Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zamenjava začimb

zamenjava začimb

pozdravljeni,

zanima me, s katerimi zelišči oz. naravnimi začimbami, lahko
nadomestim vageto in knor kocke???

morda kakšen recept za bolj zdravo juho, ker dosedaj sem kuhala
le tiste iz vrečke ali pa s knor kockami??

hvala za pomoč!

Obstajajo tako imenovane bio kocke oz. bio vegeta. Poglej na policah oz. v trgovinah z zdravo hrano.

To je kar dober nadomestek, edino nekatere so za moj okus malce presladke, ker vsebujejo preveč kurkume (to velja predvsem za nemške proizvajalce)

Tako, da pri nas imamo do proizvajalca Antichi Sapori tako kocke kot koncentrat v prahu in popolnoma nadomestita tako vegeto kot knorr kocke.

o, hvala za odg.

Sicer konkurencni forum, ampak informacije bodo sigurno prav prisle…

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6085&besede=doma%C4%8Da+vegeta&offset=0

Vegeta oz. kocke so svoj “car” dobile ravno z ojacevalcem okusa, ki ima sam po sebi res tako specificen okus, da poleg kislo, slano, sladko, grenko, nastal se nov okus: umami (se mi zdi, da je prav napisano). Ta okus je tako smesen, po necem mesnem in slanem. Ravno zato se “domaca” vegeta ne more primerjati s kupljeno – je pa vsekakor bolj zdrava.

No, zdrava… Dokler jes jedi v zmernih kolicinah, se ni potrebno bati, da je karkoli nezdravo! Vsega po malem in z nicemer pretiravati je najvec, kar lahko storis za sebe.

Kar se tice juhe: osnova naj bo vedno cebula, petrsilj, korenje, zelena (po okusu), poper in paradiznik, seveda sol in malo mascobe, da raztopis tudi tiste vitamincke, ki so topni samo v mascobi. Ce dodas malo mesa, pa tako vec ni boljsega in je juha ze tako popolna :). Aja: pa lepo pocasi kuhati, ce dodajas meso, da se vse okusne snovi lepo raztopijo v vodi.

Lp, mishika

kaj pa če ne maramo čebule, ne jaz ne mož…hmmm

Hej, ppika poka!

Navodila si že dobila. Povem samo lastno izkušnjo.Tu nas je prijazni gospod ( imena se ne spomnim ) okaral. Povedal nam je za pripravo domače vegete.

Seveda sem se takoj spomnila, kaj sta delali nona in mama, ko ni bilo še hladilnikov.Neverjetno, kako smo na nekatere stvari pozabili. Škoda!

Že nekaj časa si vse to sama pripravljam.

Nič hudega, če nimaš rada čebule, gre tudi brez. Sama še raje uporabljam por, tudi pri kuhanju in dušenju.

To nasekljano zelenjavo, koreničje…sol redno uporabljam. Pripravim si tudi različne kombinacije za različne jedi ( okus). Recimo peteršilj, česen za ribje jedi. Sladki janež, zelena… in seveda ne manjka niti koriander; variacij je ničkoliko.

Prednost je tudi v tem, da ti ni treba sproti sekljati.

Zanimivo, kako ostaneta barva in okus dobra. Ta še boljši, ker se arome prepojijo.

Nekaj znancev je zelo hvaležnih. Prav pride tudi ob raznih dietah.

Skuhaš malo riža in na koncu kapljica olivnega olja in domače vegeta:)

Pozdravček Babi

Hy društvo-tokrat pozdrav od enega gospoda,ki vas je malo okaral,
kot pravi babi,zato ponovno pošiljam recept za domačo vegeto,ki je
pri nam potreba,kot je meso za juho.Uporabnaje povsod,kjer želiš izboljšati okus:pečen piščanec,premazan z vegeto-pred pečenjem in malo mariniran,je hrana za bogove,lignji.ribe ma skoraj povsod jo uporabljam
razen pri kruhu in pecivu.Ker je slana,probaj z eno čajno žličko.
priporočam da si zapišete ni si pa po parih letih TEŽKO zapomnit,namreč to je
v jesen pravi družinski praznik-zaradi obilice dela.
Podajam osnovne količine:
-1 kg korenja
-1 kg peteršila
-1 kg paradižnika
-1 kg čebule
-0,5 kg pora
-0,6 kg SOLI

korenje in peteršil ostrgamo,čebulo olupimo,očistimo paradižnikin por
vse skupaj zmiksamo(zmeljemo),dodamo še sol in v primerno veliki posodi
dobro premešamo.Pustimo čez noč počivat in naslednji dan ponovno premešamo in napomnimo v kozarce s pokrovom na navoj.Najboljši so manjši
kozarci,ker se prej porabijo pa tudi odprti ostanejo 1 mesec v hladilniku
namreč z vegeto.Napoljne in zaprte hrani v shrambi na temnem.
pa dober tek-OGI

Nic hudega – je tudi jaz ne, pa se okus tako porazgubi, ko je cebula kuhana, da sploh ne ves, kaj jes :).

Lp, mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close