ajdovi kruhki trdi, a testo od pice pa ne
Spodaj sem spraševala, zakaj so moji kruhki iz mešanice ajdove in polnozrnate moke postali trdi ko kamen, ko so se ohladili.
In ste mi svetovali, da mora biti podlaga za kruh iz bele moke.
Samo včeraj sem pekla pico in je testo narejeno iz iste mešanice – še danes je testo mehko, kot da bi ga zdaj vzela iz pečice in zadnjič, ko sem delala pico (z isto mešanico moke), je bilo ravno tako – saj ravno to me je navdihnilo, da bi iz te mešanice naredila kruhke, ker mi je bilo testo od pice tako dobro – a kruhki so se popolnoma strdili.
Torej, zakaj je pica mehka, kruhki pa trdi, če pa gre za popolnoma isto mešanico?
mogoče bi zamenjala program na kruhomatu, če pečeš v njem, če pripravljaš le testo, potem pa boš najbrž morala kaj spremeniti pri pečici.
a, ja, še ne dolgo nazaj mi je tu gor ena odgovorila, da naj, da ne bo kruh trd dam v pečico, na dno, posodico z vodo, da bo hlapela. če pomaga ne vem. poglej temo pod stroški peke v kruhomatu, ali nekaj takega
Si kruhke napikala ali narezljala po vrhu, preden so vzhajali? In če si jih, so se dovolj dvignili pred peko? Mogoče si pekla za pikico predolgo in pri prenizki temperaturi? Ja, tudi ponvica vode v pečici pomaga.
Za tolažbo ti povem, da samo vaja dela mojstra. Ni dveh pečic, ki enako pečeta.
Mojih prvih kruhov ( posušenih ) so se najedli vsi vaški zajci, kure in koze. Saj bo.
Živjo!
Hvala za namige! Ja, pico delam iz ajdove in polnozrnate moke in je njamsiiiii!:) Testo je res okusno in zelo mehko.
Nisem kruhkov nič napikala…morda bi res morala, pa še z vodo bom poskusila.
So bili kar lepo visoki, dala sem jih pa kar v hladno pečico not, da so še vzhajali in se šele nato pekli. In je potem ful dišalo in res so bili fajn- topli:) Potem bi pa orehe lahko trla z njimi:)
Ja, vaja dela mojstra:))
Hvala še enkrat!
Jaz sem včeraj pekla kruh iz polnovredne moke in ko sem ga vzela iz pečice je bila skorja trda kot kamen. Sem zavila kruh še vroč v mokro cunjo in ga pustila ohladit.
Mmmmmmmmmmmm je bil dober in mehek.
Pizza je bila ok, ker je bila obložena z omako in ostalimi vlažnimi sestavinami.
Kruhki pa trdi, ker jim je primanjkovalo vlage. Daj v pečico posodo z vodo ali pa ko so pečeni zavij v mokor cunjo, da skorjica dobi na vlagi.
Pa dober tek !
Hvala punce, šele zdaj sem opazila, da je tema tukaj:))
Lenčk, nimam kakega posebnega recepta, pravzaprav. Delam kar malo po občutku. Vzamem malo ajdove in malo polnozrnate moke (zmešam čisto po občutku, prbližno pol pol), dodam kvasec (to je kvas (sveži), ki sem ga nadrobila v kozarec, not dala malce sladkorja, zalila z malo vode in posula z moko, nato pa to mešanico pustila vzhajat -ko se malce dvigne, jo dodam tisti mešanici dveh mok). V moko dam sol, nato, kot sem rekla, tale kvasec, nato pa zalijem z vodo in tudi z malo mleka, dam pa tudi malce olivnega olja, včasih pa tudi žličko jogurta, zadnjič sem dala pa kislo smetano.
In potem gnetem in gnetem:) Če se mi testo paca, dodam še moke, če je suho in se drobi, dodam še tekočine (vodo ali malce mleka) – dokler ne zgnetem v dokaj lično kepo testa, ki jo potem pustim v skledi, pokrito s krpo, da še malce vzhaja – a ne dosti, kakih 10 minut.
Nato razvaljam, naložim gor, kar želim, dam pa potem peči v hladno pečico, tako da sproti še malce vzhaja, potem se pa speče – in je res njamsi!
Pa sem čista amaterka sicer, tako da res ni težko. In testo iz ajdove in polnozrnate moke je meni res super.
Bom pa pri kruhu dodala vodo, vsekakor!
Forum je zaprt za komentiranje.