Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Medenjaki-soda bikarbona?

Medenjaki-soda bikarbona?

Listala sem in iskala recept za medenjake. Našla sem veliko receptov. Nekateri imajo sodo bikarbono, drugi ne . Kaj je boljše-z ali brez? Pozdrav Nika

Če ni sode, je verjetno pecilni prašek, ali pa jelenova sol ali pepelika.
Načeloma se medenjake dela z zadnjima dvema sredstvoma za vzhajanje, samo se jih pri nas malce težje dobi. Poglej v lekarno.
Neko sredstvo za vzhajanje pa rabiš. Po mojim izkušnjah je čisto vseeno katero.

menda dodajajo bikarbono ,ker pecilni prasek nekako “pokvari” okus po medu!? petra

Jaz se pa slišala, da med nekako izniči ali vsaj poslabša delovanje pecilnega praška, zato soda bikarbona. Podobno bi naj veljalo za mafine, kadar se dodaja jogurt in druge kisle sestavine.
LP Mimi

Aktivna sestavina pecilnega praska je ravno soda bikarbona, zraven pa primesajo se malo polnila (najbrz skroba) – lazje je dozirat eno vrecko pecilnega praska za 1/2 kg moke kot pa eno nozevo konico (??:)) sode.

Po mojem gre za tradicijo in prepisovanje receptov iz stoletnih starih knjig.

Rahljalno sredstvo za medenjake je bilo njega dni “jelenova sol”, nekaj, kar je vsebovalo amoniak (kemicne sestave ne poznam) – ta je iz nizkega peciva izhlapel, pri visjih kolacih se je pa poznal vonj po amoniaku.

Sicer pa jedilna soda in pecilni prasek odreagirata z vecino kislin v zivilih – limoninem soku, kislem mleku, jogurtu in podobno – zato ga tudi nikoli ne zamesamo v tekocino, ampak ga dodamo moki.

lp, proxima

Gre namreč zato, da med z izločanjem mravljične kisline uniči učinkovitost pecilnega praška. Zato se namesto njega uporabi soda bikarbona.

Hvala vsem. Nika
P.s. Pa še nekaj. Kako lahko pripravim sladki janež? Pečenega,v omaki, v solati??

Imam recept za medenjake s sodo bikarbono, vendar še ga nisem probala, jaz vedno uporabljam pecilni prašek.
Sem pa enkrat uporabila jelenovo sol. Fuuuuj, cela kuhinja mi je smrdela po amoniaku, kako so šele smrdeli medenjaki, sploh jih nisem spekla, ampak sem maso vrgla vstran.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close