mesec je le “lahke” zelenjavne enolončnice (z nič mašačob in malo soli), kuhan riž, polento. Če je za prilogo meso naj bo dušeno z malo ali brez maščobe, ali pečeno na žaru (morda v alufoliji) le rahlo začinjeno z zelišči in z nič maščobe.

Torej žolčna dieta je skoraj taka kot klasična varovalna dieta, le v času napadov ali krajši čas po operaciji je treba še bolj strogo paziti.

kaj pa dieta za gastritis? ( vnetje zelodcne sluznice)
koliko casa?

hvala

O fajna tema, mene pa zanima ali ima katera kaj izkušenj z trebušno slinavko kaj se lahko takrat je, tast je dobil tako slaba navodila glede hrane, da se mi je kar zasmilil. Dobrodošli so vsi odgovori oziroma še rajši recepti kaj mu lahko tašča skuha.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close