Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kivijeva marmelada

kivijeva marmelada

Ali je že katera jedla kivijevo marmelado? Kakšen je kaj okus? Kako pa se jo naredi, ima kakšna recept?

Iz skoraj vsakega sadja se lahko izdela marmelada. Razlikuje se po strjenosti (na to vpliva vsebnost pektina v sadju), rahlo po okusu, predvsem pa po barvi.
Vse marmelade imajo ENAK POSTOPEK priprave, le da je treba tistemu sadje ki ima veliko tekočine in malo pektina dodati malo več želina oz. želirnega sladkorja.
Torej če imaš recept za eno vrste marmelade, po tem receptu lahko delaš vse druge.
Če je zelo tekoča, kuhaj še naprej, dokler se ne zgosti dovolj (kapneš malo marmelade na krožnik, če se razleze kapljica, pomeni, da moraš še kuhati, če pa ostane na mestu je dovolj kuhano.

Sladkorja se daje vedno po okusu. Kupljene marmelade imajo vsaj polovico sladkorja, enako količino sadja in enako količino sladkorja -> s tem se sicer podaljša rok trajanja in boljše konzerviranje, ima pa sladkor svoje slabosti. Lahko skuhaš marmelado popolnoma brez sladkorja, polniš vedno vroče v sterilne kozarce. V tem primeru je krajši rok shranjevanja, ali jo celo shranjuješ v hladilniku ali zmrzovalniku.

Veliko pektina imajo jabolka, slive. Zato lahko delaš mešane marmelade, 2/3 kivija in 1/3 jabolk, in bo marmelada čisto OK.

V iskalnik vpiši “marmelada” in boš našla ogroooooooomno receptov.

Naredila in jedla. Meni je zelo všeč. Naredila sem brez želina, ker sem nekje brala, da kivi in želatina ne reagirata ravno najbolje. Ker pa so bili kiviji bolj kiselkasti in očitno imajo dosti pektina, sem dodala samo sladkor: na 1 kg zmiksanega kivija – 1/2 kg sladkorja.

joj hvala obema za izčrpen odg.
me pa še neki zanima
ali je želin in želatina isto?? kakšen je pa želirni sladkor?(iz česa je?) am pa še nekaj kaj je škrobni sladkor? Bojda tudi gosti…

Želin (Podravka) je mešanica naaravnega pektina iz sadja in sadnih kislin.
Gelfix (Dr.Oetker) je mešanica želatine, citronske kisline in konzervansa.

To sta že pripravljeni mešanici želatine in dodatkov za pripravo marmelad, želejev, džemov…pri pripravi je potrebno dodati tudi sladkor.
Pomagata, da se sadje hitreje zgosti, zato ni potrebno dolgotrajno kuhanje in s tem velika izguba vitaminov in mineralov, barve in arome.(ko zavre, se kuha samo še par minut).

Želirni sladkor je sladkor, kateremu je že dodana mešanica za želiranje (skratka 2 v 1), vendar je razmerje že vnaprej določeno.
Če pa kupiš posebej želirno sredstvo in sladkor, lahko količino sladkorja prilagajaš kislosti sadja, oz.receptu.

škrobni sladkor = spojina škroba in sladkorja (amilodekstrin)
za zgoščevanje pa se uporabljata koruzni ali krompirjev škrob, aja pa tudi škrob iz tapioke.

Meri zlata si=) hvala za izčrpno razlago;)

Domače marmelade so prav super brez različnih želinov in drugih konzervansov! Samo sladkor in vroče v kozarce.
Konzervanse lahko kupim v industrijski marmeladi.

noel79 imam vprašanje zate. Koliko časa pa moraš kuhati takšno marmelado. Jaz sem do sedaj vedno uporabljala želin tako da sem marmeldo kuhala samo par minut.

Meni je poanta ravno v tem,da ne uporabljam nobenih konzervansov. Marmelado sicer kuham okrog 3 ure ob malem ognju, nato dam vročo v segrete kozarce. Samo sadje in sladkor (na 5 kg sadja cca 1 do 1,5 kg sladkorja) in to je to. Ravno jutri kuham hruškovo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close