pečen krompir v pečici z olivami
Če je krompir star, ga olupi, če je mlad, je dovolj, da ga dobro opereš / ostrgaš. Nareži na primerne kose, posoli, naolji (olivno olje!) in ga daj v pekač. Jaz obvezno dodam rožmarin (svež) in peci na 200 – 220 stopinj, dokler ni primerno zapečen (morda 45 minut, eno uro). Vmes ga lahko enkrat premeša (obrneš). Če želiš krompir z olivami, dodaj olive. Nimam pa pojma, kakšne olive (zelene, črne, vložene v slanici, vložene v olju, pečene…).
Če hočeš skrajšati postopek, krompir najprej na kratko pokuhaj (10 – 15 minut), potem pa stresi v pekač, naolji, dodaj rožmarin in olive in peci pri 220, po možnosti z vključenim ventilatorjem – verjetno bo kakšnih 15 minut čisto dovolj.
Meni se krompit, tudi ta mlad ne speče tako hitro. Po enem receptu s kulinatike ga olupim, če je večji, ga prerežem in 7 minut kuham v slanem kropu. Odcedim, stresem v pekač, dodam par žličk olivnega olja,potresem, da se naolji, posolim in pečem vsaj pol ure na 180 st.C oziroma toliko časa, da se lepo zapeče. Vmes ga nič ne obračam. Olive dodaj že na začetku po želji.
Jaz zadnje čase ful pogosto pečem krompir v pečici. imam ventilacijsko pečico in pri max. temperaturi (270°C) se speče v 15-20 minutah, pa še zelo lepo je zapečen. Edini štos je, da kosi niso predebeli (razrežem na 0,5cm debele šnite) in da ga ni zelo veliko na pekaču. Delam ga z olivnim olje in rožmarinom, včasih zraven zmešam tudi zelenjavo (bučke, paprika, …), velikokrat uporabim kupljeno mešanico začimb za pečen krompir. Ful dobro.
Forum je zaprt za komentiranje.