Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nujno – kaj naj naredim s smetano

Nujno – kaj naj naredim s smetano

Delam čokoladno torto. Včeraj zvečer sem v smetano (tista Alpska od ljubljanskih m.), ki sem jo postopoma segrevala dala čokolado. Danes sem jo hotela stepsti in se ni hotela stepsti. Groza!!! Potem sem v obupu stepla dve navadni smetani in ju dala na torto. Ampak to ni to, hotela sem narediti čokoladno višnjevo. Prav slabe volje sem.

Ali katera ve zakaj se smetana včasih noče stepsti?

Kaj naj naredim sedaj z 1 l smetane (notri sem dala pa 200 g čokolade). Škoda mi jo je stran vreči ker je okus dober.

lp
mac

Pomoje zato, ker jo nisi takoj stepla.

Ne, ne bi smelo biti zato, ker sem jo že ene 10x naredila in še nikoli se ni to zgodilo. To je tak recept, da stopiš čokolado v smetani in ker je smetana topla, je najbolje, da jo čez noč pustiš v hladilniku in jo zjutraj potem stepeš.

Mac, koliko časa si jo sptepala? Včasih jo je treba kar pet minut ali več, da se začne gostiti, čeprav jaz nimam izkušenj z alpsko, vedno vzamem navadno.

ma sigurno sem jo najmanj 5 minut, pa se ni nič zgostila ali pa res čisto malo.

Jaz sem prenehala uporabljati alpsko smetano ravno iz tega razloga. Z nobeno drugo nisem imela takih problemov, za to pa ne morem dati roke v ogenj. Ponesrečeno čokoladno smetano zavri in ji dodaj v nekaj žlicah razmešan gustin, boš imela pa čokoladni puding.

jaz bi jo mocno ohladila in skusala se enkrat stepsti.

ce ne bi slo, bi si omislila kako pecivo, po katerem se cez polije sladka smetana – recimo palacinke v pecici, pa kak rizev narastek ali druga zita, pa cez polijes tole in se malce popeces,

ce ne naredi sladoled..ali puding,

uporabi domisljijo, saj ni treba, da so recepti vedno standardni.

Ce pa imas peciv ze dovolj (glede na to, da si pekla), daj v skrinjo, pa uporabi ob kaki drugi primerni priloznosti, do takrat pa stuhtaj, na kak nacin smetano uporabiti:)

srecno.

Tudi moja izkušnja je taka, da moraš to smetano res dolgo stepati. Ko že misliš da ne bo šlo, se začne gostiti. jaz bi še poskusila stepati.Ker pri stepanju zelo “šprica” okrog si pomagam s taperwer posodo, ki ima v pokrovu manjšo odprtino, samo za metlice mešalnika.

Čokolado, stopljeno v polovici smetane čez noč v hladilnik, primešaš drugo polovico in stepaš, dobiš gosto čokoladno kremo. Delam iz bele čokolade, če je biskvit temen.

Punce hvala za nasvete.

No naj povem , da sem potem še probala le del smetane še enkrat stepsti in sem jo pustila cca 15. minut da se stepa. In veste kaj sem dobila?! Ha, ha, ha, kot eno vodeno maslo, ne vem kako bi se izrazila, voda, vmes pa take grde grudice. Jah, kaj čš. No preostanek sem dala pa kar v skrinjo in bomo imeli domači, zares trdi sladoled!

Tudi meni se je to zadnjič zgodilo. Stepam, stepam… mešalec je bil že vroč, na meji pregretja. Potem pa sem vrgla noter dve čokoladni šlag kremi (bolj itak nisem mogla pokvarit) in glej čudež… En dva tri, pa je bila krema takšna, kot mora biti. Pa še na okusu se ni skoraj nič poznalo.

Po mojem si dala premalo čokolade.

JAz sicer delam z navadno smetano in delam 250g smetane in 100g čokolade. Oboje dam na štedilnik in ob lahki temperaturi mešam do vretja. Potem pa ohladim na štedilniku in dam še za vsaj 2-3 ure v hladilnik.

Se mora pa čokolada res dobro razstopit – nastane enotna masa in ne vidiš delčkov čokolade noter. In seveda je pomembno ohlajanje.

Meni se zmiksa v 10 sekundah, ker je smetana s čokolado že sama po sebi zelo trda.

PA dober tek naslednjič… Do sedaj si preostanek najbrž že dobro porabila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close