kateri pekač
Imam problem in sicer glede modela za peko tort.
Zanima me namreč, v katerem modelu (iz katerega materiala) pečete in se vam torte lepo prepečejo. Namreč, imam model iz srebrne pločevine (ta po mojem odbija toploto) in problem vedno nastane, kadar je testo višje, sploh če je čokoladno, saj se zelo dolgo peče (daleč čez predpisan čas), pa je še komaj prepečeno spodaj, zgoraj pa že zažgano, pa čeprav vedno uporabljam tisto funkcijo z ventilatorjem, kjer je vključeno spodnje grelo. Kako vam uspeva? Kateri model bi bil boljši? Za nasvete se zahvaljujem!
Jaz vedno uporabljam tistega iz črnega materiala, prevlečenega s teflonom. Mislim da je finklman ali nekaj podobnega.
Glede zapečenosti pa tole: si pomislila, da ti spodnji grelec v pečici ne dela? Tudi meni se je to že zgodilo (ko so se pekle poročne torte), pa smo z menjavo grelcev vse težave odpravili.
BB
Večje modele za torto imam iz črnega materiala (prevleka teflon) – kot buckabucko, manjšega (premer 22 cm) pa iz svetlega, ki ga omenjaš. Z nobenim še nikoli nisem imela problemov. Problem je bil le takrat, ko mi je moj 3-letnik znižal temperaturo pečice (seveda nisem opazila) in sem iz pečice vzela še napol tekočo testo za torto.
Škoda, ker si nisem zapomnila, ampak v eni izmed kulinaričnih revij je bilo napisano, da moramo v primeru, če pečemo v aluminijastih (srebrnih) pekačih nekaj spremeniti, zdaj se pa ne spomnim, ali temperaturo ali čas peke. Sama imam vse pekače črne teflonske (Kaiser ali Facklemann), mama pa je imela srebrnega.
Pri naši Bosch pečici pa je pisalo, da naj biskvitne zadeve pečemo brez ventilatorja na drugem vodilu od spodaj navzgor.
Imam več svetlih (aluminijastih?) modelov, od manjših do velikih. Pri peki nikoli nisem opazila, da bi bilo kaj narobe, kot omenjaš – zato bi jaz tudi rekla, da preverite delovanje spodnjih grelcev v pečici. V model dam na dno peki papir, model na žičnato mrežo in na srednje vodilo. Če pečem samo eno torto, je brez ventilatorja, sem pa že večkrat pekla po dve hkrati z ventilatorjem, eno čisto spodaj, eno na sredi. Vedno enako – v redu, enankomerno pečeno od spodaj in zgoraj, pa nisem nič spreminjala.
Meni je pri teh modelih zaštekalo nekaj drugega, namreč pri sadnih skutnih, jogurtovih tortah, kjer mlečno maso vliješ na pečeni biskvit v model, da se strdi, je nadev oksidiral z obodom modela, tako smo imeli skutne torte s kovinsko modrim robom. V slaščičarski trgovini pekarne Vrhnika na Brnčičevi v Ljubljani so mi svetovali, naj vzamem kovinski obroč. In res je super. Preprost obroč iz nerjavečega jekla, lahko se nastavi na različne premere (kar pač potrebuješ). Položim ga na navaden pekač od pečice na peki papir, papir na zunanji strani oboda prepogibam, tako da na koncu ostane samo pod obročem, okoli naredi kot en rob. Biskvitno maso vlijem direktno na pekač, prepognjen peki papir ravno toliko zadrži, da spodaj nič ne steče ven. Speče se super, ko je pečeno, samo potegneš obroč gor. Za sestavljanje torte je še boljše, ker je ni treba prelagati. Spodnji biskvit položiš na servirni pladenj, okoli obroč, vliješ noter kremo (ali naložiš plasti). Ko je strjeno, samo potegneš obroč gor. Zaradi narave materiala nič ne oksidira, se ne spraska ipd. Če bi rada samo malo večjo/manjšo torto, premaknem velikost samo za cm.
Skratka, če kdo išče dober model za torto, ta kovinski obroč to gotovo je. Vem pa, da ko se enkrat navadiš peči v svojem modelu, potem je tisti najboljši, pa kakršen koli že je :-))))
LP Mimi
Zdravo!
Po vsej verjetnosti ti spodnji grelec ne dela. Tudi meni se je to enkrat zgodilo, vendar mi zgornji grelec ni delal. Zgoraj je bilo še vse surovo, spodaj pa zažgano.
Jaz uporabljam Tupperware silikonske pekače in sem z njimi zelo zadovoljna. Poleg tega je še čas pečenja krajši kot pri drugih.
Nasvet: pokliči serviserja za pečico.
Lp!
Forum je zaprt za komentiranje.