golaž mi ne “rata”
Pa kaj delam narobe???
Golaž mi ne rata in pika, bom napisala, kako sem ga naredila.
Najprej sem podušila čebulo, veliko čebule, skoraj toliko kot mesa.
Potem sem dodala meso, dodala sol, poper, česen, mleto papriko, lorberjev list, kumino in potem sem to dušila v lastnem soku 1,5 ure. Vmes večkrat pomešala, dodala po potrebi malce vode, da se ni prijelo.
Potem sem pa dodala žlico moke, zalila z vodo in vmešala paradižnik v tubi.
Pa je golaž tak neke blede barve, pa še okus ni najboljši:(((
Kje je napaka?
Jaz ne dušim uro in pol v lastnem soku. Ko je čebula popražena, dodam meso in še tega popražim, dodam začimbe, potem pa takoj zalijem in kuham dve uri.
Poskusi se držati tega recepta, bo zihr uspelo: http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=4589
Kako nič omake? Če vliješ not cel liter takšne (recimo) http://www.agrelma.com/foto/I04K17389I4437J16997.jpg mezge imaš omake za jo dat v skrinjo.
Zdaj vidim, da jaz golaž kuham drugače od večine. Torej prepražim veliko čebule, dodam meso in skupaj še malo popražim. Ker ne maram moke in raznih paradižnikovih koncentratov, dodam jogurtov lonček domače mezge (paradižnik, bučke, paprika). Kuham cca. dve uri. Proti koncu dodam nasekljan svež peteršilj, zeleno, timijan, sol in poper. Poleti namesto mezge dodam svež peradižnik, bučke in papriko. Veliko paprike.
Golaž kuham bolj poredko, ker dolgo traja, uporabljam pa recept sestre Vandeline.
Takole na pamet pa so razlike naslednje:
– čebulo pražiš na olju, ko se malo popraži, dolijem še vodo, da ni preveč mastno
– ko čebuli dam meso, res pazim, da popražim vso tekočino, ki se “izluži” iz mesa
– po pretenstanem mesu potresem papriko v prahu, še malo popražim in prelijem s konzervo pelatov (velikost konzerve odvisna od količine mesa)
– kuham do mehkega.
Sestra Vandelina pravi, da če čebulo pravilno prepražiš, golaž ne potrebuje drugih začimb. Jaz jih ne dajem in mi je golaž dober.
Je pa res, da je dosti odvisno tudi od kakovosti mesa.
recept:
za golaž je nam najboljše meso bočnik
dam toliko čebule kot je mesa
popražim čebulo, dodam meso, pražim, dodam rdečo papriko, malo čilija, timijan, lovor, kakšen česen
če je zelo gosto, dam kak dcl vode, običajno ne
kuham dokler ni meso mehko, pa če imam čas kuham klasično, ne v ekonomu, je bolje
če dodaš podmet ni nič narobe (žlica moke, malo vode), kakor imate pač raje
če želiš veliko omake dodaj še piksno pelatov, ampak na začetku, ko je meso popraženo, al pa daj več čebule
ima da je dober
Jaz delam golaž na sledeči način: na svinjski maščobi čisto rahlo prepražim (ali pa tudi ne) narezano čebulo, dodam narezane kosce mesa in korenčka, to solim in dobro premešam ter nato zalijem z vodo. Kuha se približno eno uro, nato pomokam, dam peteršilj, majaron, poper, papriko, paradižnik iz tube, lovorov list in nasekljan česen, to še malo premešam in malo zalijem z vodo, počakam par minut, da ponovno zavre in golaž je kuhan. Ga pa še vsaj četrt ure pustim na odklopljeni plošči. Ker imam zares zelo kvalitetno domače goveje meso (od bika) je meso iz golaža mehko in zelo okusno, super pa je tudi omaka.
Forum je zaprt za komentiranje.