Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ali riž operete

ali riž operete

predno ga date kuhat?

ja po pravic povedano ga do sedaj nisem
so se pa neki na bb-ju zgražal da kakšni packi so

Ja, ga, ker je drugače pocast. Ne zaradi čistoče. :))

Jaz ga vedno!!! operem.
Kuham ga pa itak vedno v pečici, pa NIKOLI ni spackan, ker ga ni potrebno mešati!
Razen mlečnega, tistega pa kuham na plinu.

Jaz sem pacek, ga ne operem. Ga pa vedno na hitro podušim na malce olja preden ga zalijem z vodo.

Mlečnega ne kuham, ker ga nihče ne mara.

_______________________________ "Umazanija z rok se lahko umije, z duše pa nikdar." - N. S. Hruščov

Jaz ga vedno operem .

ne, nikoli, mi kaj takega niti na pamet ni padlo 🙂

Ne. Pa ni nič pacast, saj ni pacavost odvisna od tega, temveč od vrste riža.

Fuj,kaj res ga nekatere ne operete?Ne moreš verjet!Probajte ga enkrat oprat in boste videle kako umazan je,včasih je prav črna voda.Veste skozi kakšne roke gre.Bljak,več ga ne bom nikjer jedla razen doma.

Močno dvomim, da gre skozi kakšne roke…. verjetno je strojno obdelan in pakiran….:))))

Ne, nič ga ne perem, tako kot ne perem pašte ali kaj drugega pakiranega. Saj to je že izdelek, kot ne vem … piškoti 🙂

Ga ne perem nikoli.

Pred 100 leti, ko je še moja mama kuhala, pa ga je vsakič prebrala in oprala. Samo za to opravilo je porabila toliko kot jaz za cel obrok.

Jaz ga namočim, ker se potem hitro skuha.

Belega operem, ker je notri smukec in ga s tem izperem, ne perem ga pa zaradi čistoče.

Smukec????
zelo drobno zmlet lojevec – listasti magnezijev silikat s hidroksilno skupino

Smukec ali talk. Ista snov kot posip za noge ali pazduhe. Iz enakega razloga kot jana11 tudi jaz vedno izperem riž pod pipo.

In ta je gor na rižu, ne morem verjet, da rižu dodajajo smukec. Mar ne bi to moralo pisati na deklaraciji?

Jaz ga dam v cedilko in spustim čez vodo iz pipe. Mi vzame pol minute. Teče pa stran bela voda, ne črna. Nekaj očitno gre stran.

Seveda gre, ker se riževa zrna tarejo druga ob drugo se od riža odluščijo majhni koščki – prahci enake barve kot je riž, ker so pač del riža.
P
odobno kot ko radiraš in od radirke letijo koščki radirke, ki se obarvajo s koščki-prahom grafita, ki je prej ob trenju prešel s svinčnika na npr. papir.

V postopku poliranja riža služi smukec kot abraziv, podobno kot polirna pasta pri kovinah ali avtomobilih; zaradi njega postane riž bel in svetleč. Na rižu stanejo le sledovi smukca, snovi v sledovih pa po naši zakonodaji ni treba navajati na deklaracijah (za razliko od Velike Britanije, na primer).

No, pa sem se naučila nekaj novega, vedno sem mislila, da je dovolj, če se riževa zrna tarejo druga ob drugo.
Kje lahko preberem kaj več o tem?

V Wikipedii piše samo, da uporabljajo smukec kot aditiv in da povzroča raka.

Za začetek na wikipediji .

Ha! Sem vedela, da to, da je treba riž oprat, ni iz trte zvito.

Riž se torej sveti zaradi smukca ali dodane glukoze ali škroba. Treba ga je oprati, ker tako dosežeš boljšo strukturo. Sem rekla, da je pocast, če ga ne opereš!!! Voda, ki gre stran, torej nima veze z rižem, temveč s sredstvi, ki so bila dodana, da se zrno sveti.

White rice may be also buffed with glucose or talc powder (often called polished rice, though this term may also refer to white rice in general), parboiled, or processed into flour. The white rice may also be enriched by adding nutrients, especially those lost during the milling process. While the cheapest method of enriching involves adding a powdered blend of nutrients that will easily wash off (in the United States, rice which has been so treated requires a label warning against rinsing), more sophisticated methods apply nutrients directly to the grain, coating the grain with a water insoluble substance which is resistant to washing.
Terraced rice paddy on a hill slope
Terraced rice paddy on a hill slope

Despite the hypothetical health risks of talc (such as stomach cancer), talc-coated rice remains the norm in some countries due to its attractive shiny appearance, but it has been banned in some and is no longer widely used in others such as the United States. Even where talc is not used, glucose, starch, or other coatings may be used to improve the appearance of the grains; for this reason, many rice lovers still recommend washing all rice in order to create a better-tasting rice with a better consistency, despite the recommendation of suppliers. Much of the rice produced today is water polished.[citation needed]

Ja, jaz sem najprej pogledala pod talc, tam pa nič ne piše.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close