kombucha
Torej ,od kolegice dobila sem dve kambuchi – gobici, saj se njej ne da s tem ukvarjat.
Imam pa par vprašanj:
– Po koliko dnevih je napiteki nared? A ko neha biti sladek? To je v mojem kozarcu ( 2 litra) ratalo po 7 dneh.
– Ali je učinek gobe odvisen od tega koliko dni stoji napitek? npr. manj čas… je dobro za hujšanje…. več časa …. dobro za kožo….?
– Koliko velike so vaše gobice. Eno sem dala v skledo 1,8 litra, ki ima zgoraj premer 20 cm, in se mi je naredila nova goba na vrhu, čez vse, tako da je zdaj ogromna goba, ki je ne morem dati nikamor, razen v to skledo.
– V kako velikih kozarcih jih imate. Moj največji je dvo literski? Kje imajo večje kozarce?
– Koliko napitka je najbolj smiselno pripravljati, da imaš veš čas za piti? Ko enega porabiš, je drugi nared? Kako to prakticirate?
– Napitek je lepo gaziran, vendar tisti napitek, ki naredi zgoraj še eno kambučo ni gaziran, pač pa čist navaden čaj. A je vseeno dober za pit.?
– A če daš kambučo v manjšo posodo, npr. 1 liter je potem napitek hitreje pripravljen?
– Kaj naredite s starimi kambučami? So primerne za maske za obraz….?
Že vnaprej hvala za vse odgovore?
Pozdravljena,
tudi jaz pripravljam kombučo in zato ti morda lahko razjasnim kakšno dilemo.
Čaj na gobici menjam približno enkrat na teden, normalno se ga po petih do osmih dneh, odvisno od okusa, ali hočeš bolj ali manj sladko pijačo. Nato naj bi napitek še nekaj časa stal na hladnem, v zaprti plastenki, tako shranjen zdrži kar dolgo, dokler ga ne popiješ.
Gobica v enem tednu ponavadi preraste vso površino, torej je njena velikost precej odvisna od oblike posode. Ko menjam čaj, jo operem pod tekočo vodo, razrežem na koščke (par cm velike) in jih razdajam naprej. Taka mala gobica mi do naslednjega tedna znova zraste čez celo posodo.
Za enega pivca je dovolj dvolitrska posoda, približno dovolj za 2 do 3 dl dnevno, več kombuče itak ni priporočljivo piti.
Za več kandidatov pač nastavi v več posod, za kakšne večje s širokim grlom ne vem. Morda najdeš kje večji (3 ali 5 l) kozarec za vlaganje. Če daš gobico v manjšo posodo, ne bo prav nič hitreje fermentirala.
Moje gobice nikoli niso stare, ker jih redno delim, one pa veselo rastejo, torej ne poznam kakšne druge uporabe, možno pa jih je kompostirati.
Veliko koristnih informacij, tudi o učinkih in sestavi napitka, lahko najdeš v wikipedii, vključno s strokovnimi članki.
Baje, da na Googlu (firmi) šef vsak dan pripravi kozarec napitka za vse zaposlene.
Če pustiš gobico delovati dlje, se po mesecu ali več (nisem sprobala, a nameravam) naredi dober in zdrav kis.
Na zdravje!
Miranda
Ravno prejšnji teden sem dobila v dar kombučo in sem jo pripravila po navodilih v priloženem linku. Sedaj čakam rezultat:-)) upam, da sem vse naredila kot je treba. Navodilo je res izčrpno.
Petlitrski kozarec za vlaganje sem kupila v Merkurju, stane okoli 9 €.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.