Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Enostaven recet za beli kruh bi prosila

Enostaven recet za beli kruh bi prosila

Je že kar nekaj časa odkar sem nazadnje pekla kruh.
Zato bi prosila z kak enostaven preizkušen recept.Samo za beli kruh (nič polnozrnatnega ali kaj podobnega) 🙂

Tako iz kile moke +

Hvala

Poglej pa postov niže. Cel vikend je bila debata o kruhu…..

Daš 1kg. moke posoliš po potrebi odvisno kakšen kruh imate radi, nato dodaš 3 velike žlice sladkorja in 3 velike žlice olje. Kvas daš v mlačno vodo in premešaš in zamesiš kruh. Enostavno je. Voda naj bo mlačna.
lp,

Koliko kvasa? Koliko vode?

Pomoje kocka kvasa tako kot kupiš:)
Vode pa mislim ,da nekje pol litra?

Lahko dodaš tudi kak 1dcl mleka morda?? 🙂
Hvala

Ojla,

jaz pa sem bila pred kratkim na tečaju peke kruha v Š.Loki ( da ne delam reklame ).

Najosnovnejši recept je takle:

1 zavojček kvasa namočiš za najmanj 4 ure v v 1 dcl vode ( ni treba da je topla ) in dodaš eno veliko žlico soli.

Po štirih urah ( jaz navadno to kvasno emulzijo naredim zjutraj, pred službo ) to emulzijo vliješ v moko ( 1 kg), dodaš pol deci olja in toliko tople vode, da zamesiš. Pustiš vhajati. Enkrat premesiš, ko je testo vhajalo. Potem iz vhajanega testa narediš dva hlebčka in daš šečt v pečico na 220 stopinj za 20 min. Pred tem hlebček dvakrat zarežeš.

Odkar sem bila v novembru na tem tečaju še nisem kupila kruha v trgovovini, pa iam tri otroke.

Marjana

Super.

Aja gladko ali ostro moko?

sol v kvas??? Meni so vedno pravili, da sladkor, sol pa čimdlje stran od mešanice kvasa in vode ( torej v moko)..

Mala*, to je pri nas “nov” način priprave testa s kvasom. Tej tekočini, kamor daš kvas, vodo in sol se reče solnokvasna emulzija. Sol pomori kvasovke in pri vzhajanju “delajo” encimi in ne kvasovke. Enako se dela tudi potica, z manjšo količino soli in kvasom, v testo pa se da mleko v prahu. Po mojem je tisti kruh brez gnetenja nekaj podobnega, ker kvasovke v enem dnevu tudi pridejo proč, v testo se da smo sol brez sladkorja.

Poizkusi enkrat, na kulinariki je že veliko takih, ki pečejo samo še z emulzijo, ali kruh brez gnetenja.

Ojla,

ja, tudi jaz sem vedno delala tako,po starih navadah. Pa sem bila prijetno presenečena, ko sem na tečaju videla, da temu ni tako. Vsaki priporočam, naj poiskusi tako, kot sem zapisala.

Aja, gre za mehko moko.

So pa potem še finese, z ajdovo moko, orehi, čebuli, koruzno moko, olivami…

Res vsaki priporočam, ki iama čas, da se udeleži tega tečaja.

Marjana

Slišat je zelo enostavno.
Vent. pečico je najbrž treba dati na malo manj stopinj?

Na tečaju je rekel, da se sicer bolje speče v navadni pečici, ker se kruh toliko ne izsuši. Ni pe potrebno v ventilacijski peči na manj stopinj, mogoče samo mačlček prej vzameš kruh ven.

Marjana

No, saj ventilacijska tudi ne dela vedno na ventilator 🙂
Hvala za vse nasvete, Marjana.

vse zmečem v posodo in miksam z ročnim mešalnikom (svedri) 3 minute:

1 kocka kvasa,
pol kg bele moke (jaz dam navadno tip 500, npr. znamka od trgovine (Mercator, Hofer… )
2 dcl vode
1 dcl mleka
1 žlička soli
3 žlice olja

vse to zmiksam v plastični posodi, pokrijem in pustim 3/4 ure vzhajati, nato iz posode dam na pleh (na peka papir).

na 180 pečem pribl. 1h v klasični pečici.

VEDNO USPE!!!!

lp

MajaBo, spekla kruh po tvojem res preprostem receptu in je ODLIČEN! Edino peči ga je bilo treba dlje, približno pol ure. Uporabila sem kar navadno, najcenejšo moko trgovske znamke.
Testo sem zgnetla z mešalnikom, ker ga na roke ne morem (me bolijo).
Danes bom dodala malo pirine moke, upam, da bo tudi ok.
Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close