Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prehrana enoletnika

prehrana enoletnika

Koliko obrokov dnevno se vam zdi, da je primerno za 1 letne otroke (normalno zdravje in teža)? Naš bi namreč pojedel vse, kar vidi.

Kaj vi otrokom dajete za jesti za zajtrk, kosilo, večerjo …?

Mi bomo sedaj ukinili večerno in jutranje dojenje (saj je bolj crkljanje kot hrana) – ali pri vas flaša mleka nadomesti en obrok, recmo zajtrk ali večerja, ali tiste dva deci spije še dodatno poleg recimo polente za večerjo?

Morda se vam bo zdelo čudno, da vse to sprašujem, ampak za razliko od vseh enako starih otrok, ki jih poznam, ima naš hud apetit (saj smo veseli, me pa vseeno skrbi, da ga ne bi preveč hranili).

Eden moj je starejši, drugi pa mlajši tako, da ti ne morem svetovat kolk česa.

Lahko pa napišem edino to, da očitno otrok toliko potrebuje, je pa na tebi, da boš poskrbela za to, da bo jedel zdravo prehrano.

Debelost ni povezana le s preveliko količino hrane ampak večinoma z neprimerno prehrano (v prevelikih količinah).

poje:
zajtrk: četrt banane ali kakega drugega sadja (npr. 3 jagode,…) in en jogurt activia, notri pa še vmešani ovseni kosmiči (ena do dve žlici)
dopoldansko spanje (se doji da zaspi)
kosilo: mali košček mesa(2x2cm), ena ali dve vrsti zelenjave (npr. en korenček, dve pesti špinače, malo cevtače, brokolija,…) in polenta, krompir, riž, riževa kašica,…
malica: ena sadna kašica (ponavadi kupljena)-190-200 ml
večerja: mlečna kašica (gres z adaptiranim mlekom), zraven še kak košček sira (ga ima zelo rada tako, da ga dobi, medtem ko ostali večerjamo) ali kruha, ali kak košček sadja.
nočno spanje. doji se da zaspi, ponoči se še cca. 3-4krat zbudi, dvakrat potegne in zaspi naprej.

Velika je 73 cm, tehta pa 10 kg.

14 mesecev, punčka, 8.6 kg:

zajtrk – 2-2,5 dcl mleka

malica – pol kosa kruha s putrom, poli salamo, sirom ali jogurt + piškot ali sadna kaša + piškot

kosilo – cca 2/3 obroka kot za odraslega, manj mesa in več priloge

malca – jogurt ali kak kos peciva ali pol kosa kruha + 1 dcl soka iz svežega sadja

večerja – kaša iz 2-2,5 dcl mleka

Ni šans, da bi pojedla oblok + še 2 dcl mleka – kam pa naj tak volumen spravi???

Naša je že mal starejša, 21 mesecev, 89cm in 14500 g

Za zajtrk:
– mlečni gres ali
– nesquick kroglice (2 pesti ) z 2 dcl toplega mleka)ali
– kos kruha s piščančjo pašteto ali
– 1 hrenovko in 1 kos kruha (francoz)

Dop. malica
– banana ali
– krof ali
– rogljiček in ostala peciva

Vmes popije tudi kak actimel

Kosilo:

Če je kaj za njo, poje ravno toliko kot jaz, drugače pa približno polovico.

Malica:
– sadje ali
– kašica ali
– mini sendvič

Večerja:

– polenta ali
– enolončnica, ki ostane od kosila
– mlečni riž ipd.

Malo še manjka do enega leta
81cm 11 kg

zajtrk mleko plus piškot ali dva
malica jogurt ali kaj podobnega
kosilo zelenjava meso
malica sadje
večerja rižolino ipd.
za spat še flašo mleka

Kadar je vmes lačen dobi košček jabolka:)

kakor je gor že napisano. Važno je kaj je in ne koliko s tem, da naj bi bilo vsaj 5 obrokov dnevno.
Ko se ti zdi, da je pojedel dovolj naj dobi samo še kakšno jabolko ali kaj podobnega. Nikakor pa ne sladkega in piškotov.

Ko se zbudi-dojenje
zajtrk:ovseni kosmiči, banana, pol jogurta
vmes kak košček sira
kosilo
popoldan kos kruha
frutek
večerja: polenta, pol jogurta
dojenje pred spanjem in 2-3x čez noč
Se mi pa tudi meni zdi, da poje ogromne količine hrane. Ampak pravijo, da če ne bruhajo, da je ok. Ima pa včasih ful napihnjen želodček…

Aja-83 cm, 11,5 kg

Tudi jaz imam izkušnje z dvema takima lakotnikoma, kot ti opisuješ svojega otročka.Prvi je sedaj že skoraj štiriletnik, drugi pa ima 9 mesecev. Kot dojenčka pa sta si v apetitu enaka- od jutra do večera mora biti nekaj v ročicah in hopsa, tava v usta. Ne prenese da bi kdo okrog njega kaj jedel, ne da bi on kaj dobil. Nemogoče ga je dovolj nahraniti, vedno še bi kak repete. Dojenje pa po možnosti kar ohrani, kljub temu da se ti zdi da je samo crkljanje- točno to potrebuje in bo še bolj potreboval, ko bo šla mamica v službo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close