mafini, pekla bi jih??
Punce okej, vem, polno je receptov, ampak prosim vas, pekla jih bom prvič in nisem ravno ne vem kaka kuharica.
prosim kaj naj zdaj nabavim, pekač za mafine, tiste posodice iz listkov in sestavine…
jaz ne bi nič komplicirala, bi pekla kar čokoladne ali navadne in kakšno sadje vmes. na kaj naj bom pozorna, kaj sploh moram narest, zamesit testo in nato dat v mafini pekač tiste listke za mafine in šele nato vliti testo, do kam, ja nič ne vem in zato sprašujem tule tiste, ki to pečete pogosto. Hvala vam!
Rabiš modelčke oziroma pekač za mufine, dober je navaden “plehnat” ali silikonski, samo silikonskega je treba med peko postaviti na nek drug pekač, ker je premehek in se zvija. V vsakem primeru daš v modelčke papirnate posodice in vanje naliješ zmes. Zmes je namreč precej tekoča (če ni, potem niso nevemkako dobri, je v receptu preveč moke), tako da jo naliješ. Običajno je zmesi ravno za 12 srednje velikih mufinov, napolniš pa modelček cca do 2/3, saj sicer zadeva preveč zraste. Pri večini receptov je tako, da zmešaš najprej skupaj posebej mokre in suhe sestavine, nato jih zmešaš skupaj, a paziš, da ne mešaš preveč, le toliko, da se sestavine spojijo. Običajno so merice na jogurtove lončke (npr. 1,5 lončka moke s pecilnim praškom, 1/2 lončka sladkorja, !/2 lončka stopljenega masla ali margarine ipd. – to niso prava razmerja, ker pišem na pamet).
LP in dobre mufine!
Ti bom jaz napisala moj recept.. moji so bolj zdravi in meni tudi boljši kot tisti klasični.
Daš 2 šalčki (tisti veliki za kavo) polnozrnate moke, pol enake šalce sladkorja, 1 pecilni, 1 vanilin sladkor, ščepec soli in to premešaš.
Stopiš 1/3 kocke margarine (one kockice za peko), zažvrgljaš 1 jajce in vse skupšaj zmešaš s skodelico svežega pomarančnega soka. To mešanico vliješ na moko in narahlo premešaš.
Potem pa samo vržeš noter dodatke in z žlico nabašeš v pekač (v katerem so beli modelčki). Količinsko bi se moralo iziti, da ta mešanica zadostuje za 1 pekač – 12 muffinov.
Kot dodatke pa vržem jaz noter zmlete ali cele orehe, mlete lešnike, mandlje, suhe brusnice, rozine, naribano jabolko (potem so ful sočni), čokolado narezano na koščke (če jo naribaš se je ne čuti, če so koščki pa lepo zagrizeš v njih..).. v glavnem po želji in kaj imaš doma.
Pa dober tek! 🙂
Jaz pa ne bi nič komplicirala s pekačem. Včasih sem jih pekla le v papirčkih in so bili zelo rahli in okusni, po istem receptu jih pečem v pekaču (kovinskem) in so precej zbiti oziroma se ne dvignejo.
Pečem pa po tem receptu:
200 g moke
100 g masla
1 jajce
2 žlici pecilnega praška
1 kislo smetano
borovnice oz sadje po želji
Sem pa papirčke napolnila le do polovice in so zrasli oziroma so imeli kapico.
Bom prešla nazaj na papirčke.
Poročilo*-*:
Punce hvala za vse nasvete, zlate ste!
Izbrala sem tegaspodaj, ga čisto malo priredila po našem okusu in ratali so tako super in dobri mafini, lepi s kupčki. Maso sem nalila do konca v papirnate modelčke, ki sem jih prej vstavila v pladenj za mafine in zato so nastali lepi kupčki. Hvala vsem še enkrat. LP!
recept od mojcana:
čokoladni
2 jajci
1 dcl olja
2 dcl mleka
3 žlice sladkorja
9 žlic moke
1 pecilni
zmešaš
sesekljaš 200 g čokolade in primešaš masi.
enostavno odlični
Forum je zaprt za komentiranje.