Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sekljalnik za čebulo

sekljalnik za čebulo

kaj uporabljate za sesekljanje čebule, npr. za golaž, zrezke itd.. Ročno sesekljanje se mi zdi tako zamudno in nekako mi smrdi…
Ali kdo uporablja kakšen dober sekljalnik-katerega in koliko ste dali zanj?!HVALA:::))

Po dolgem iskanju sem kupila Boschev palični mešalnik, ki ima zraven posodico za sekljanje. Ravno takrat nam je – hvalabogu – crnil navadni palični, tako sem prišla do obojega. Vzela sem eno od dražjih Boschevih variant (okoli 16 jurjev), tistega, ki ima že kovinsko palico za palični sekljalnik. Posoda za sekljanje je dovolj “velika in majhna”, tako da sicer ni za ozimnico, je pa dovolj majhna za navadno kosilo. Tudi česen in peteršilj sekljam v njem. Zraven je tudi metlica, a ta mi vsaj zaenkrat pride manj v poštev.

Hehe, včasih rečem: ah, samo za pol čebule ne bom jemala ven paličnega in posodice. Potem se izkažejo še 3 stroki česna, potem še nekaj vejic peteršilja, potem… Drugače ga kar veliko uporabljam in je izpolnil moja pričakovanja.

Dober nakup in lep dan, Mimi

Tudi jaz imam BOSCH komplet, kjer zraven tudi posodica (v Big Bangu je bil 15.000, jaz sem kupila identičen komplet v Leclercu za 4600 SIT v akciji :)) Je res krasen in vsestranski. Tudi jaz ga uporabljam za čebulo, česen, …

Jaz imam Boschev mini sekljalnik. Notri sekljam čebulo, česen, peteršilj, tudi korenček in bučke za omake. Super se obnese. Je pa posoda velika cca 3/4 litra, motorček je pa v pokrovu. Pride prav tudi za kako malenkost zmiksat, recimo fižol za juho ipd. Bil pa je pred kakim letom cca 10.000 SIT. Zelo prav mi pride, da mi ni treba vedno multipraktika “ven vlečt”.

lp

Julija

V manjšem multipraktiku, ki stoji na delovni mizi, sesekljam 3-4 čebule in jo zamrznem v posocici od polkilske skute. Pred uporabo odrežem po potrebi.

jaz vse zrežem na roko.Iz izkušenj vam povem, da ti sekljalniki ne dajo kvalitetnega golaža, saj pri sekljanju v njih iz npr. čebule zmeče tudi vodo…ta vodka se potem zasmodi in golaž je čisto drugega okusa.Tudi na roke-z nožem ni dobro sekljati v tem smislu, da kar po dolgem in počez tolčemo z nožem po čebuli, temveč jo bolj režemo.Ker se sekljalnik vrti, centrifugalna sila zmeče vodO ven s čebule.

peteršilj pa sploh pride popolnoma pomečkan iz sekljalnika..peteršilj moramo zrezati tako, da je popolnoma suh ko ga vržemo v jed, le tako ohrani vse aromatične snovi in jed lepo diši…

Vse se mora rezati na roke z nožem.

Se strinjam popolnoma z Jožetom. Že precej let nazaj-ko sem hotela imeti drobno nasekljano čebulo, nesmrdeče roke in nič solznih oči, sem počenjala to v multipraktiku . In golaž nikoli ni bil tak, kot mora bit, čebula se je bolj pacala kot pražila, ni bilo pravega vonja niti barve niti okusa. Ivačič je za golaž in še marsikaj moj vodnik. Na koncu poberem meso ven(zaradi tega narežem meso na večje kose), s paličnim mešalnikom zmiksam čebulco, ki ni razpadla med kuhanjem in vrnem meso. ( Vidni koščki čebule so smrtni sovražniki , če še ne veste, vsaj pri nas, seveda ne meni…)
Sem pa razmišljala o tem sekljalniku za čebulo, ki sem ga vidla na sejmu, in se mi ne zdi slabo… Imam njihov mlinček za parmezan in sem zadovoljna z njim. Pa še precej drugih praktičnih stvari je. lp

moram se pridruziti jozetu. tudi jaz sekljam vse na roke…iz istih razlogov. multipraktik bolj sameva 🙂 no, vcasih pa pride prav. lp petra

Vklopite napo in v bližini nje režite čebulo. Bo brez jokanja.
Tudi hren strgajte na tem “prepihu”.

Čebule ali česar koli drugega v mašinci nikoli ne sekljam “do mrtvega”. Vedno ostanejo koščki in tekočine je le za vzorec. Čebula se lepo prepraži in je čisto ok. Je pa res, čez ročno sekljanje ga ni. Ampak včasih se mi pač ne da. :-))

lp

Julija

Že včeraj sem napisala še en post, da ga ni čez ročno sekljanje, pa sem potem zbrisala, sem si mislila, kaj bom težila, saj vprašanje ni bilo to.

Vsa leta sem vse sekljala na roke in še danes marsikdaj. Je super, če imaš čas in voljo. Kljub temu sem si želela sekljalnik za takrat, ko se mudi, ko se ti preprosto ne ljubi ipd. Tako imaš vsaj izbiro, sekljalnik ali na roke.

Za golaž je seveda vse res, kar pravi Jože, smo ugotovili kmalu po prvem nakupu velikega multipraktika in razočarano naprej rezali na roke. Tudi peteršilj za potresti po juhi mora biti lepo nasekljan. In česen za na solato ni drugega kot nasekljati. Ampak včasih, ko imaš za kakšno juho, enoločnico, omako, solato nasekljati toooliko stvari in se potem itak vse razkuha in se ti mudi…

Je pa res tudi dvoje. Da so današnji multipraktiki, sekljalniki ipd. boljši, bolj ostri ali kaj, vsekakor manj mečkajo, tako se izloči manj soka kot včasih. In drugič, ni treba mašince gonit do onemoglosti, četudi ostane kakšen košček še večji, bojši sekljalniki imajo tudi regulator hitrosti, lahko precej znižaš (tudi zgoraj omenjeni Boschev).

Aja, Jirko iz začetka debate, tašča je kupila Tupperwerjev sekljalnik. Zanimiva zadeva, edini očitek je cena. Iz njihove lične plastike, brez motorja. Na vrhu ima ročico, ki jo lepo vrtiš kot nekdaj mlinček za kavo. Dokaj hitro in dokaj dobro, enakomerno seseklja čebulo. Ker ni motorja, ni prevelike sile, ni toliko mečkanja, celo za golaž je sprejemljivo. Stvar je sicer večja, za eno čebulo je skorajda ne bi vzela iz omare, za več je idelno. Jaz jo najraje vzamem za orehe, 10-krat zavrtiš z roko, pa so orehi lepo enakomerno nasekljani, ne zdrobljeni in ne mastno lepljivi.

Lep dan vsem, Mimi

Pri nas imamo že kakšno leto prav tak sekljalnik za čebulo, ki ga omenja Bina, od firme Status. Všeč mi je, ker je ročni, tako nekako, kot bi mnogo nožev hkrati padlo skozi čebulo, torej ne melje kot multipraktik. Čebula je razrezana v trenutku, nerodno je le to, ker so koščki veliki približno 5 mm. Pa saj potem vseeno razpade.

Smo pa ta sekljalnik uporabili že tudi za francosko solato (kumarice, krompir in korenček), koščki so bili sicer malo manjši kot smo navajeni, ampak narejeno je pa bilo, kot bi trenil. Tudi čokoladne koščke za kukije ali muffine smo že delali z njim, samo prej je bilo treba čokolado malo zmehčati. Skratka, pri nas se obnese.

lp

Akacija, hvala za informacijo.Tudi meni so se zdeli koščki malo preveliki, a če pomislim, so včasih na roke narezani na brzino še večji…Isto se mi zdi z rezalcem za česen-bil bi praktičen, če ne bi bile kockice 3×3 mm, to pa je malo preveč, vsaj zame. Česen mora bit na drobno zrezan ali pa stisnjen skoz stiskalnik. Odvisno pač kam ga daš. Lahko je tudi cel strok. Babi jih nafila v piščanca.

Imam Tupperware sekljalnik in sem z njim zelo zadovoljna.
Nosim ga s sabo tudi na dopust (kampiranje). Najboljše pri njem je to, da sploh ne rabiš elektrike in lahko z njim sekljaš zelenjavo ali sadje. Delaš kakšne omake, stepaš smetano ali delaš sneg. Res je vsestranski.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close