kaj kuhati – otroci na počitnicah
Nisem najbolj vešča kuharica, pa tudi ne bi rada pol dneva za štedilnikom stala.
K meni na počitnice pridejo moji mali bratranci in sestrična. (osnovnošolci). Vseh nas bo 6.
Nimam idej, kaj bi kuhala za kosila, da bi bilo hitro in enostavno? Zjutraj bomo že nekaj, zvečer bo tudi že nekaj, kosilo je malo problem.
Hrana zunaj ne pride v poštev, tako da lepo prosim za kakšnih 10 predlogov, kaj bi lahko bilo za kosilo.
HVALAAAAAAAAAAA!
Od krompirja imajo povečini radi pire,
njoki, svaljki + omaka (golaž, paprikaš),
zrezki (po dunajsko, v naravni omaki, s smetano),
hrenovke na žaru,
pa seveda testenine z raznimi omakami, lahko tudi na drobtinah…
Moja dva sta zelo izbirčna, ampak vse zgoraj našteto pa obožujeta.
Enako je tudi z otroki v šoli (delam v podaljšanem bivanju, sem z njimi na kosilu).
Upam, da sem ti kaj pomagala!
1. Testenine z mesno omako in solata.
2. Krompir s piščancem spečeno skupaj v pečici in solata.
3. Krompirjevi svaljki s čežano in kompot (zdaj poleti bi jaz kar kakšne breskve (bolj zrele) pest borovnic ali jagod in vse sveže, malo sladkorja, limonin sok in voda)
4. Če boste vsi skupaj spekli pizzo bi bilo verjetno tudi doživetje in solata.
5. krompir ter popečene bučke s sirom ter solata (ali pa panirane bučke, ki pa se jim jaz izogibam)
6. Če imate možnost si naredite piknik na vrtu (čevapčiči, hrenovke in zelenjavna priloga)
7. Testenine s paradižnikovo omako in parmezanom ter solata.
8. Enolončnica (jaz jo imenujem sprehod po vrtu :korenje, peteršilj, stročji fižol, grah, cvetača, brokoli lahko dodaš nekaj riža ali pa krompirja) in slivovi cmoki.
9. Skuhaš polento, ji dodaš malo masla in z njo obložiš pekač – naprej pa kakor pri pizzi. In spečeš v pečici. To je hitro in otroci imajo radi. Pa še solata zraven.
10. Juha, palačinke in kompot.
11. Palačinke s skuto in prelite z mešanico jajca ter smetane ter pečeno v pečici. Če dodaš sladkor zraven kompot, če pa brez sladkorja pa zraven še solata.
12. Krompirjeva solata in pečene ribe (lahko panirane, ki pe se jim jaz spet izogibam.
Vsak dan za sladico ali sladoled ali lubenica. Če te za katero stvar zanima podroben recept bom z veseljem napisala. Želim vam lepe počitnice.
Hrenovke v plaščkih
Sestavine:
listnato testo
hrenovke
šunka
sir
Razvaljaj listnato testo in nareži na pravokotnike. Nanje položi rezino šunke, sira in hrenovko, zavij v rolico, tudi spodaj in zgoraj, da sir ne bo stekel ven.
V pečici pečeš 20-40 minut, zelo odvisno od pečice, toliko, da postanejo svetlo rjave barve, kot štrudel.
Zraven pa zeleno/paradižnikovo/kumarično solato.
Če boš imela pomočnike, bo šlo zelo hitro.
Lp, Živa
Mi smo na dopustu jedli takale večerje (kosil na morju nimamo, samo sladoled in sadje:-):
– makaroni s sirovo omako (voda, olje ali maslo, veliko topljenega sira)
– tortelini s tunino omako (konzerva tune, malo mezge in topljenega sira)
– špageti s paradižnikovo omako (pelati, česen, svež paradižnik, olje)
– fusili z omako iz kozic (to so repki rakcov: olje, čebula, česen, belo vino, kozice)
– krompir v pečici s kako zarebrnico ali zrezkom (vse spečeno v pečici)
– riž in hrenovke
Pa spet od začetka:-))
Če bi v edini otoški trgovini dobili še mleto meso, bi pa jedli še kake svedre z mesno omako.
Povsod je bila zraven še paradižnikova solata.
Razne omake ki jih vržeš na testenine. (mesne, zelenjavne, paradižnikova)
Rižote.
Pečeno meso, krompir s solato.
Palačinke.
Kumare s krompirjem.
Špinača.
In jovo na novo. :))))))))))
Otroci ponavadi obožujejo čufte in pire. Pa pica ne sme manjkat, palačinke – lahko jih skupaj pečete in mažete. pa še špinača in pire, makaronovo meso… Moji nečakinji sta bili ful navdušeni nad mošnjički z mletom mesom – po želji napišem potek, je ful enostavno. Pa kake kekse in mafine spečte. Naj ti pomagajo. Naredi testo, razvaljaj, potem pa naj z modelčki izrezujejo kekse, pečene pa naj okrasijo s perlicami, čokoladnimi in barvastimi mrvicami, naj jih popišejo z jedilno barvo…. Pa sladoled ne sme manjkat – tudi tega lahko naredite sami.
Želim vam obilo zabave in nepozabne počitnice.
Forum je zaprt za komentiranje.